När barn trotsar – gör så här

Trots, trots, trots – hur kan man hantera det? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström tipsar!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När barn trotsar – tänk så här:

1. Du måste inte vara konsekvent jämt

Släpp tanken på att vara konsekvent – att du säger nej till glass idag kommer ändå inte göra att barnet inte frågar om glass igen imorgon.

2. Ha en mysig stund varje dag

Se till att ni har en lekstund utan bråk varje dag. Det enda målet är att ni ska ha det trevligt tillsammans. Låt barnet bestämma, var följsam och gör som barnet vill.

3. Tänk på att du är en bra förälder

Barn behöver hela riktiga människor i sina ­närmaste relationer. Inte någon som är perfekt eller pedagogisk. Då lär man sig inte hur människor funkar tillsammans.

4. Dela, dela, dela (om ni är två föräldrar)

Om ni är två föräldrar – dela upp till exempel tandborstning, nattning och påklädning utifrån vem som gör det med minst bråk. Och kom ihåg att ni inte lägger grunden för all framtid utan att det går att byta upplägg när ni har tröttnat på det.

5. Ge "låtsasmakt"

Låt ditt barn bestämma ibland. Fråga saker som: ”Vill du ha den blå eller röda tröjan?”.

Och ...

Trotsar bara hemma – inte på förskolan?

Kolla hur det är på förskolan. Barn brukar vara mest trotsiga hemma eftersom de är tryggast där. Funkar barnet ”bra” på ­förskolan brukar man kunna känna sig lugn.

Hur mår du själv?

Fundera på hur du mår. Skrattar du, har du ett liv utanför barnet där du får hämta energi? Om nej, kan det antingen bero på att du faktiskt bara vill vara med ditt barn och då är det såklart okej. Men om du är missnöjd med situationen kan det vara en bra idé att ändra på den.

Skyll på utvecklingen!

Kom ihåg att både du och ditt barn är offer för utvecklingen och att det inte är barnets ”fel”.

Läs också: Tre vanliga situationer i en småbarnsfamilj – fyra experter berättar hur man kan göra

Artikeln publicerades 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!