Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Olga Ringquist med sonen Theodor.Olga Ringquist med sonen Theodor.Olga Ringquist med sonen Theodor.
Olga Ringquist med sonen Theodor. Foto: Privat

Olga Ringquist om corona i Moskva: ”Jag uppskattar tiden jag får med min familj”

Hur påverkar corona svenska mammor ute i världen? mama har pratat med flera mammor om hur vardagen förändrats där de bor. ”Att inte veta när man får träffa familjen i Sverige är ganska deppigt,” säger Olga Ringquist i Moskva.

Olga Ringquist bor med man och son i Moskva. 

Olga Ringquist Binder

Ålder: 33.

Familj: Min man, sonen Theodor, 1,5, och katten Astrid.

Bor: Moskva, Ryssland.

Gör: Senior Manager CRS & Sustainability Oriflame CIS.

Vad är den största skillnaden i din mammavardag till följd av corona?
– Största skillnaden är givetvis att jag jobbar hemifrån och därmed får se sonen och maken mycket mer än under vanliga omständigheter. När jag började jobba heltid efter mammaledigheten hade jag en del ångest över att inte få se Theodor mer än någon timme på vardagarna. I Ryssland jobbar man till tidigast 18, så det bli inte många timmar kvar tills det är dags för läggdags. Nu får jag se honom mycket mer vilket jag är väldigt tacksam över. 

– Theo skulle egentligen ha börjat på förskola just som denna lockdown sattes igång, så första veckorna jobbade jag och min man i skift då den ena fick ta hand om barnet, och det var ganska utmanande. Sedan hade vi turen att hitta en nanny som hade blivit av med jobbet på grund av krisen, som hjälper oss några timmar på vardagarna.

”En nanny hjälper oss några timmar på vardagarna”

Vad oroar du dig mest över?  
– Jag oroar mig mest för mina mor- och farföräldrar som bor i Sverige och är i riskgruppen. Min blinda mormor som är 89 år bor dessutom hos mina föräldrar, där även mina syskon i skolåldern bor. Att inte veta när man får träffa familjen i Sverige är också ganska deppigt. Ingen vet när den ryska gränsen kommer att öppnas och flygtrafiken återupptas. Sedan är det givetvis oroande vad som händer med ekonomin och vilka konsekvenser detta kommer att föra med sig.

Hur reagerar ditt barn på allt det här?
– Här i Moskva är det hard lockdown som gäller, så vi får i princip bara gå ut för att slänga sopor och köpa mat i närmaste butik. Som tur är minns sonen inte riktigt vad ”gå ut” innebär vilket ju gör det hela mycket enklare. För honom är det nog ingen stor skillnad egentligen, förutom att mamma och pappa är hemma hela dagarna, vilket jag hoppas att han ser som något positivt. Det har tyvärr blivit en del tv-tittande, vilket nog bara bekymrar oss föräldrar. Theo lever loppan med andra ord!

Vad pratar man om borta hos er just nu, relaterat till corona?
– Lockdownen är det man tänker på och pratar om mest, vi får som sagt inte ens gå ut för att motionera. Så alla undrar när reglerna kommer att lättas upp så att man får lite luft och D-vitamin. Sedan är ju folk givetvis oroliga för själva viruset och hur sjukvården kommer att kunna hantera det hela. I expat communityn (grupp av människor som bor där tillfälligt, reds. anm) pratar man om när gränserna kommer att öppnas och vad det kommer att innebära för oss. Trots att flygtrafiken kommer igång lär det ta ett bra tag innan man släpper in utlänningar i landet, så lämnar man Ryssland kanske man inte får återvända på länge.

”Lämnar man Ryssland kanske man inte får återvända på länge”

Får du som svensk några kommentarer kring hur vi hanterar corona här i Sverige?
– Sveriges hantering av coronakrisen väcker fascination även här i Ryssland. Jag får en del kommentarer av vänner och bekanta och det skrivs en hel del om det i rysk media. Enkelt uttryck så finns det både positiva och ifrågasättande uppfattningar. Sanningen är väl att ingen i nuläget med säkerhet vet vad som är rätt väg att gå, det får framtiden utvisa.

Theodor är bara 1,5 år och verkar inte ha några problem med att leva karantän-liv, menar Olga Ringquist.Theodor är bara 1,5 år och verkar inte ha några problem med att leva karantän-liv, menar Olga Ringquist.Theodor är bara 1,5 år och verkar inte ha några problem med att leva karantän-liv, menar Olga Ringquist.
Theodor är bara 1,5 år och verkar inte ha några problem med att leva karantän-liv, menar Olga Ringquist. Foto: Privat

Har du känt att du har kunnat ”bidra” i krisen på något sätt?
– Jag har turen att min tjänst på Oriflame innebär att jag har hand om våra välgörenhetsinitiativ på den ryska marknaden, så det har blivit en hel del corona-relaterade donationer de senaste veckorna. Vi har främst hjälpt genom att skicka hygienartiklar, vitaminer och kosttillskott till sjukvårdspersonal som arbetar med corona, men vi har också skickat produkter till utsatta grupper i samhället. Fler initiativ ligger i pipen och det känns bra att få ”bidra” på arbetstid.

Är det något i dina egna reaktioner eller sätt att hantera krisen som förvånar dig?
– Ja, det måste jag säga. I vanliga livet är jag en ganska stressad, snudd på neurotisk, person, men nu är jag ovanligt lugn mitt i allt detta. Jag uppskattar verkligen tiden jag får tillbringa med familjen och även tiden för reflektion, meditation och att bara vara. Jag har haft tid och möjlighet att reflektera över vad som är viktigt här i livet, vilka föreställningar som har hållit mig tillbaka och vilken person jag vill komma ut som på andra sidan krisen.

”Jag drömmer om att bada naken på Hawaii”

Vad längtar du mest efter att göra när det är över?
– Jag har i flera veckor haft en återkommande dröm om att jag är naken i regnskogen på Hawaii och typ badar i en sån där vattenfallsflod mitt bland palmer och lianer. I vanliga fall är jag en stadsmänniska men nu längtar jag verkligen efter det där vattenfallsbadet – det vore den ultimata kontrasten till nuläget.

Vad längtar Theo mest efter?
– Theo säger inte mycket än och han verkar ganska tillfreds med läget som det är, men innan krisen gillade han verkligen att umgås med andra barn. Nu har han inte träffat någon annan än oss på 1,5 månad.

Här kan du läsa om fler kändismammor i världen, och deras syn på corona
Läs även Olgas fantastiska förlossningsberättelse här: ”Ryska män är inte så bra på bajs”