Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Negar Mottaghi på resa. Foto: PRIVAT

Negar Mottaghi om mötet med Irans moralpolis: ”Nära att svimma”

Tvåbarnsmamman Negar Mottaghi flydde från Iran när hon var 5 år gammal. Nu följer hon de pågående upproren och demonstrationerna i landet, och minns sitt eget möte med Irans moralpolis. ”Jag minns den förlamande rädslan som tog min kropp i besittning. Jag har upplevt det en gång, men tänk att bo så. Tänk att varje dag vara orolig för att bli kidnappad och misshandlad”, skriver hon. 

Emelie Lindblom Dalén

Negar Mottaghi kom till Sverige tillsammans med sin mamma när hon var 5 år. Hennes pappa hade lämnat Iran året innan. Det var en lång flykt via Turkiet, Holland ”och massa andra länder jag inte minns”, skriver hon i sin blogg

Förra veckan utbröt massiva protester i Iran efter att 22-åriga Mahsa Amini, som gripits av den islamiska diktaturens moralpolis, dog i häktet. Hennes ”brott” var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt. Sedan dess har stora demonstrationer skett i Iran, där säkerhetsstyrkor har skjutit skarpt mot demonstranter och flera har dödats.

Bild från helgens demonstration i Stockholm. Här klipper en kvinna av sitt hår i protest mot den iranska regimens förtryck. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Negar Mottaghi var på plats under helgens demonstrationer i Stockholm och skriver att som en iranier i exil följer hon sitt folks mod och desperation via nyheterna. 

”Vi ser våra modiga systrar bränna sina sjalar och ta av sig sina kappor. Vi ser dom stå emot fullbeväpnade militärer och kräva sin frihet. Vi ser dom bli slagna och resa sig upp. Vi ser dom skrika och vi vill skrika med dom.”, skriver hon i bloggen

Hon menar också att det är svårt att sätta sig in i hur det är att vara kvinna i Iran nu.

”Man behöver ha bevittnat dom hotfulla moralpoliserna och dom hotfulla makthavarna i landet för att kunna förstå.” 

Negar mötte Irans moralpolis 2009 

Negar minns ett av sina besök till Iran, 2009, när hon och hennes kusin mötte moralpolisen på gatan. 

– När jag var i Iran -09 kom det fram två moralpoliser till mig och kritiserade mina kläder. Jag var på allvar nära att svimma. Om det inte varit för att min kusin var med mig och kunde ”ta oss ur” den knipan vet jag inte hur det hade slutat, skriver Negar. 

Det enda jag minns är den förlamande rädslan som tog min kropp i besittning

Hon minns rädslan av mötet. 

– Det enda jag minns är den förlamande rädslan som tog min kropp i besittning. Jag har upplevt det en gång, men tänk att bo så. Tänk att varje dag vara orolig för att bli kidnappad (för det är precis som vad händer) och misshandlas.

Negar med sin dotter Celine. ”Så tacksam över min frihet och likaså min dotters.”, skriver hon. Foto: Privat

Vidare är det två känslor Negar återkommer till i sina inlägg om den pågående situationen i Iran: tacksamhet och sorg.

Tacksamhet åt den frihet som Sverige bjuder mig på. Friheten att kunna få vara den kvinna som jag vill vara. Med eller utan slöja, med eller utan religion.”, skriver hon och fortsätter:

Sorg över att inte alla kvinnor i världen besitter den friheten. Sorg över att kvinnor är fängslade. I sina hem, i sina städer, i sina länder. Kvinnor som inte får lämna hemmets fyra väggar utan att täcka för sin kropp. Att varje andetag kan vara den sista om någon annan bedömer att du inte uppfyller påhittade lagar utan rimlig grund.”
HÄR KOMMER DU DIREKT TILL NEGARS BLOGG. 

LÄS MER: Peppes bok ska hjälpa barn med traumatiserade föräldrar: ”Livet är så orättvist”