Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nina Rung ger oss sina bästa tips kring hur man pratar med barnen om porr.
Nina Rung ger oss sina bästa tips kring hur man pratar med barnen om porr.
Nina Rung ger oss sina bästa tips kring hur man pratar med barnen om porr.
Nina Rung ger oss sina bästa tips kring hur man pratar med barnen om porr. Foto: iStock/Hannah Hedin

Nina Rung: Så tar du porrsnacket med barnen

Dina barn exponeras för mycket mer porr än vad du själv gjorde när du var barn. Det menar kriminologen och föreläsaren Nina Rung, aktuell med ”Stora Porrboken”. Vi ställde åtta frågor om hur vi ska prata med våra barn om kropp och sexualitet och varför det är så viktigt att ta snacket tidigt.

Emma Hammenstig

Kriminologen och genusvetaren Nina Rung (tidigare bloggare på mama) har länge arbetat med frågor kring rättssäkra system vid sexualbrott, barnrätt, jämställdhet och förebyggande av våld och sexuella övergrepp mot barn. Nu har hon som redaktör varit med och gett ut ”Stora Porrboken”. En viktig bok som från olika perspektiv tar upp porrens konsekvenser för barn och unga och deras sexualitet, hur porr påverkar våra nära relationer samt hur kopplingen mellan porr och det sexuella våldet i samhället ser ut. Boken, som funnits ute några månader, har tagits emot väl, berättar hon.

– Det blir svårt att ducka frågan om porr och dess konsekvenser när man läst hela boken som många uttrycker det. Jag är också jätteglad att så många skolor beställt boken och att många lärare hör av sig och berättar att de använt den i sin undervisning! Det är så jag har önskat och hoppats att den ska användas.

Vad kan vi som föräldrar göra för att minska risken att barn och unga exponeras?
– Att prata om porr, vad det är och varför det inte är bra för barn att se det är såklart förebyggande! Rent praktiskt kan man ha olika inställningar på familjens och barnets dator, padda eller telefon som gör att vissa sidor blockeras om barnen söker på till exempel könsord. Det går att ändra i sina inställningar på Google. Sedan finns det appar som till exempel Guardy som också blockerar vissa sidor. Att hela tiden ha samtal som bygger på tillit och där man som förälder är tydlig med att det finns saker på nätet som inte är för barn och att de alltid kan komma till föräldern om de ser något som verkar otäckt är förebyggande för all form av utsatthet online, där porr är en sån sak.

Nina Rung

Ålder: 39.

Familj: Maken Peter Rung, 43, och döttrarna Manja, 11, och Bonnie, 2,5.

Bor: Stockholm.

Gör: Kriminolog och barnrättsexpert, föreläsare, grundare av Huskurage och av Rebel Books.

Aktuell: Med ”Stora Porrboken”. 

Vid vilken ålder är det lämpligt att börja prata om porr och sexualitet med barn?
– Om barnet berättar att någon sagt eller visat något i skolan, då blir det en naturlig diskussion. Sedan är barn så olika i mognad. En 10-åring kan konsumera mängder av porr, medan en annan 12-åring aldrig ens kan tänka sig se en filmscen där någon kysser varandra. Du vet mest om ditt barn och vilken mognad hen har, men du behöver också veta att barn i den åldern ofta kommer i kontakt med porr. Ofta är det ett äldre syskon eller någon kompis i skolan som visar ett klipp. Eller så kan det komma upp när barnet ser på klipp på Youtube eller söker efter något så oskyldigt som bröst. Vid ungefär 12 års ålder för killar och knappt 14 års ålder för tjejer har många barn självmant gått in på en porrsida.

Vad gör porrkonsumtion med en?
– Porrkonsumtion normaliserar och förmildrar sexuellt våld mot kvinnor och gör en mer positiv till den typen av beteenden, även om man inte tittat specifikt på porr med våldsinslag. Utöver det så kan det skada intimiteten och det naturliga nyfikna utforskandet i sex som är lustfyllt och istället fyllas med tankar och föreställningar om vad som krävs av en eller vad som krävs av andra. Det handlar också om att mainstreamporren idag, den vi talar om nu, i mångt och mycket visar olika former av våld mot kvinnokroppen. Vi vet också att ju mer porr du konsumerar desto mer blir du villig och sugen på att testa vad du sett (framförallt om du är ung) vilket i sin tur kan leda till att man går över gränser och utsätter andra för handlingar de inte alls samtyckt till.

