Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nicole Falciani med dottern Siena.
Nicole Falciani med dottern Siena.
Nicole Falciani med dottern Siena.
1 AV 2
För två månader sedan utökades Nicole Falcianis familj med dottern Siena.
2 AV 2
Nicole Falciani med dottern Siena.
Foto: Privat

Nicole Falciani: ”Att vara mamma är bättre än vad jag trodde”

Sömnbrist, kolik och ett snitt som ska läka. Men tv-aktuella Nicole Falciani, 25, tycker fortfarande att mammalivet är bättre än hon kunnat föreställa sig, efter två månader med dottern Siena.

– Det är klart att det är tufft ibland, men ändå bättre än förväntat. Jag har blivit positivt överraskad.

Nicole Falciani har precis fått dottern Siena att somna när hon dyker upp på min skärm hemma från huset i Rom. Här bor hon sedan två år tillbaka tillsammans med pojkvännen Adem och hundarna Bruno och Frank. Och för två månader sedan utökades familjen med dottern Siena. 

Hej Nicole! Hur mår du?
– Jag mår väldigt bra, tack. Men ja, med en tvåmånaders bebis så är man konstant trött...

Såklart! Hur var den här natten?
– Nu har hon börjat sova lite bättre jämfört med för några veckor sen men hon vaknar fortfarande varannan timme så även om man lägger sig tidigt och är kvar i sängen till 11 dagen efter så är man TRÖTT för man vaknar hela tiden, och går upp och fixar ersättning. Så även om man är många timmar i sängen så känner man sig väldigt trött..

Har du hunnit landa i den nya vardagen med bebis?
– På dagarna tycker jag att vi har hittat en bra rutin. Vi vet ungefär när hon brukar vilja sova och äta. Det är väl just nätterna som är tuffa.

Nicole Falciani

Ålder: 25.

Familj: Pojkvännen Adem Berisha, dottern Siena född 13/1 och taxarna Bruno och Frank.

Gör: Programledare och influencer som bland annat har podden ”Nej men ärligt”.

Bor: Rom, Italien.

Aktuell: Deltar tillsammans med taxen Frank i SVT:s ”Underdogs” som har premiär på SVT Play fredag 17 mars och sänds i SVT1 20.00 lördag 18 mars.

Nicole Falciani efter kejsarsnittet: ”Första sex dagarna var katastrof”

Hur är Siena?
– Hon är supergullig. Men vi har haft lite tufft... Hon var världens snällaste bebis på dagtid men blev väldigt ”grumphy” på kvällarna och nätterna och vi förstod inte vad det berodde på. Men för en vecka sen var vi hos en barnläkare som konstaterade att hon har kolik, så det är inte så konstigt att hon skriker på kvällarna eftersom hon har ont. Nu har vi fått några magdroppar som gör stor skillnad. Men det är verkligen svårt som förstagångsförälder, man vet inte vad som är normalt och inte. 

Det är verkligen inte lätt att veta! Hur tänker du förresten om att ta råd från andra, du som har ditt jobb på sociala medier?
– Man vet ju att det tyvärr är mycket momshaming i sociala medier, men när jag pratade om det här i podden så fick jag faktiskt otroligt många snälla meddelanden från mammor som berättade vad som hjälpt för dem. Det var fint att se att man kan hjälpa varandra. Man har inte koll på allt i början, såklart.

Hur mår du efter ditt kejsarsnitt nu när det gått två månader?
– Väldigt bra. Det enda jag inte kan göra fortfarande är att lyfta tungt, men utöver det känner jag mig bra. Första veckan efter snittet var hemsk. Eftersom jag har rätt stort kontrollbehov hade jag pratat med väldigt många tjejer som gjort kejsarsnitt innan, men alla sa typ att det inte alls gjorde ont, att de var uppe och gick samma dag. Men jag kan säga som så, jag var i-n-t-e uppe och gick samma dag. Första sex dagarna var katastrof och sen på sjätte dagen vände den och blev bättre och bättre. Det önskade jag att jag fått höra från någon, att så kan det också vara.

I januari föddes Nicoles dotter Siena. Det har varit en omställning att bli mamma – men på grund av – eller kanske tack vare – att Nicole hade ställt in sig på att det skulle bli jättetufft har hon blivit positivt överraskad. Foto: Privat

Om reumatismen: ”Jag har mått väldigt bra under graviditeten”

Du lever med den kroniska sjukdomen reumatism som kommer i skov, hur har sjukdomen varit under graviditeten och den här första tiden?
– Under graviditeten mådde jag jättebra. Jag slutade med min medicin så fort jag plussade, och är fortfarande medicinfri. Jag var inställd på att det kanske inte skulle bli så himla lätt, men jag har mått väldigt bra under graviditeten, jag har nog aldrig varit så symptomfri faktiskt. Det är jag jättetacksam för. Nu däremot börjar jag känna att det börjar komma tillbaka lite grann, att jag börjar få ont i lederna, så jag kommer nog börja med medicinen ganska snart.

