Korv med bröd, förtryckta inbjudningskort, våfflat hår och massor med godis och läsk var standard på barnkalasen på 80- och 90-talet.
Korv med bröd, förtryckta inbjudningskort, våfflat hår och massor med godis och läsk var standard på barnkalasen på 80- och 90-talet.

Nostalgifrossa! Kommer du ihåg din barndoms kalas?

Är det snart dags för barnkalas? Inspireras med en tillbakablick på hur födelsedagskalasen såg ut när vi var små. Här är 13 grejer som fanns på nästan alla barnkalas på 80- och 90-talet. Hur många känner du igen?

1. Inbjudan till kalaset fick vi i form av ett förtryckt kort som antingen damp ner i brevlådan eller lämnades över personligen på skolgården.

2. Vi förberedde oss inför kalaset genom att ta på oss vi finaste klänning och våffla håret riktigt ordentligt.

3. Under klänningen hade vi kalasbyxor som antingen var för små och gled ner i grenen, eller var för stora och skapade en illusion av jättetår.

4. På fötterna hade vi lackskor som klackade mot golvet när vi gick.

5. När vi kom fram till kalaset lämande vi direkt över en fint inslagen present till födelsedagsbarnet. Paketet innehöll ofta antingen en dagbok, luktsudd eller hårspännen.

6. Alla gäster på kalaset fick varsin partyhatt. Gummibandet vi fäste dem med gick nästan alltid av vilket ofta var smärtsamt och framkallade tårar.

7. Födelsedagsbarnet var alltid väldigt exalterat av alla presenter och all uppmärksamhet och vi var lite avundsjuka på att att det inte var vi som fyllde år.

 

8. När alla presenter var öppnade var det dags för mat. Standardmenyn var korv med bröd till huvudrätt och marängsviss till efterrätt.

9. Godsakerna sköljde vi ner med blå läsk som färgade tungan.

10. När vi hade ätit och druckit tills vi nästan sprack roade vi oss med att sätta knorr på grisen, härja runt bland födelsdagsbarnets prylar och leka hela havet stormar.

11. När vi (och födelsedagsbarnets föräldrar) var helt slut av allt röjande var det dags att avrunda kalaset med fiskdamm.

12. Ur dammen fiskade vi upp varsin liten papperspåse. På bra kalas var påsen fylld med godis och på dåliga med clementiner och russin.

13. Sedan promenerade vi hem med papperspåsen i ena handen och en ballong i den andra – redan längtandes efter nästa kalas.

MISSA INTE:

39 barnprogram från förr som vi aldrig glömmer

21 saker som får oss att längta tillbaka till barndomen

29 sjuka grejer från din barndom som dina barn aldrig kommer få uppleva

80-talsinredningen vi minns! (Skönahem.com)

Barnens 29 värsta ursäkter för att slippa gå och lägga sig

27 insikter som ger ditt barn ett lyckligt liv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!