Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nicci, 23, som vi lärt känna i ”Love Island”, lever med sjukdomen PCOS.
Nicci, 23, som vi lärt känna i ”Love Island”, lever med sjukdomen PCOS.
Nicci, 23, som vi lärt känna i ”Love Island”, lever med sjukdomen PCOS.
Nicci, 23, som vi lärt känna i ”Love Island”, lever med sjukdomen PCOS. Foto: PRIVAT

Nicci Hernestigs oro: ”Tänk om vi inte kan få barn?”

”Love Island”-profilen Nicci Hernestig önskar inget hellre än att få bli mamma. När hon fick beskedet att hon har sjukdomen PCOS blev hon ledsen och rädd. Nu har hon bestämt sig för att prata om sin oro och kamp.

– Vi behöver bli mer öppna om livet på sociala medier och inte bara hålla en fasad uppe om att allt bara är så bra hela tiden, säger hon till mama.

Det var i samband med ett helt vanligt besök hos barnmorskan för ett halvår sedan som Nicci Hernestig, 23, fick beskedet att hon kan ha svårt att få barn i framtiden. Hon har nämligen Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). En sjukdom som innebär att man sällan eller aldrig har någon ägglossning. Nicci har till exempel inte någon mens.
– Jag blev så ledsen och rädd för jag har alltid haft önskan att ha flera barn. Men sen förträngde jag det för jag hade ingen partner just då.

Andreas och Nicci har varit ett par sedan de träffades i ”Love Island”. Foto: PRIVAT

Efter sin medverkan i ”Love Island Sverige” ser livet annorlunda ut på många sätt för Nicci. I programmet slutade hon på en tredje plats och är ihop med sin partner från programmet, Andreas Deak. 

– Jag känner att jag har träffat min själsfrände och allt som händer i ”Love Island” går så snabbt. Det känns som att vi har kommit jättelångt i vår relation så helt plötsligt kom allt över mig igen. Andreas är helt underbar och jag vill dela mitt liv med honom och skaffa en familj med honom. Tänk om inte vi kan få barn?

https://www.instagram.com/p/CqQOi5BIbcW/?hl=sv

Nicci Hernestig: ”Jag fick massor av kommentarer av tjejer som lyckats få barn”

Efter att ha delat med sig om sin sjukdom och oro på Instagram har Nicci fått mängder av reaktioner från andra som lever med sjukdomen. 

– Jag fick massor av kommentarer av tjejer som lyckats få barn och även av flera som också hade PCOS som också kände oro och var glada att jag berättade.
– Vi behöver bli mer öppna om livet på sociala medier och inte bara hålla en fasad uppe om att allt bara är så bra hela tiden. Jag vill också att man ska kunna få hopp att det finns en massa lösningar och att vi är starka tillsammans.

Fakta: PCOS

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Det kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. Du kan även ha PCOS utan att ha några besvär. Det finns hjälp att få om du har symtom.

Kontakta en gynekolog för att få hjälp om du har PCOS och vill bli gravid. Du behöver alltså inte försöka i ett år först, som den som inte har PCOS.

Vilken behandling du behöver beror på vilka symptom du har. Oftast får du läkemedel för att minska mängden testosteron i kroppen.

Källa: 1177 Vårdguiden