Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Olivia Rothschild ammade sin bebis när en kvinna sa åt henne att skyla sig. ”Min son äter också”, svarade trebarnsmamman Olivia då.
Olivia Rothschild ammade sin bebis när en kvinna sa åt henne att skyla sig. ”Min son äter också”, svarade trebarnsmamman Olivia då.
Olivia Rothschild ammade sin bebis när en kvinna sa åt henne att skyla sig. ”Min son äter också”, svarade trebarnsmamman Olivia då.
1 AV 2
Do's and dont's när du matar ditt barn
2 AV 2
Olivia Rothschild ammade sin bebis när en kvinna sa åt henne att skyla sig. ”Min son äter också”, svarade trebarnsmamman Olivia då.
Foto: PRIVAT / Pauline Bossdorf

Olivia Rothschild skammad av annan mamma när hon ammade på restaurang

Olivia Rothschild ammade sin bebis under ett restaurangbesök. Plötsligt kom en annan mamma fram och sa åt henne att sluta – eftersom folk satt och åt. 

– Min son äter också, jag förstår inte riktigt vad som är så osmakligt med det, undrade ammande Olivia.

Trebarnsmamman och entreprenören Olivia Rothschild hade slagit sig ner på en restaurang för att njuta av en trevlig lunch, tillsammans med maken Patrick och deras tre barn. Precis som resten av familjen var familjens minsting hungrig. Olivia tog upp Ziggy, 2,5 månader för att amma. Då kom plötsligt en annan mamma fram. Mamman, som var där med sina två barn, sa att Olivia borde amma någon annanstans, eller åtminstone skyla sig. Kvinnan gjorde en gest med händerna som visade att hon tyckte att Oliva Rotschild fläkte ut sig.

– Först blev jag bara ställd, säger Olivia till mama. 

Olivia Rothschild lyckades samla sig och sa till kvinnan att hon blev provocerad och undrade varför hon inte skulle amma i restaurangen. Då svarade kvinnan att folk ju satt där och åt.

– Det gör mitt barn också, sa jag, och så frågade jag vad som är så oaptitligt med amning. Jag blev så chockad! Jag kunde se att människor runt omkring blev obekväma, men ett äldre par i hörnet försökte ge mig ett leende och nickade att de var med mig. När hon lämnade rummet sa hon: ”Det handlar om respekt!”. Jag svarade henne: ”Precis! Respekt för en ammande mamma och hennes hungriga barn!”

Olivias man, Patrick, blev vittne till händelsen och blev väldigt arg. Foto: PRIVAT/INSTAGRAM

Olivia Rothschild

ÅLDER: 34.

FAMILJ: Maken Patrick, Hunter, 6 år, Hedda, 2,5 år, Ziggy, 2,5 månader.

BOR: Lidingö i Stockholm.

GÖR: Entreprenör, medgrundare och VD på Hyber.

Stora stödet till Olivia Rothschild

Efter tillsägelsen satt Olivia och skakade i fåtöljen på restaurangen. Till slut kom det äldre paret fram till henne och mannen klappade henne på axeln, och sa att hon inte skulle lyssna en sekund på det där. Olivia föll i gråt, tacksam för stödet.

– Jag är så arg på den här kvinnan som gav sig själv rätten att på ett väldigt oförskämt sätt berätta för mig vad jag borde eller inte borde göra, inför mina två andra barn. Jag är arg på patriarkatet som format oss att tro att amning är något skamligt.

Olivia berättar att hon kände sig sänkt i flera dagar efter amningshändelsen. Trots att hon var övertygad om att hon gjort rätt hade kritiken rubbat något i henne. Hon kände sig orolig, ledsen, arg och tvivlade på sig själv. I sociala medier delade hon med sig av händelsen, och fick hundratals stöttande kommentarer.

https://www.instagram.com/p/CryDsDqM3KC/

”Jag kokar!!! Lider så himla mycket med dig. Jag har varit med om liknande och det skakade om mig så jävla mycket och jag hatade det. Men det är så sårande att bli kritiserad för något så intimt och sårbart. Hoppas verkligen du kan gå vidare och hitta självförtroendet igen” skriver barnmorskan och Instagramprofilen Asabea Britton i en kommentar.

Olivia Rotschild säger till mama att händelsen inte kommer hindra henne från att fortsätta amma Ziggy offentligt. Samtidigt berättar hon att händelsen satt spår i henne, och att hon numera alltid får en reflex att skanna av rummet, att hon tänker vad hon har på sig, och på om någon ska reagera.

Vad tycker du om att det här händer i Sverige 2023?
– Jag känner att jag var naiv, att jag lever i en bubbla med folk omkring mig som tycker att det är naturligt. Om den här kvinnan hade energin och modet att komma fram till mig, så måste det finnas ganska många som tänker samma sak men inte säger någonting.

Vad vill du säga till mammor som är rädda för att amma offentligt?
– Jag skulle säga att försök bearbeta den känslan, för jag tror att det påverkar amningen. Det blir stökigare och barnet känner av det. Om man hålla på att skyla sig blir det krångligare och riskerar att påverka amningen.

Olivia Rotschild vill också tacka den äldre mannen som om fram till henne på restaurangen och visade sitt stöd en extra gång. Det betyder mycket, menar hon.