Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Svenska småbarnsföräldrar vabbar allt mer enligt Försäkringskassan. Arkivbild.
Svenska småbarnsföräldrar vabbar allt mer enligt Försäkringskassan. Arkivbild.
Svenska småbarnsföräldrar vabbar allt mer enligt Försäkringskassan. Arkivbild.
1 AV 2
Läskande och god när barnen är sjuka
2 AV 2
Svenska småbarnsföräldrar vabbar allt mer enligt Försäkringskassan. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya vabbrekordet – så mycket vabbade föräldrar 2022

Försäkringskassan har släppt ny statistik för hur mycket föräldrar i Sverige vabbade 2022. Enligt nya siffrorna ökade vabbande med 2,2 procent.

– Vi tycker oss ha sett en beteendeförändring i hela landet kring vab efter pandemin. Den innebär till exempel att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Antalet vabbdagar i hela Sverige ökade från 8,38 miljoner år 2021 till 8,56 miljoner förra året – en ökning med 2,2 procent. Det skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande. Samtidigt steg det utbetalade beloppet för vab med 4,4 procent – från 8,35 miljarder till cirka 8,72 miljarder. Antalet barn som det vabbats för ökade från drygt 840 000 till drygt 903 000.

Enligt Charlotte Limé, som är analytiker på Försäkringskassan, har vabbande i Sverige ökat under många år, men vi såg en extra stor ökning under pandemiåren. 

Även 2022 blev det en liten ökning. Förklaringen kan vara en beteendeförändring, menar Niklas Löfgren på Försäkringskassan.  Förändringen innebär till exempel att det inte längre anses vara okej att förkylda barn är på förskolan.

Vabbade för fler barn – och kortare men fler perioder

Under 2022 vabbade svenska föräldrar också för flera barn.

– Det verkar också vara delvis andra orsaker som ligger bakom att man är hemma än vad vi såg under pandemin då förkylning var den orsak som oftast uppgavs till vab. Vi ser också indikationer i siffrorna på att sjukperioderna vid vab har blivit något kortare, men samtidigt fler. Så under 2022 har det vabbats för fler barn, lite kortare period per gång men då i stället fler gånger än tidigare år, förklarar Niklas Löfgren.

Fakta: VAB

• Om en förälder avstår från att arbeta för att ta hand om ett barn som normalt går i skolan, i förskolan eller vårdas av någon annan, kan den ha rätt till tillfällig föräldrapenning för vård av barn, vab.

• En förälder har rätt att vabba om barnet är sjuk eller bär på en smitta, om barnets ordinarie vårdare är sjuk eller bär på en smitta och för besök i samhällets förebyggande hälsovård. Rätten till tillfällig föräldrapenning för vård av barn kan i vissa situationer överlåtas till en annan person, som i stället för föräldern stannar hemma från sitt arbete för att vårda barnet.

• Föräldrar till allvarligt sjuka barn som inte har fyllt 18 år kan få tillfällig föräldrapenning för vård av barn för obegränsat antal dagar.

• Ersättningen kan tas ut som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondels dag och är knappt 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Maximal ersättning baserar sig på 7,5 prisbasbelopp.

Källa: Försäkringskassan