Är det som som du tänkt dig att vara mamma hittills?
– Det är faktiskt bättre än vad jag trodde! Kanske för att jag föreställt mig att det skulle vara tufft och vara en stor omställning? Det är klart att det är tufft ibland, men ändå bättre än förväntat. Jag har blivit positivt överraskad. 

Hur har det varit att vara långt ifrån familjen med nyfödd bebis?
– Nu har vi varit jättebortskämda, mina föräldrar har varit här i Rom mycket med oss den första tiden. Mamma och pappa har hjälpt till jättemycket. Det är klart att det är tråkigt ibland att vara ifrån familj, men vi är ofta i Sverige och jag har släkt två timmar från Rom. Vi har också bott här i två år nu så vi har vårt sammanhang här med vänner också.

Du har sagt tidigare att du vill bo i Italien resten av ditt liv?
– Ja, jag tror det. Man ska aldrig säga aldrig men jag ser inte att jag kommer flytta tillbaka till Sverige. Just nu känns det så.

Nicole Falciani och Frank i ”Underdogs”

Nicole med dvärgtaxen Frank.
Nicole med dvärgtaxen Frank.
Nicole med dvärgtaxen Frank.
Nicole och Frank med Eva Marie Wergård, en av Sveriges främsta agilitycoacher.
Nicole och Frank med Eva Marie Wergård, en av Sveriges främsta agilitycoacher.
Nicole och Frank med Eva Marie Wergård, en av Sveriges främsta agilitycoacher.
Nicole och Frank på tävlingsbanan.
Nicole och Frank på tävlingsbanan.
Nicole och Frank på tävlingsbanan.
1 AV 3
Nicole med dvärgtaxen Frank.
Foto: SVT
2 AV 3
Nicole och Frank med Eva Marie Wergård, en av Sveriges främsta agilitycoacher.
Foto: SVT
3 AV 3
Nicole och Frank på tävlingsbanan.
Foto: SVT

Snart sänds programmet ”Underdogs” på svensk tv, ett program som spelades in förra året när Nicole var gravid. I SVT-programmet tränar och tävlar sju kändisar och deras hundar i agility. Förutom Nicole deltar bland andra Klara Doktorow, Anders Bagge och Theoz.
– Jag var ganska gravid då. Första veckorna var fine men i takt med att jag blev längre gången så blev det också jobbigare. Jag hade väl i ärlighetens namn inte 100 koll på vad agility var när jag tackade ja. Jag visste till exempel inte att matte springer lika mycket som hunden gör... Så ja, jag fick rejäla träningspass. Under graviditeten var jag konstant andfådd och det blev såklart ännu värre när man är gravid i vecka 25 och ska springa också.

Berätta om dina hundar, Frank och Bruno.
– Frank som är med i programmet är en dvärgtax som är fem år. Bruno var bara sex månader när vi skulle spela in och de sa att det skulle inte gå, för tja, en sexmånadersvalp lyssnar ju inte riktigt... Och eftersom jag är tävlingsinriktad så kände jag att vi tar hunden som har vi har bäst odds att vinna tävlingen med såklart!

Haha, såklart! Vad betyder hundarna för dig i ditt liv?
– Jag är uppvuxen med andra djur, men inte hund. Så länge jag kan minnas har jag alltid tjatat på mina föräldrar om att jag ville ha en hund, men det funkade inte. Så fort jag hade flyttat hemifrån så skaffade jag hund själv. Sen köpte jag Bruno förra våren. Jag älskar hundar!

Hur har första tiden varit med hundarna och bebis Siena?
– Bruno – valpen – älskar Siena. Han är så kär i henne och skulle typ vilja sova med henne. Frank däremot är lite skeptisk. Nu kan vi vara i samma rum, men nej, han är inte helt såld. Han undrar nog vad vi har tagit hem. Så fort hon skriker så tittar han på oss och går och lägger sig någon annanstans... Men jag tänker att han behöver inte älska henne, bara de kan samsas och vara i samma rum. 

3 snabba med Nicole:

Bästa mama-hacks?
– För mig har det varit att göra det som är bäst för oss. Sover du bättre om ni samsover, gör det. Är det bättre att ge ersättning, gör det. Lyssna inte så mycket på alla tyckare. Här i Italien upplever jag att de är lite mer öppna jämfört med BVC i Sverige där jag upplever att det finns mer pekpinnar.

Bästa babyprylen?

– Babysittern! Wow! Jag tänkte inte ens köpa en sån. Vi hade köpt alla grejer som vi tyckte att vi behövde, när min mamma övertalade mig. Nu är jag väldigt tacksam för det. Siena är nöjd och glad i den och jag kan till exempel ta en dusch om jag är ensam hemma. Jag har också en färdigknuten sjal som jag använt mycket. 

Bästa rådet från en annan mamma?
– Att inte komplicera saker så mycket. Gör inte saker så svårt.