Nu tar jag makten

Nu tar jag makten

Amandas krönika. Så fort allt känns hopplöst på något sätt tar Amanda makten över situationen och blir en klok mamma till Charlie.

Jag tänker ofta på att det är nu jag skapar Charlies barndom. Alla situationer, dofter, smaker, tonfall, miljöer och stämningar är det jag och Alex som liksom väljer ut åt henne. Och så som jag beter mig nu och framöver kommer att forma henne som människa. Det känns härligt men också skrämmande. Så lätt att hamna snett och göra fel. Nu är hon ett år men hon ska bli tonåring och till och med vuxen och fortfarande ska jag vara en klok och trygg person för henne. För att inte tala om levande. Blir jag en gammal stofil som inte hänger med så kommer hon säkerligen att exkludera mig från så mycket viktigt i hennes liv.

Därför har jag på sista tiden tänkt på allt det som jag uppskattar med min mamma. Hon är mycket klok ska ni veta och lika klok vill jag vara med Charlie. Jag vill ha samma förmåga att ställa allt till rätta när min dotter är vilsen.

Jag kommer ihåg när jag var mindre, kanske gick i högstadiet och mamma alltid sa att det spelar inte roll om du har gjort något dumt, berätta det för mig så lovar jag att inte bli arg. Och ring alltid om du hamnat på dåligheter så kommer jag och hämtar – mycket bättre så än att du ljuger och någonting går illa.
Jag tror faktiskt att det här spelade stor roll för mig i mina ungdomsår. Det är klart att jag hamnade på dåligheter men jag berättade alltid tillslut och eftersom mamma visste det mesta hamnade jag aldrig så snett att det inte gick att hämta hem.

Ni vet när man är mitt uppe i något som känns helt omöjligt att lösa. Och om inte det löser sig så är livet slut, man kommer aldrig tillbaka igen. Det är då man ringer till mamma som säger att ibland kan det vara helt ok att ge upp. Det kan till och med vara modigt. Man måste inte klara av allt.

Mamma har också kunnat vara mindre moderlig genom åren. Jag kommer ihåg en gång då jag skulle hälsa på någon konstig kille i Holland som jag träffat en halv sekund och nu väntade en hel helg med honom för att ta reda på om han var mitt livs kärlek. Han var allt annat än det, men jag minns att jag ringde mamma från flygplatsen för att säga att jag hade ångrat mig. Jag var för nervös för att åka dit och undrade om hon kunde komma och hämta mig istället. Det kunde hon göra sa hon men hon vill att jag skulle tänka på en sak först. Att man ska samla på äventyr. Det är så fint tycker jag. Samla på äventyr. Det gjorde jag då och har gjort det många gånger till, med just de orden som ekat i bakhuvudet.

Det viktigaste av allt hon har lärt mig är en sak som jag använder väldigt ofta och nästan mer och mer ju äldre jag blir. Så fort allt känns hopplöst på något sätt så blir jag så glad när jag kommer på vad mamma lärt mig att jag ska göra. Jag måste ta tillbaka makten. Ta makten över situationen, mina känslor eller livet i stort. Så jag gör det nu. Jag ska inte längre undra över om jag kommer att vara en klok mamma för Charlie, jag tar makten över det istället och bestämmer mig för att jag kommer att göra allt för att bli det. 

Amanda Widell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!