Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Idol-juryns Nikki Amini med dottern Nilo.Idol-juryns Nikki Amini med dottern Nilo.Idol-juryns Nikki Amini med dottern Nilo.
Idol-juryns Nikki Amini med dottern Nilo. Foto: Emily Dahl

Idol-juryns Nikki Amini: ”Min man råkade lura mig under förlossningen”

Hon är rak, ärlig och har pondus i rutan, men hur är Nikki Amini, 35, som nybliven mamma? mamas Lisa Nylén träffade Idol-jurymedlemmen för att prata förlossning, ätstörningar och framtidsplaner för lilla Nilo. (Artikeln är från 2019)

När jag berättar att jag ska intervjua Nikki Amini är det flera personer som oberoende av varandra säger ”Just det, hon ska ha barn snart va?”.

– Jag har nog haft Sveriges lääängsta graviditet! skrattar Nikki. 

Hon var nämligen gravid under ”Idol”-turnén i våras, och därmed gravid i rutan när programmet började visas i augusti. 

– I själva verket födde jag ju i juli.

Nikki Amini

Ålder: 35.

Familj: Maken Niklas Twetman och dottern Nilofar, född juli 2019.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Gör: Är mammaledig när hon inte sitter i Idoljuryn eller spelar in podcasten ”Bulle i ugnen” med stylisten och influencern Sara Biderman.

Aktuell: Har sänt Idol hela hösten samt med podden ”Bulle i ugnen”.

Vi befinner oss i en fotostudio på Södermalm i Stockholm. Nikki sitter på en pall och poserar vant medan teamet lägger sista handen vid hår och kläder. I en fåtölj ligger hennes tre månader gamla dotter Nilofar, kallad Nilo, och blir underhållen av sin mormor, Nikkis mamma. 

– Hon är lik Nikki när hon var liten, berättar mormor. Men hon är också lik Niklas.

Efter många timmars fotografering slår vi oss ned i soffan medan Nilo jollrar mot mormor i rummet intill.

Hur är det att jobba med en bebis på armen, blir det stressigt?
– Jag kan ju välja att tacka nej men jag tackar ja för att jag tycker att det är kul. Det är klart att det blir en stressfaktor för mig så därför försöker jag att planera i förväg. Tidigare, innan jag hade Nilo, hade jag stått och kollat igenom bilderna och haft mer åsikter om smink, kläder och hår men nu bryr jag mig inte för jag vet att det blir fint ändå. Jag vill göra ett snyggt jobb men Nilo är prio.

– Ser jag att hon inte mår bra får man ta en paus och hittills har folk varit väldigt förstående och accepterat det.

När Nikki ammar är det fokus på dottern. Hon vill inte att Nilo ska framställas som en accessoar.När Nikki ammar är det fokus på dottern. Hon vill inte att Nilo ska framställas som en accessoar.När Nikki ammar är det fokus på dottern. Hon vill inte att Nilo ska framställas som en accessoar.
När Nikki ammar är det fokus på dottern. Hon vill inte att Nilo ska framställas som en accessoar. Foto: Emily Dahl

Hur ser en vanlig mammaledig dag ut för dig?
– Då försöker jag att anpassa schemat så gott det går efter Nilo och följa hennes rytm. Nu har hon kommit upp i den åldern där man ska införa lite rutiner… Har jag förstått…? skrattar Nikki och tittar lite frågande på mig. 

– Jag försöker njuta så mycket som möjligt av att vara mammaledig. I och med Idol har det tillkommit så mycket annat men jag försöker vara mamma på heltid så gott det går. På förmiddagarna är vi mest hemma och om vädret tillåter går vi på promenad och äter kanske lunch med några vänner.

”Under Idol-sändningen hände det att jag fick spända bröst som gjorde väldigt ont”

Den 6 december korades Tusse Chiza till vinnare av Idol 2019, så hela hösten har det varit full rulle med Idol-direktsändning på fredagarna. Då har maken Niklas varit pappaledig och hängt med Nilo i kulisserna.

– Eftersom jag visste att jag skulle göra Idol var det viktigt för oss att börja flaskträna tidigt så hon tar flaska. 

