När infaller mors dag 2020? Vi vet!
När infaller mors dag 2020? Vi vet!

Mors dag – då infaller den, därför firar vi, och det här vill mammor ha

När infaller mors dag 2020? Varför firar vi mors dag? Och är det brukligt att få en present? mama reder ut begreppen.

Mors dag 2020

År 2020 infaller mors dag söndagen den 31 maj. I Sverige är det alltid mors dag just den sista söndagen i maj, vilket innebär att datumet ändras från år till år.

Andra länder som firar mors dag denna helg är exempelvis Frankrike, Haiti och Marocko, medan England, Danmark och USA firar den andra söndagen i maj. Just denna dag är det flest länder som uppmärksammar alla mammor.

Då infaller mors dag i Sverige från 2020 och framåt:

31 maj 2020
30 maj 2021
29 maj 2022
28 maj 2023
26 maj 2024

Tips på presenter till mors dag

Om din familj firar mors dag är det viktigt att det inte är du som mamma som projektleder dagen. Om du är partner till en mamma och vill ha tips på presenter är det bara att följa listan nedan:

Frukost på sängen
Blommor
Choklad
En spabehandling
Ett ostört varm bad
Tårta
Ett smycke
Champagne
En god middag
En prenumeration på mama
Teckningar från barnen

Därför firar vi mors dag

Liksom många andra kommersiella högtidsdagar kommer mors dag från USA, där den firades första gången redan år 1908, på initiativ av en kvinna som hette Anna Jarvis. Jarvis hade tre år tidigare förlorat sin mor och ville hedra henne med en gudstjänst. Sex år senare lyckades hon få president Woodrow Wilson att instifta en officiell mors dag, den 10 maj.

Efter detta spred sig firandet över USA och 1919 kom mors dag till Sverige, genom författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Det tog dock många decennier innan den började firas brett, och många kritiker menar att den endast finns av kommersiella skäl.

Mors dag är ingen officiell helgdag i Sverige och firas olika i olika familjer. Vissa familjer uppmärksammar den inte alls, medan andra ställer till med kalas eller skickar blombud till sina mammor.

Du har väl sett den här fina Mors dag-filmen? (efter reklamen)

Fler presenttips till mors dag: Bästa mascarorna för mammor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!