Nu lanseras bröllopstidning för barn – därför behövs Tweeniebrud

"Så överlever du ditt första år som nygift" och "10 magiska brudklänningar i storlek 134-152". Det är två av budskapen på löpsedeln till nya tidningen Tweeniebrud.

Lyckligtvis är tidningen inte på riktigt. Löpsedeln är nämligen en del av en kampanj från RFSU som vill belysa problemet med barnäktenskap. Enligt organisationen ingår 40 000 flickor ett barnäktenskap varje dag. Fyrtiotusen. VARJE dag.

– För de allra flesta är bröllop något fantastiskt som man gör av fri vilja, men för alla är det inte så. Barnäktenskap och tvångsäktenskap är ett faktum i många delar av världen. Vi vill visa att verkligheten är brutal och att också äktenskap kan vara brutala, säger Maria Andersson, generalsekreterare på RFSU, till Dagens Media. Hon fortsätter:

– De reaktioner vi har fått är att det är något väldigt obehagligt över att se en så ung flicka i bröllopssammanhang. Att parafrasera en bröllopstidning är ett bra sätt för att få upp folks ögon för frågan, säger Maria Andersson.

Ett av de största problemen med barnäktenskap är enligt RFSU att de ofta leder till tidiga graviditeter, något som riskerar flickornas hälsa – och deras liv.

"Varje år föder cirka 16 miljoner tonåringar barn. Det innebär att tjejer blir gravida och föder barn innan de blivit vuxna. 9 av 10 av alla tonårsgraviditeter sker inom äktenskapet. Faktum är att graviditet och förlossning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland tonårstjejer i fattiga länder. Men värst av allt: 2 miljoner barn under 15 år föder barn varje år. Vissa av dem är så unga som 9 år", skriver RFSU på sin hemsida.

Här kan du skriva under RFSU:s upprop för att stoppa barnäktenskapen och här kan du läsa mer om kampanjen Tweeniebrud.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!