"New York är coolt med bebis"
"New York är coolt med bebis"

"New York är coolt med bebis"

Visst funkar det att hänga med en bebis i New York. Fråga bara Angelina Jolin, den svenska stjärnstylisten och nyblivna mamman som kan Manhattan på sina fem fingrar. Här är hennes bästa mammatips i staden som - i likhet med oss mammor! - aldrig sover.

ANGELINA JOLIN

Ålder: 44.
Familj: Maken Stefan och Alice, 7 månader. Styvdöttrarna Iris, 20, Kajsa, 22 och Sally, 25.
Bor: Upper East Side, New York, samt lägenhet i Stockholm och hus på Gotland.
Gör: Mammaledig producent, stylist och moderedaktör.
Blogg: angelinajolin.com.

– Det känns tomt att inte ha min baby girl på magen. Alice hänger med mig i en Babybjörn för det mesta. Men under intervjun är det bättre att hon är hemma med sin pappa, säger Angelina Jolin när vi ses över en lyxig afternoon tea på anrika The Pierre.

Hotellet ligger nära Fifth Avenue och Central Park, bara ett par kvarter från familjens lägenhet. För en ammande mamma är det bra att ha nära hem.
– Man är inte lika öppen med att amma offentligt här som i Sverige. Amerikanerna har nog en lite annan syn på det. Jag försöker att vara nära hemmet för att gå hem och amma. Mina två enorma Hermès-sjalar räddar mig när jag måste amma ute, säger Angelina och väljer bland otaliga snittar och petit fourer på ­fatet framför oss.

Angelina är solbränd. Tillsammans med maken Stefan och dottern Alice Tatiana, sju månader, har hon hunnit med både L.A. och Västindien på ett par veckor. Dessförinnan var familjen i Sverige för att delta vid invigningen av Angelinas pappa, konstnären Einar Jolins utställning på Liljevalchs i Stockholm.
– Jag har en massa vänner i Stockholm, men sedan min älskade mamma, sångerskan Tatiana Angelini, gick bort för fyra år sedan har besöken blivit glesare. Det finns ingen som binder mig till Sverige lika starkt längre.

Nu är alltså familjen åter hemma i New York. Staden som Angelina har bott i – och pendlat till och från – sedan mitten av 80-talet. Efter en kortare karriär som modell i Paris utbildade hon sig till kock, men arbetar nu sedan länge som frilansande stylist, producent och moderedaktör och har jobbat ihop med många kändisar.
– Jag är en arbetsnarkoman som älskar att jobba. Ibland får jag bita mig i tungan för att inte ta på mig för mycket. Fast jag njuter av den här tiden med Alice och tänker vara mammaledig minst ett år till, säger hon.

Alice var en mycket efterlängtad bebis när hon föddes på Danderyds sjukhus i Stock­holm. Eftersom Alice vägde för lite när hon låg i magen, rekommenderades Angelina sängläge och dagliga sjukhusbesök de sista månaderna. Angelina är glad att hon var i Sverige under den tiden.  
– Min graviditet skulle ha kostat närmare en miljon kronor här. För att inte tala om förlossningen. Bara kejsarsnittet skulle ha gått på över hundrafemtiotusen. Jag glad att jag är svensk medborgare och skattebetalare. Vi fick fantastisk vård för 700 kronor. 

Trots lovorden över svensk vård, saknar Angelina inte Sverige så mycket. Hon gillar helt enkelt amerikanernas sätt att vara.
– Vissa kallar det för ytligt, men jag tycker om deras positiva uppsyn. Och inställningen till barn är fantastisk. När vi är i parken kommer folk fram och pratar, många frågar om vår Kronan-vagn med fårskinnet i. 

Att mammaledigheten skulle bli långtråkig i en stad som New York behöver varken Ange­lina eller Alice oroa sig för.
– Staden är full av kultur och är barnanpassad i det avseendet. Många museer har sagostund för barnen och på flera gym kör man med barnpassning.

Som stylist är kläder förstås ett stort int­resse för Angelina, och att handla kläder till Alice tycker hon är extra roligt.
– Jag skämmer nog bort henne lite, säger Angelina och utsäktar sig med att hon firades med två baby showers. En hemma i Stock­holm – och en hemma i New York.

Angelina Jolins bästa New York-tips!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!