Nej, alkohol försvinner inte vid kokning – betydande mängder dröjer sig kvar

Att hälla en skvätt vin i grytan för att ge den mer smak är inte ovanligt, och alkoholen kokar ju ändå bort... Eller? Enligt ny forskning är det inte så. En liten del av alkoholen kokar bort, ja. Men långt ifrån all.

Alkohol (etanol) har en lägre kokpunkt än vatten och börjar koka redan vid cirka 78 °C, något som kommer väl till pass vid tillagning av vinsåser och olika grytor, men kokar alkoholen verkligen bort?

Den frågan ställde sig de svenska forskarna Anders Helander, professor och Monica Bergström, biomedicinsk analytiker och bestämde sig för att testa. Under experimentet späddes alkohol ut med vatten till fyra olikaalkolkoncentrationer (5, 10, 20 och 40 volymprocent). Var och en fick sedan koka i en vanlig kastrull utan lock i fem minuter.

Resultaten visade visserligen att alkoholhalten minskade av kokningen, men att betydande mängder fortfarande fanns kvar efter fem minuter. Endast 1,5–2 procent av alkoholen försvann för varje minuts kokning.

I en artikel i Läkartidningen varnar därför forskarna nu för att bara några minuters kokning inte räcker för att göra alkoholhaltiga drycker fria från själva alkoholen vid matlagning.

Källa: Läkartidningen via Allas