Ulrika Hjort, Rufus, 11 månader, och Love, 4. Rutschkanan i trappan fyndades på barnens förskolas gårdsloppis. Foto: © 2012 fotograf Maria Rosenlof

"Myshörnor kan man inte ha för många"

Hemma hos fyrabarnsfamiljen Hjorth-Ericson är det färg som gäller. Med egna lösningar och mycket textilier sätter de personlig prägel på det stora radhuset. Inspireras av mamma Ulrikas bästa fixartips.
Nathalie Carlsson

I hallen möts man av värme, härligt bus och massor av färg och form. Det är åtta år sedan familjen Hjorth-Ericson tog steget och flyttade från den lilla tvåan i stan till fyravåningsradhuset i kvarteret Pungpinan söder om Stockholm. När de flyttade fanns bara David, men lillasyster Ida var på ingång. Huset var perfekt för fyra personer, men familjen fortsatte att växa och i huset samsas nu sex personer. – Just då kändes det som att det bara skulle bli David och Ida, men jag har alltid velat ha många barn. Och så plötsligt fanns Love där och sedan kom även Rufus. I vårt område är det många som har tre eller fyra barn, så vi har kanske påverkats av trebarnstrenden, berättar Ulrika, 41, och skrattar.

Foto: © fotograf Maria Rosenlöf 2012, tel +46(0)70-515

Lilla Rufus, 11 månader, kryper i ilfart mot trappan. Inga grindar finns, trots alla trappor mellan de olika våningsplanen. – Det skulle inte fungera att ha grindar på varje våning. Nästan hela huset är trappor, det blir till att springa efter i stället. Man får se det som härlig motion, ropar Ulrika samtidigt som hon med andan i halsen rusar efter Rufus upp mot vardagsrummet.

Foto: © 2012 fotograf Maria Rosenlöf

Hennes man Jacob är i grunden inredningssnickare, vilket har varit en stor fördel i ett gammalt hus där mycket måste göras.– Jag skulle aldrig ro i land att bo i radhus på egen hand. Det skulle vara katastrof eftersom jag inte är speciellt händig, säger Ulrika.

Men att hon inte är så händig är inget hinder när det kommer till inredning. Med små hjälpmedel och en skvätt kreativitet förändrar hon ständigt hemmet. Hon handlar gärna på loppis och tycker att det är ett enkelt och billigt sätt att fynda. Ett av Ulrikas hetaste tips är tyger. – Jag älskar att sätta upp olika tyger på väggarna. Har man ett färgstarkt tyg som man tröttnar på är det dessutom lätt att byta ut det till något mer neutralt. Det blir jättesnyggt, plus att det är ljuddämpande, vilket är bra i ett hus fullt av barn.

Foto: © 2012 fotograf Maria Rosenlöf

I trapphuset hänger det första tyget Ulrika satte upp i huset – ett tre meter långt Marimekkotyg med stora gula bollar. När de flyttade in var väggarna täckta av aprikosfärgad vävtapet och i taket hängde takväven ner. Jacob har slitit med att få det vitt och slätt och nu är det äntligen klart. – Allt tar så mycket längre tid med barn. Vårt senaste projekt är att få till ett sovrum till David, så vi håller på att göra om garderoben i källaren.

Sovrumsbristen gör att Jacob ofta hamnar i arbetsrummet på källarplan. Samma rum som katten Mimmi precis fött fyra kattungar i, och samma rum som Rufus föddes i. – Förra höstlovet hade jag gått en vecka över tiden. Det var massor att fixa med här hemma och när värkarna började tog jag dem inte riktigt på allvar. Plötsligt kom krystvärkarna och då var det för sent att åka in. Rufus föddes på en madrass här på golvet. Det låter dramatiskt, men både jag och Jacob blev väldigt fokuserade. Det enda tråkiga var att vi behövde åka in till sjukhuset, jag hade gärna stannat kvar och visat upp honom för syskonen på morgonen.

Uppe i vardagsrummet, framför den öppna spisen, ligger en madrass och ett gäng kuddar. Det är Rufus bebishörna där han brukar ha morgonmys med välling. Myshörnor finns det gott om i huset.– Myshörnor kan man inte få för många av. Det är perfekt för barnen att sitta och läsa i, spela spel eller bara varva ner. Dessutom är de superenkla att göra. Ta en rejäl sittpuff eller en madrass och ett gäng rejäla kuddar. Jag tycker att det funkar perfekt att lägga ett tyg eller lapptäcke direkt över sittytan. Då är det bara att slänga in det i tvättmaskinen när det blir smutsigt också. 

Foto: © fotograf Maria Rosenlöf 2012, tel +46(0)70-515

Att barnen får ta plats i hemmet är tydligt, i varje rum finns deras färggranna teckningar och skulpturer. – Vi ramar alltid in barnens målningar och roliga pysselsaker i fina ramar och låter minimellogubbarna och stentrollen stå på paradplats på finhyllan. Det är ett lätt och billigt sätt att få upp konst på väggar och i hyllor och både barnen och vi blir glada av att se dem.

Mest pyssel hittar man i lekrummet. Hela bokhyllorna är fulla av alster, det senaste skapat samma morgon. På en av väggarna hänger ett härligt färgglatt tyg med djur på. Rufus är redan framme och klappar på djuren. – Rufus älskar att hänga där. Han brukar sitta och mata djuren på tyget. Trots att familjen behöver ett till sovrum har de valt att ha kvar det enda rummet på entréplan som gemensamt lekrum. Det har de haft ända sedan de flyttade in.– Det är smidigt att ha det som lekrum i och med att köket ligger här. Det blir lättare att hålla koll på barnen så, men om ett par år blir nog även detta rum sovrum till någon av dem.

Hallen har de däremot byggt om. – Ena väggen i halldelen var jättekort, den har Jacob förlängt, delvis med lite spillvirke som fanns i husets källare när vi flyttade in. Längst ut byggde vi en jättelik klätterställning. Meningen var att vi skulle ha fina blockljus i den, men barnen uppskattade den så mycket så den har fått stå tom sedan den byggdes. 

I hallen finns även en hemsnickrad garderob. Närmast golvet har Ulrika ställt små ­korgar med en bild på varje barn. För henne är fin och enkel förvaring något att satsa på. – Korgarna är perfekta för barnen att slänga vantar och fleecetröjor i. Sedan är det trevligt för barnen att mötas av en korg med sitt ansikte på när de kommer hem. Och det blir så mycket lättare för dem att lägga sakerna rätt. 

Köket var det rum i huset som familjen kände störst behov av att göra om. De som bodde i huset tidigare hade året innan rivit ut originalköket och satt in ett nytt Ikeakök. Men stilen passade inte familjen, som hellre hade behållit 60-talsköket.– Huset är byggt 1962 och vi vill gärna att det ska kännas. Vi målade om köket i vitt och bytte beslagen på köksluckorna till original­beslag från 60-talet som vi hittade på Tradera. Jacob har även snickrat in en sittbänk på den förlängda väggen.

Vid ena kortsidan av bordet står en pinn­soffa. Den är perfekt för den stora familjen eftersom den slukar många barn. 

 

– Jag har tur som har Jacob. Utan honom hade det varit svårt med fina hemmafix-lösningar där såg och hammare behövs. Eftersom jag inte är duktig på att sy heller fuskar jag mig fram, säger Ulrika.

 

– Poängen är att man faktiskt kan inreda både mysigt, snyggt och billigt, även om man inte är jättehändig.