I jobbet som sjuksköterska har Opokua Britton sett mycket tråkig mat: ”Jag vill att folk ska veta hur man äter för att bli frisk och läka”. Här med dottern Irie, 3. Foto: Privat

Opokua Britton gör succé med matkasse för nyförlösta: ”Jag lagar god mat från grunden”

Hon brinner för hälsosam mat och fixade käket efter systern Asabeas uppmärksammade hemförlossning. Nu tar Opokua Britton idén ett steg längre och börjar sälja matkassar för nyförlösta – något som redan blivit en succé! 

Maija Mårtensgård

Det är några av de allra mest känsliga dagarna i livet. Du har precis kommit hem från BB med en nyfödd liten bebis. Allt är nytt och skört, och kroppen har just genomgått en förlossning. Att äta nyttig mat är kanske inte det första du tänker på – men det borde du, menar sjuksköterskan och doulan Opokua ”@curlydoula” Britton, mamma till Irie, 3, och bonusmamma till Seven, 13.

– Jag har jobbat som sjuksyrra i många år, och har redan från starten varit väldigt besviken över att man inom vården ger folk så tråkig mat. Det kanske är tallriksmodellen, men det är sällan mer än så. Jag vill att folk ska veta hur man äter för att bli frisk och läka.

Opokua Brittons matkasse för nyförlösta innehåller vällagad mat som är snäll mot kroppen. Foto: Privat

Opokua Britton lagade mat till systern Asabea efter hennes hemförlossning

När Opokuas syster, influencer-barnmorskan Asabea Britton (läs vår intervju med henne här!), skulle föda sitt andra barn väcktes en idé hos Opokua. 

– Asabea födde sitt barn hemma, och frågade om jag kunde laga mat till henne. Den där smörgåsen man får efter förlossningen är ju en väldigt speciell grej och en uppskattad ceremoni, men själva innehållet är inte så kul. 

Opokua valde att laga ramen till Asabea och hela teamet som var på plats. När de fina bilderna på hur den nyförlösta mamman ligger i soffan och blir matad med en vällagad nudelsoppa dök upp började folk höra av sig. Kanske kunde Opokua göra något liknande även till andra födande?

– Dagarna efter förlossningen är många kulturer överens om att man bör äta något varmt och näringsrikt, men det orkar man ju sällan ordna. I stället beställer man kanske pizza, eller äter fil och flingor till middag. Det kan vara ganska tufft att få barn, och det säger sig självt att man inte kommer att ha mycket energi över till att producera mjölk eller för att läka om man inte äter bra.

Det var när Opokua lagade maten till sin syster Asabeas hemförlossning som idén till matkassen föddes. Foto: Privat

Postpartum-paketet, som Opokua valt att kalla den, innehåller lunch, middag, en eftermiddagssmoothie och ett snack till den nyblivna mamman under tre dagar. Innehållet varierar utifrån säsong och vilka råvaror Opokua får tag på.

– Jag är ingen nutritionsexpert, men jag lagar god mat från grunden. Man kommer långt bara genom att äta regelbundet och inte bomba med socker. Jag fokuserar på fibrer och väljer bort saker som gör att man blir gasig. Näringsrik och mjuk mat som är snäll mot magen är det bästa för att hjälpa läkningsprocessen, vare sig du har fött vaginalt eller genom kejsarsnitt.

Postpartum-paket med näringsrik och mjuk mat – redan en succé

Reaktionerna har varit positiva, och beställningarna har rullat in. Just nu kan Opokua bara leverera sin postpartum-kasse i Stockholmsområdet, men i framtiden hoppas hon kunna utöka konceptet till fler ställen.

Vid sidan av sitt vanliga jobb som forskningssjuksköterska är Opokua Britton också doula. Hittills har hon assisterat mellan 15 och 20 förlossningar.

– Att få vara närvarande till 110 procent i ett av livets mest maxade ögonblick är ett rus som inget annat!

Läs gärna vår intervju med Opokuas syster Asabea Britton – Sveriges coolaste barnmorska!
Eller den här artikeln: 15 roliga saker vi mammor gjort och sagt under förlossningen (hörde vi lustgas?)