Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nathea fick hela Sverige att rocka sockarna som tioåring. Nu går hon på gymnasiet, har ett stort konto på Tiktok och är fortfarande nära storasyster Noelle.Nathea fick hela Sverige att rocka sockarna som tioåring. Nu går hon på gymnasiet, har ett stort konto på Tiktok och är fortfarande nära storasyster Noelle.Nathea fick hela Sverige att rocka sockarna som tioåring. Nu går hon på gymnasiet, har ett stort konto på Tiktok och är fortfarande nära storasyster Noelle.
Nathea fick hela Sverige att rocka sockarna som tioåring. Nu går hon på gymnasiet, har ett stort konto på Tiktok och är fortfarande nära storasyster Noelle. Foto: Privat

Nathea, 17, fick hela Sverige att rocka sockorna – för systern Noelle

Som tioåring fick Nathea Anemyr hela Sverige att ta på sig olikfärgade strumpor för att visa att det är fint att vara olika. I dag är hon 17, och för mama berättar hon om om hur Rocka sockorna blev en folkrörelse, vad hon och systern Noelle gör nu – och hur det var att bli känd över en natt.

– Ja, hade jag fått en krona för varje gång jag hört på på Tiktok ”Är inte du Rocka sockorna-tjejen?” så hade jag varit stenrik nu! 

När du var åtta år fick du hela din klass att rocka sockorna. Året efter rockade 250 000 (!) sina sockar. Hur är din relation med din syster Noelle i dag, vad gör ni tillsammans?
– Hon är lyckligt ovetande om all ondska i världen. Alltid på morgonen säger hon ”Morgon Thea”, och på kvällen kan det låta så här: ”Gonatt gubbjävel Thea”. Alltså hon har skitrolig humor! Noelle är 20 år men som 1-3 mentalt och hon äääääälskar och lever för film och dans. Så hon vill ofta att vi ska vara o prata olika roller från Astrid Lindgren-filmer, så skådespelare får man vara varje dag! Men vi bakar, dansar och tittar på film mer nu när vi är tonåringar!

Varför var det viktigt för dig som syster att engagera dig?
– Jag tänker nog väldigt mycket mer på framtiden nu och oroar mig för hur samhället kommer möta upp hennes behov. Jag har ju sett mamma kämpa i alla år med allt som rör Noelles funktionsnedsättning, som är Downs syndrom och autism. 

Systrarna Nathea, 17, och Noelle, 20.Systrarna Nathea, 17, och Noelle, 20.Systrarna Nathea, 17, och Noelle, 20.
Systrarna Nathea, 17, och Noelle, 20. Foto: Privat

Hur ser ditt liv ut i dag?
– Jag är 17 och fyller 18 i september och går samhällsprogrammet på gymnasiet. Parallellt med den går jag dansprofil, eftersom jag älskar att dansa och stå på scenen! Noelle och jag lekte väldigt mycket när vi var små, sedan blev det nog automatiskt att jag tog över storasysterrollen allt eftersom vi växte upp. Man kan säga att någon gång i femårsåldern växte jag ifrån henne mentalt och hon är fortfarande där i den där magiska världen där man aldrig blir stor <3 

"Rocka sockarna"

21 mars är den internationella världsdagen för Downs syndrom, en dag som är instiftad av Förenta Nationerna. Dagen uppmärksammas bland annat genom att bära olikfärgade sockor. 

”Jag ville att alla skulle se det vackra i henne”

Man pratar ibland om skuggsyskon, men du har varit inne tidigare på att det är synd om dem som INTE har en sådan syster som du. Hur tänker du om det nu när du är 17?
– Jag tycker fortfarande att växa upp som Noelles syster har haft fler fördelar än nackdelar. Till exempel tror jag att vi tidigt utvecklar förmågor som empati och ansvar. Jag upplever inte alls att jag stått i Noelles skugga. Förutom när hon alltid väljer vad vi ska se på tvn! Tvärtom så tycker jag att HON alltid fått stå i min skugga, förklarar Nathea. 

Hon fortsätter:
– Hon kan ju inte säga vad hon vill och känner, utan säger bara tvåordsmeningar. Så hon är beroende av andra hela livet. Så därför vill jag medvetet lyfta henne och älskar att få ge henne möjlighet att synas och bli sedd och få vara stolt. Alltså hon älskar ju att stå på scenen och är inte det minsta rädd! Sean banan har tagit upp henne på scenen och det var väl den lyckligaste dagen i hennes liv när publiken jublade. Hon njöt! Helt magiskt. Min kampanj på Facebook, ”Rocka sockorna”, var ju egentligen för Noelle och att jag ville att alla skulle se det vackra i henne, och alla andra lite annorlunda människor. Jag mår bra när jag får stå i hennes skugga i en stund!