– Det var en ganska stimmig miljö och mycket hårspray i luften där före sändning och det blev stökigt för henne, så de brukade åka hem efter ett tag och så kom jag senare.

Hände det att mjölken rann till i direktsändning?
– Ja, det hände att jag fick spända bröst och kunde komma på mig själv att tänka på att mina bröst gjorde väldigt ont. Helt plötsligt kunde jag då se Nilos ansikte framför mig och börja tänka på henne, det var en häftig känsla.

– Jag tycker att Idol-uppdraget är väldigt kul men nu har jag ju ett annat uppdrag som är ännu roligare och det har tagit min uppmärksamhet när jag suttit i livesänd tv! Ibland hade jag ganska tunna material på kläderna, så det skulle kunnat läcka igenom. Men jag hade pads!

”Jag tror att folk tror att det är jag som bestämmer hemma, men Niklas är en väldigt bestämd man och vi har en bra balans,” berättar Nikki.”Jag tror att folk tror att det är jag som bestämmer hemma, men Niklas är en väldigt bestämd man och vi har en bra balans,” berättar Nikki.”Jag tror att folk tror att det är jag som bestämmer hemma, men Niklas är en väldigt bestämd man och vi har en bra balans,” berättar Nikki.
”Jag tror att folk tror att det är jag som bestämmer hemma, men Niklas är en väldigt bestämd man och vi har en bra balans,” berättar Nikki. Foto: Emily Dahl

Du led av ätstörningar som ung, var du någonsin rädd att det skulle påverka dina chanser att bli gravid?
– Jag fick ätstörningar när jag var 15 och menstruationen la av. Läkarna sa till mig att det kunde påverka chanserna att bli gravid senare, så jag visste ju om det. Egentligen har jag haft tur i oturen att det inte blev en långvarig sjukdom eller att jag fick långvariga men.

Har du upplevt någon utseendehets eftersom du är på tv? Att det var viktigt att inte gå upp för mycket i vikt eller att du kände dig pressad att gå ned dina gravidkilon snabbt?
– Just på grund av min historia med ätstörningar var det viktigt att jag inte skulle bli fokuserad vid om jag gick upp i vikt. Jag vägde mig enbart vid något tillfälle för att jag var tvungen. Jag gick upp drygt 20 kilo men tränade parallellt så mentalt mådde jag bra och kände mig hälsosam. 

– Gravidkroppen är ju vacker men efter förlossningen, när jag inte hade ett barn i magen, var jag bara plufsig och kände mig tjock. Så det var inte lika vackert för mig. Det är klart att jag tänkte på att jag skulle sitta i tv men det viktigaste nu är att jag äter och mår bra så att jag kan vara en bra mamma. Jag satte inte upp något mål att jag skulle gå ner alla mammakilon före Idol-sändningen – och det gjorde jag inte heller. Det får ta den tid det tar.

”Jag har hört att stress kan påverka när man försöker bli gravid, så jag ville inte bli för fokuserad”

Nilo börjar skrika i rummet bredvid och när det stegras går Nikki för att titta till henne. Efter en stund hörs ett brusande ljud, nästan som en gammal AC, och Nilos gråt avtar. Tio minuter senare kommer Nikki tillbaka, tätt följd av sin mamma med Nilo i vagnen. Ljudet följer med och det visar sig att flickan somnat med hjälp av en white noise-app.

– Hon gillar ljudet av regn, förklarar Nikki, samtidigt som hennes mamma smyger ut på en promenad med sitt barnbarn.

Nikki Amini har podden ”Bulle i ugnen” med kändisstylisten och nyblivna mamman Sara Biderman.Nikki Amini har podden ”Bulle i ugnen” med kändisstylisten och nyblivna mamman Sara Biderman.Nikki Amini har podden ”Bulle i ugnen” med kändisstylisten och nyblivna mamman Sara Biderman.
Nikki Amini har podden ”Bulle i ugnen” med kändisstylisten och nyblivna mamman Sara Biderman. Foto: Kajsa Göransson

Har du alltid velat bli mamma?
– Nja, jag har aldrig drömt om hur min familj ska se ut, men mycket kom naturligt när jag träffade Niklas. Längtan efter att skaffa barn har kommit de senaste åren, från 32 och uppåt. Jag tyckte att det såg väldigt mysigt och härligt ut när mina vänner och storasyster var med sina barn.