”Vid ungefär 12 års ålder för killar och knappt 14 års ålder för tjejer har många barn självmant gått in på en porrsida”

HUR ska vi ta snacket?
– Det bästa är om vi har haft ett löpande samtal med våra barn om kroppen. Om vad någon får göra mot ens kropp, om samtycke – att ALLTID söka samtycke oavsett om det är en kram eller puss eller något sexuellt – och om privata delar. Då är det lättare att också sedan prata om porr. 

– Du kan börja med att berätta att det finns filmer och bilder på nätet där vuxna är nakna och tar på varandras privata delar. Och att det inte är något som barn ska se. Och att om någon visar det för barnet så ska barnet berätta för dig. Om barnet är lite äldre kan du fråga om han eller hon kommit i kontakt med porr, om någon i klassen eller någon kompis pratar om det. Och sedan fråga om barnet sett det och hur barnet upplevde det. 

Nina Rung. Foto: EWA STACKELBERG

Hur ska man förklara för barn vad porr ÄR?
– Först och främst så behöver man prata om att det inte är gjort för barn! Berätta att det inte är så sex går till. Att porren finns för att det finns vuxna som betalar för det och att det är en industri där människorna som är med ofta far illa och att saker man ser i porren inte är sånt man ska göra när man har sex utan att VERKLIGEN försäkra sig om samtycke – i alla delar!

Många tycker säkert att det är svårt att börja, vad ska vi säga?
– Ja, det kan kännas läskigt och som att vi ibland vet mindre än våra barn. Då kan det vara en bra sak att faktiskt titta på en sajt för att se vad det är barn möter. Barn exponeras mycket mer för porr än vad du gjorde när du var barn, men det betyder inte att deras hjärnor är mer mogna eller att de har större möjligheter att bearbeta och förstå än vad du hade. Så hjälp barnet att berätta att porr inte är sex och berätta istället vad sex ska vara: att det alltid ska kännas skönt, vara något härligt och roligt och att man alltid ska känna sig trygg. Berätta att det inte ska göra ont, att man inte ska vara orolig eller göra något man inte vill eller känner för bara för att någon säger att kompisar gör det eller att man är tråkig för att man inte vill göra vissa saker. Kanske kan man hitta en ingång i något som sägs på nyheterna eller något som kommit upp i klassen, eller så tar man bara snacket vid middagsbordet och frågar om det är något det pratas om i skolan eller mellan kompisar.

Om man vill få in en medvetenhet kring den egna kroppen och gränssättning hos barn, vilka är dina bästa tips?
– Att börja tidigt! Och ta den typ av snack i avslappnade situationer. Inte ”nu ska vi ha värsta jobbiga snacket” utan mer när ni är på väg till förskolan, vid middagsbordet… och så prata om privata delar, som är snippan, snoppen, rumpan, munnen (och brösten för lite äldre barn) och vem barnen ska prata med om någon vill ta på ens privata delar, visar sina egna privata delar eller vill att barnen ska ta på någon annans. Och visa med dina handlingar att barnen själva bestämmer över kroppen genom att inte be barnen krama någon eller sätta sig i någons knä – oavsett om det är farmor eller jultomten. På Rädda Barnens hemsida finns ett toppenmaterial som är gratis som heter ”Stopp min kropp” och ”Nätsmart” Kolla in det och börja med en gång!

Vad kan personalen i förskolan och skolan göra?
– De kan hela tiden levandegöra samtal om just kroppslig integritet och ha samtycke som grund i alla situationer, allt från ”skojbråk” till kompisrelationer. Arbeta aktivt och agera direkt mot kränkningar! De flesta sexuella ofredanden på barn och unga sker i skolan. Det måste förebyggas och förhindras.