Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Bästa fars dag-presenten: Fler föräldralediga pappor

mamas Matilda Andersson om att betydligt fler borde dela på föräldraledigheten – för allas vinning (inte minst mammornas).

Jag tar det direkt så har vi det överstökat: alla gör som de vill, det som passar dem bäst etcetera. Jag dömer inte (men uppmanar gärna).

Så här till fars dag vill jag lyfta det härliga i jämställda föräldraledigheter. Inte tacka, inte hylla utan bara konstatera allas vinning av att så långt möjligt dela på föräldraledigheten. Att fler pappor är föräldralediga är underbart. Inte minst för oss mammor. Som en kollega nyligen sa: ”Jag har aldrig haft det så bra som nu, roligt på jobbet och en hemmaman som fixar middag och nya strumpor till barnen”. 

Att få vara den som för en gångs skull kan fokusera på sig själv och inte behöva agera projektledare dygnet runt. Att liksom få ha lite energi kvar och inte ständigt dra hela lasset. Få komma hem och leka, inte bara tjata. Att som kvinna äntligen också få njuta av privilegiet att ha någon på hemmaplan, så som män gjort sen... för alltid.

”Alla vinner på att dela mer”

Läste nyligen om att fotografen Johan Bävmans projekt Swedish dads i höst kommit till Australien - landet där knappt en enda pappa är föräldraledig. Klart det väckt uppmärksamhet. Men samtidigt som det där borta känns exotiskt så är det fortfarande långt ifrån självklart här hemma, vilket märks på ett och tusen sätt. Ett av alla dessa sätt är genom Åhléns fars dag-satsning kallad #peppapappa. En kampanj som syftar till att vi ska stötta pappor som går mot normen och (enligt varuhusets PR) därför stöter på många fördomar. En kan tycka vad en vill om hashtaggen men att lyfta fördelar är jag all in för (att pappor däremot behöver mer pepp ”för att våga” vet jag inte - jag föredrar att istället bara normalisera).

Hursomhelst: det bästa vi kan ge landets pappor i fars dag-present är mer föräldraledighet. Och på så vis ett mer jämställt yrkesliv och mindre stressade mammor. Och ännu finare, starkare och bättre pappa-barnrelationer. För om ni inte redan provat: se till att dela mer nästa gång. Det vinner alla på.