Var det lätt att bli gravid när ni väl bestämt er?
– Jag har hört och läst att stress kan påverka när man försöker bli gravid, så jag ville inte bli för fokuserad utan ville att det skulle komma av sig själv. Sedan hade vi oskyddat sex i kanske sex månader men när inget hände kände jag att ”det här går ju inte” så då började jag hålla koll på menscykeln och ägglossningen ändå. Jag tog sådana här ägglossningstest i en-två månader men det gick inte heller. Sedan började de som hade gift sig efter oss och var yngre än jag att annonsera att de var gravida och då började jag känna att ”nä, nu måste det här funka”! skrattar Nikki. 

– Då började jag mer fokuserat hålla koll på kalendern, tog tempen varje morgon och gick på akupunktur som jag hört kunde hjälpa – och då gick det! Det tog väl 7-8 månader innan jag blev gravid.

Vid fotograferingen fick mormor underhålla Nilo med en skallra bakom kameran.Vid fotograferingen fick mormor underhålla Nilo med en skallra bakom kameran.Vid fotograferingen fick mormor underhålla Nilo med en skallra bakom kameran.
Vid fotograferingen fick mormor underhålla Nilo med en skallra bakom kameran. Foto: Emily Dahl

Så vad tyckte du om att vara gravid?
– Jag hade en väldigt bra graviditet utan komplikationer vilket så klart har gett mig en positiv uppfattning och erfarenhet. Jag märkte också att jag kände mig väldigt feminin, vilket speglade sig i hur jag började klä mig. Jag har alltid tyckt om jeans och t-shirt tidigare men när jag var gravid tyckte jag att det var mysigt att ha kjol och klänning och var mer öppen för färg som jag annars inte är intresserad av.

Och hur var förlossningen sedan?
– Vattnet gick på fredagskvällen, precis när vi skulle gå och lägga oss. Jag hade hört att det kan kännas som ett litet plopp och jag upplevde faktiskt det, men jag tänkte att jag inbillade mig och sa ingenting till Niklas. Plötsligt kände jag att det blev blött i sängen så då insåg jag att vattnet hade gått, för det fortsatte bara att rinna. När jag sa till Niklas flööög han upp ur sängen. Latensfasen höll på hela lördagen, på kvällen blev vi inskrivna på förlossningen och på söndagsförmiddagen kom Nilo till oss. 

”Jag har väldigt stort förtroende för den svenska sjukvården”

Hur hanterade du värkarna hemma?
– Hela latensfasen gjorde ganska ont men jag hade gått olika kurser för att förbereda mig. Jag hade förlossningsrädsla eftersom det var en situation där jag inte visste vad som skulle hända och där jag skulle vara i underläge och inte ha kontroll. Jag läste böcker och teorier för hur man kan hantera värkar, så jag kände mig förberedd och jobbade mycket med andningen, men det gjorde väldigt ont. Däremot var det inte i närheten av den smärta jag fick uppleva under krystningsfasen. Den var ju på en heeelt annan nivå. Det är nog den värsta smärta jag kommer få uppleva. 

Vad tog du för smärtlindring?
– Jag fick epidural och efter den kunde jag slappna av och sova en stund på natten. När jag sedan vaknade var jag helt öppen så jag kände inte av de sista centimetrarna.

Hur var Niklas som stöd?
– Jättebra! Vi hade gått en profylaxkurs så han hjälpte till med andningen, men han gjorde en liten tabbe när han sa ”Det är klart snart, jag ser hennes huvud” varpå barnmorskan bara ”Nej nej nej!”, skrattar Nikki. 

– Huvudet åker ju in och ut några gånger så han försökte ge mig lite hopp men det var långt ifrån klart. Jag låg på sidan och han stod bredvid mig och skulle ju egentligen inte se, men han såg det i periferin tror jag.

Fick du komma till det sjukhus du valt?
– Jag har väldigt stort förtroende för den svenska sjukvården och tänker sjukhus som sjukhus. Vi bor centralt så det är relativt nära till flera men vi hade valt Södersjukhuset och det fanns plats där. Det var rent och jättebra personal så jag var nöjd.

Om Nikki Amini var tvungen att välja någon av de andra Idol-jurymedlemmarna som medförälder till Nilo skulle det bli Kishti Tomita: ”Niklas är en väldigt bra pappa så det är svårt att ersätta honom men Kishti har ett väldigt stort hjärta.”Om Nikki Amini var tvungen att välja någon av de andra Idol-jurymedlemmarna som medförälder till Nilo skulle det bli Kishti Tomita: ”Niklas är en väldigt bra pappa så det är svårt att ersätta honom men Kishti har ett väldigt stort hjärta.”Om Nikki Amini var tvungen att välja någon av de andra Idol-jurymedlemmarna som medförälder till Nilo skulle det bli Kishti Tomita: ”Niklas är en väldigt bra pappa så det är svårt att ersätta honom men Kishti har ett väldigt stort hjärta.”
Om Nikki Amini var tvungen att välja någon av de andra Idol-jurymedlemmarna som medförälder till Nilo skulle det bli Kishti Tomita: ”Niklas är en väldigt bra pappa så det är svårt att ersätta honom men Kishti har ett väldigt stort hjärta.” Foto: Karin Törnblom/TT Nyhetsbyrån

Hur var det att komma hem som nybliven mamma sedan?
– Det var häftigt, men jag tror inte ens att jag förstod att vi hade ett barn, att jag var mamma. Det började nog komma för bara några veckor sedan. Det tar ett tag innan det sjunker in.

Drabbades du av baby blues?
– Nej, men jag fick bristningar som gjorde ont. Det var inte jätteallvarligt, men jag hade några stygn som skavde så det tog nog bort lite av glädjen över att vi hade kommit hem. Jag hade ju upplevt den värsta smärtan redan, och det där var ingenting i jämförelse, men det blev som att ”nu vill jag inte ha ont någonsin igen”. Jag fick ingen baby blues eller gråtattacker, men blev nog lite nedstämd av att jag hade så ont.

Hur var första tiden med Nilo?
– I efterhand kan jag undra vad jag höll jag på med egentligen! Så fort hon gnällde till var jag uppe och ammade eller bytte blöja – jag bytte säkert fyra blöjor på en natt! Sedan sa bvc-sjuksköterskan att man inte behöver byta blöja på natten. 

”Jag tillbringar mest tid med Nilo, så jag vet ju lite mer än Niklas”

Nikki och maken Niklas Twetman träffades när de jobbade tillsammans på Universal Music Sverige och var kollegor i ett år innan de började dejta. 

– Jag var förtjust i Niklas från start men kände inte riktigt att det fanns något intresse från hans sida, men sedan bjöd han mig och mina vänner på nyårsfest i Skåne 2012 och efter en härlig nyårskyss fortsatte vi dejta. Den 3 juni 2017 gifte vi oss!

Hur har er relation förändrats sedan Nilo föddes?
– Vi är ju förstagångsföräldrar så allt kretsar kring Nilo nu. Samtidigt är vi väldigt måna om att inte glömma bort varandra. Vi har alltid gått och lagt oss samtidigt och haft en stund på morgonen när vi kollar nyheterna och dricker kaffe ihop, och vi försöker ha kvar de rutinerna. Vi äter alltid middag ihop, även om det ”störs” av Nilo nu, men en sitter och äter upp medan den andra gullar med henne vid matbordet. Vi försöker så gott det går samtidigt som vi också anpassar oss efter vår nya vardag med barn.

Vad tjafsar ni om sedan ni blev föräldrar?
– Jag tillbringar ju mest tid med Nilo och följer med i alla faser så jag vet lite mer om hennes rutiner och beteenden. Ibland kan jag märka att Niklas gör saker som funkade för två veckor sedan men inte nu och då kan det bli tjafs kring hur man hanterar Nilo. Men jag tillbringar ju mest tid med henne, så jag vet ju lite bättre, ler Nikki.

– Samtidigt vill jag att de ska hitta sitt band, så jag vill inte gå in och tala om för honom hur han ska göra, utan försöker vara pedagogisk.

”Efter att vi gift oss kunde jag få frågan om vi inte skulle skaffa barn snart, det är lite som att man tar det för givet. Men det hade ju kunnat vara så att vi försökte och att det inte gick,” säger Nikki.”Efter att vi gift oss kunde jag få frågan om vi inte skulle skaffa barn snart, det är lite som att man tar det för givet. Men det hade ju kunnat vara så att vi försökte och att det inte gick,” säger Nikki.”Efter att vi gift oss kunde jag få frågan om vi inte skulle skaffa barn snart, det är lite som att man tar det för givet. Men det hade ju kunnat vara så att vi försökte och att det inte gick,” säger Nikki.
”Efter att vi gift oss kunde jag få frågan om vi inte skulle skaffa barn snart, det är lite som att man tar det för givet. Men det hade ju kunnat vara så att vi försökte och att det inte gick,” säger Nikki. Foto: Privat

Har ni varit iväg bara du och Niklas ännu?
– Jag fyllde år nyligen och då hade jag en liten födelsedagsdrink så då var Nilo med sin mormor. I somras när vi var ute på mina föräldrars land åkte Niklas och jag iväg till Ica ensamma. Det var första stunden det bara var vi och jag kunde sitta fram i bilen! Det var en lite märklig känsla. 

Hur kommer ni dela upp föräldraledigheten?
– Niklas vill vara pappaledig på heltid framöver men just nu ammar jag ju så det blir kanske till våren eller sommaren.

”Jag är en kärleksfull mamma, men kan också vara okej med att lämna ifrån mig Nilo”
Nikki har valt att visa upp dottern i sociala medier: ”Jag tillbringar all min tid med Nilo så skulle jag ha valt att inte visa upp henne på Instagram skulle det i princip bli till att leva två parallella liv.”Nikki har valt att visa upp dottern i sociala medier: ”Jag tillbringar all min tid med Nilo så skulle jag ha valt att inte visa upp henne på Instagram skulle det i princip bli till att leva två parallella liv.”Nikki har valt att visa upp dottern i sociala medier: ”Jag tillbringar all min tid med Nilo så skulle jag ha valt att inte visa upp henne på Instagram skulle det i princip bli till att leva två parallella liv.”
Nikki har valt att visa upp dottern i sociala medier: ”Jag tillbringar all min tid med Nilo så skulle jag ha valt att inte visa upp henne på Instagram skulle det i princip bli till att leva två parallella liv.” Foto: Emily Dahl

När Nikki var 1,5 år flyttade hennes familj till Sverige från Iran. Under hela uppväxten var det viktigt för hennes föräldrar att hon och storasystern kom in i det svenska samhället och Nikki ser svenska som sitt förstaspråk.

– Men något som jag reflekterat över, och som kommit väldigt naturligt, är att jag gullar med Nilo på persiska. Även barnvisor på farsi kommer mer naturligt, men det är klart att jag sjunger ”Bä bä vita lamm” och ”Björnen sover också”.

Beskriv dig själv som mamma!
– Jag är väldigt kärleksfull men kan också vara okej med att lämna ifrån mig Nilo. Just för att jag har en del jobb som jag måste genomföra parallellt så är jag väldigt pragmatisk när det behövs. Jag är en kärleksfull och effektiv mamma.

Tycker du att det är kul att vara mamma?
– Ja, det är ju den största glädjen i livet, samtidigt som det är den största utmaningen. Jag har aldrig haft en svårare uppgift än att uppfostra och ta hand om Nilo och ge henne omsorg och kärlek. Det är tufft när hon är ledsen och jag inte vet hur jag ska göra för att få henne glad. Vi har lite problem med hennes sömn och hon gråter väldigt mycket vid insomning så jag försöker läsa och ta in all kunskap som finns men det är ju så med småbarn att det som funkar på ett inte behöver funka på det andra. Det är ju ingen vetenskap.

”För mig är det viktigt att Nilo fokuserar på sin utbildning och inte bara har dans på schemat”

Vad är du mest rädd för sedan Nilo föddes?
– Ibland blir jag rädd att hon ska få men av att bli ledsen eller få raseriutbrott fast hon egentligen är övertrött, men jag ställer alltid frågor till läkare och sjuksköterskor som säger att allt är okej.

Hur viktigt är det med syskon till Nilo?
– Jag har ju aldrig haft den här drömmen om hur många barn jag ska ha. Just nu är det en stor utmaning att ta hand om Nilo och jag vill att det ska bli så bra som möjligt, så jag lägger mitt fokus där. Det finns ju de som har lika små barn som Nilo och som redan har bestämt att det ska vara två år emellan. Jag vet inte ens vad som är bäst, om de kommer tätt eller om man låter det gå några år. Det går ju inte alltid att planera heller.

”Jag har aldrig tänkt på att jag är kvinna eller invandrare, jag har tänkt att jag är jag. Sedan vet jag att Nilo är minoritet för att hon har en svensk pappa och mig som mamma, men jag ser det bara som en styrka.””Jag har aldrig tänkt på att jag är kvinna eller invandrare, jag har tänkt att jag är jag. Sedan vet jag att Nilo är minoritet för att hon har en svensk pappa och mig som mamma, men jag ser det bara som en styrka.””Jag har aldrig tänkt på att jag är kvinna eller invandrare, jag har tänkt att jag är jag. Sedan vet jag att Nilo är minoritet för att hon har en svensk pappa och mig som mamma, men jag ser det bara som en styrka.”
”Jag har aldrig tänkt på att jag är kvinna eller invandrare, jag har tänkt att jag är jag. Sedan vet jag att Nilo är minoritet för att hon har en svensk pappa och mig som mamma, men jag ser det bara som en styrka.” Foto: Emily Dahl

Många timmar av fotografering och intervju lider mot sitt slut. Ute på gatan strosar mormor med Nilo fortfarande sovandes i vagnen och jag kan inte låta bli att fråga:

Har du precis fött vinnaren av Idol 2036?
– Man vill ju gärna vara den här föräldern som uppmuntrar till allt men för mig kommer det vara viktigt att hon fokuserar på utbildningen och har den grunden. Att man inte väljer linjer som slutar med att man bara har danslektioner och ingenting annat.

Nikki reser sig upp ur soffan, drar på sig kappan och tar ett snabbt farväl för att springa bort till sin dotter. Flickan som nog snart kommer ha sin mamma som idol.

En morgon i Nikkis liv:

Hur många gånger vaknade du inatt? 2, kanske

Vem vaknade först imorse? Niklas faktiskt. Klockan 5.45.

Vad åt du till frukost? Kaffe och banan och lite yoghurt.

Vad åt Nilo? Hon ammade.

Hur många klädombyten gjorde du? Om jag sover i något linne brukar jag ha det på mig tills vi ska iväg och hon hann inte spy ner mig den här morgonen.

Klädbyten på Nilo? 2 innan vi åkte hemifrån.

Hur många blöjor gick åt? Kanske 3.

Snabbaste beauty-tricket? Jag tror på bra och regelbunden ansiktsvård. Jag tror att det behövs flera produkter men jag har under många år, kanske 10, använt Dermalogicas produkter.

Hur lång tid tog det innan ni kom utanför dörren? Idag var vi rätt effektiva, men det var för att vi hade en tid att passa, så kanske 1,5 timme.

Text: Lisa Nylén
Foto: Emily Dahl
Styling: Sara Biderman
Makeup: Maria Jähkel
Hårstyling: Sofia Trotz
Fotoassistent: Olivia Huerta Bratteng
AD: Vendela Zandén 

Läs om fler kändismamas:
Maja Nilsson Lindelöf om nya mammalivet: ”Det har varit tuffa månader och mycket ensamtid”
Kenza Zouiten Subosic: ”Många har problem att bli gravida men pratar inte om det”