Olga Rönnberg: fettförbränningens grunder

Olga Rönnberg: fettförbränningens grunder

Du vill bränna fett och du har testat allt (eller nästan allt) Men gör du rätt? Olga Rönnberg har svaren!

Tänk på att fettförbränning har med hormoner att göra. Det finns hormoner som lagrar fett och det finns hormoner som bränner fett. Hormonerna påverkas av din livsstil: din mat, din träning, stress och sömn (eller utebliven sömn för den delen- typiskt för mammor).

Hormoner som svarar för fettlagring/fettförbränning är insulin, glukagon och tillväxthormon (GH)
Insulin är ett fettlagringshormon och glukagon och tillväxthormon är fettförbräningshormoner. Om insulinet är högt så sänks de andra två, viktigt att memorera.Det är superviktigt att hålla insulinet nere och glukagon och tillväxthormon uppe.Sen finns det ytterligare ett hormon som påverkar din viktnedgång negativt: kortisol, det påverkas av stress och har muskelnedbrytande funktion.

Din fiende nr 1 är socker. Sockret finns precis överallt och kommer under olika namn inklusive fruktos (frukt ÄR godis!). Sockret absorberas snabbt av blodet och därför får du högt påslag av insulin (om du minns så nämnde jag att insulinet lagrar fett). Och som sagt - om insulinet är högt så går resten ner, viktigt att tänka på vad du äter innan du lägger dig. Tillväxthormonet är som högst under natten.

Hur maximera fettförbränning?
Vi vill hålla insulinnivåerna låga,vi vill hålla glukagonet och tillväxthormonet höga och kortisolnivån under kontrol.

– Undvik socker i maten. Välj mat med lägre GI

– Ha protein med i varje måltid, proteinet bromsar sockerupptaget

– Börja styrketräna ( ja, ytterligare en anledning!) Till exempel många överviktiga är resistensta mot insulinpåverkan, när du styrketränar så påverkar du glukogen som i sin tur påverkar insulinresistens positivt.

– Sluta stressa!

Träna intensivt - till exempel styrketräning i form av cirkelträning, supersets och trisets med lite vila eller i intervaller. Tänk inte på hur mycket du har bränt här eller där utan ät och träna så rätta hormoner gör sitt jobb.

Kom ihåg att fettförbränning är en process som varar hela dagen. Det funkar inte "lite här och där", var konsekvent!

För mer konkreta tips och råd om träning och hälsa, läs Olga Rönnbergs blogg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!