Varför var det viktigt att engagera dig?
– Det var och är viktigt för mig att samhället skulle se på människor med Downs syndrom inte med rädsla, sorg och okunskap utan att tycka att hon är en skitfin och härlig människa som berikar jorden. Hennes liv är lika mycket värt som mitt. Hon njuter av livet till fullo och jag hatar när folk säger ”Åh vad synd det är om dig och om henne...”.

https://www.instagram.com/p/CMiSYcEj_b5/

Nu rockar partiledarna sockorna varje år

Du och din syster fick hela Sverige att börja rocka sockorna, hur var det att bli igenkänd över en natt?
– Kampanjen slog verkligen ner som en bomb i Sverige och jag var inte förberedd på det alls! Jag tänkte ju bara utmana Sveriges alla klasser att rocka sockorna, men så blev det gigantiska proportioner och tidningar från Tyskland och Norge och Finland ringde till och med! Och Rocka sockorna nådde ända till riksdagen där numera merparten av våra partiledare och ministrar rockar sockorna varje år. Jag var faktiskt inbjuden dit förra året att samtala om just Rocka sockorna och hur partierna jobbar med funktionsnedsatta i samhället. Men covid satte stopp för det och vi träffades via länk.

Allt måste börja hos de minsta, eller hur?

Sedan dess har du bland annat skrivit en bok. Kan du berätta lite om det?
– ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” handlar om ett magiskt sockträd och om hur tråkigt allt är i Landet Likadant innan systrarna bestämmer sig för att göra världen mera färgglad och roligare. Jag ville skriva en sagobok för de minsta för att de ska förknippa annorlunda/olika med något bra och roligt. Och allt måste börja hos de minsta, eller hur?

Systrarna blev kända redan 2015 och då fick de med sig hela Sverige på tåget. I dag uppmärksammas dagen på nästan varenda skola och förskola i Sverige.Systrarna blev kända redan 2015 och då fick de med sig hela Sverige på tåget. I dag uppmärksammas dagen på nästan varenda skola och förskola i Sverige.Systrarna blev kända redan 2015 och då fick de med sig hela Sverige på tåget. I dag uppmärksammas dagen på nästan varenda skola och förskola i Sverige.
Systrarna blev kända redan 2015 och då fick de med sig hela Sverige på tåget. I dag uppmärksammas dagen på nästan varenda skola och förskola i Sverige. Foto: Privat

Verkligen! Händer det än i dag att du blir igenkänd?
– Ja, hade jag fått en krona för varje gång jag hört på på Tiktok ”Är inte du rocka sockorna-tjejen?” så hade jag vart stenrik nu! Lite roligt att de fortfarande känner igen oss fastän det gått sju år sedan Rocka sockorna blev en folkrörelse. Jag har ett stort Tiktok-konto där jag har över 200 000 följare och där Noelle älskar att showa loss . 

Nu är det Svenska Downföreningen som driver kampanjen. Är ni fortfarande med på något hörn?
– Det stämmer att vi sedan 2017 inte längre driver kampanjen som vår. Men sanningen är ju att ingen i hela Sverige visste vad Rocka sockarna var innan det enorma genomslaget 2015. Svenska Downföreningen sa en gång till mig att jag lyckats över en natt med något de inte lyckats med på tio år. 

Nathea: ”Det betyder allt för oss!”

Även om inte Nathea inte längre är med under det namn hon var med om att göra känt, så är det ändå en viktig dag för Nathea och Noelle.
– Vi uppmärksammar så klart alltid Rocka sockorna-dagen och firar hemma numera. I och med att jag startade #RockaSockorna 2015 också i samband med kampanjen så kan vi hela dagen glädjas åt att se Sverige rocka loss. Det betyder allt för oss!
– Jag blir helt varm i hjärtat när vi nu inför den stora dagen årligen får massvis med meddelanden att förskolan läser min bok och de leker och ritar och gör sockträd och teater på boken. Alltså hur fint!!

Nathea Anemyr

Ålder: 17.

Bor: Vimmerby.

Gör: Går på gymnasiet med dansinriktning eftersom hon älskar att dansa och sjunga. Har skrivit boken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda”.  Har även stora konton på Instagram och Tiktok där hon delar med sig av bilder från sitt och systerns liv.

Känd för: Rocka sockorna! Med den uppmaningen startade Nathea Anemyr som tioåring ett strumpevenemang för att hylla sin syster Noelle med Downs syndrom.

Downs syndrom

En person med Downs syndrom har i nästan alla fall tre exemplar av kromosom nummer 21, i stället för det normala antalet två.

Personer med Downs syndrom har en intellektuell funktionsnedsättning som spänner från mycket lindrig till grav. Diagnosen innebär ett antal yttre gemensamma kännetecken, men alla är individer och har egna personligheter.

Varje år föds omkring 140 barn med Downs syndrom i Sverige.

Syndromet har sitt namn efter John Langdon Down, den brittiske läkare som år 1866 blev den första att beskriva syndromet.

 

LÄS OCKSÅ: ”Du vet ingenting om Abel för att du har en granne med Downs syndrom” 

LÄS OCKSÅ: Adelina, 7, lär oss tecken som stöd 

Adelina, 7, lär oss tecken som är bra i vår vardag: