Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I en ny Facebook-grupp kan äldre söka barnfamiljer och vice versa. Obs, bilden är en genrebild.
I en ny Facebook-grupp kan äldre söka barnfamiljer och vice versa. Obs, bilden är en genrebild.
I en ny Facebook-grupp kan äldre söka barnfamiljer och vice versa. Obs, bilden är en genrebild.
I en ny Facebook-grupp kan äldre söka barnfamiljer och vice versa. Obs, bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Linda, 40: ”Som barnfamilj vill man gärna ha äldre i sitt liv”

Många äldre är ensamma. Många småbarnsfamiljer skulle vilja ha en extra mormor eller farfar i sina liv.

Så resonerade tvåbarnsmamman Linda Nilsson från Luleå när hon startade en ny mötesplats på Facebook. Och responsen har varit stor.

– Det är så hjärtevärmande. Jag blir jätteglad!

På kort tid har Facebook-gruppen ”Barnfamilj söker mormor och farfar” fått över 1000 medlemmar. Här söker barnfamiljer kontakt med äldre personer och äldre själv kan efterlysa familjer att stifta bekantskap med.

Bakom gruppen står tvåbarnsmamman Linda Nilsson, 40, från Luleå, som vill skapa kontakt över generationsgränserna. Det var när hon läste en tidningsartikel om en äldre kvinna som genom en kontaktannons sökt efter just en sån vänskap som hon startade gruppen. 

– Tänk att så många barnfamiljer söker äldre och att det finns så många äldre som sitter ensamma. Då tänkte jag att det behöver finnas nånstans där man kan mötas. 

Linda Nilsson

Ålder: 40.

Familj: Man och två barn, 9 och 11 år.

Bor: Luleå.

Gör: Konstnär och studerar konst på folkhögskola.

Aktuell med: Facebook-gruppen ”Barnfamilj söker mormor och farfar”.

”Jag har fått ta del av flera solskenshistorier”

Sedan hon startade gruppen i januari har den gått från att vara en lokal grupp i Luleå till att få medlemmar från många olika delar av landet. 

– När jag skrev i Facebook-gruppen ”Vad händer i Luleå?” hörde Norrbottens-Kuriren av sig. Sen har det bara rullat på jättesnabbt alltihop och många har hittat hit, jättekul. Det bara strömmar in folk, folk skriver, presenterar sig. Det är fördelat över hela landet.

Vad säger medlemmarna?
– Jag har fått ta del av flera solskenshistorier. Det var bland annat en mamma som skrev att hon hittat en person, de bodde nära varandra och de hade träffats flera gånger. Jättekul att höra!

Trodde du att det skulle bli sånt gensvar?
– Jag anade att det var många som kände som jag och ville träffa äldre. Som barnfamilj vill man gärna ha äldre i sitt liv, men man kanske inte har så mycket tid över till att besöka mötesplatser till exempel. 

Tvåbarnsmamman Linda Nilsson skapade gruppen ”Mormor och farfar sökes”: ”Jag har själv känt att jag saknar äldre i mitt liv och har också själv skrivit inlägg i gruppen. Speciellt på högtider är det många äldre som sitter ensamma och där känns det som en win-win om man skulle kunna mötas”. Foto: Privat

Linda: ”Jag har själv känt att jag saknar äldre i mitt liv”

Linda själv flyttade med sin familj från Stockholm till Luleå för fyra år sedan. I Luleå finns en ”underbar Farfar”, men Lindas egen familj bor nästan 100 mil bort.

– Jag har själv känt att jag saknar äldre i mitt liv och har också själv skrivit inlägg i gruppen. Speciellt på högtider är det många äldre som sitter ensamma och där känns det som en win-win om man skulle kunna mötas. Många fysiska mötesplatser har ju ofta stängt då. 

Vad kommer ditt engagemang ifrån?
– Jag har alltid haft en stor kärlek till äldre. Just ensamheten tycker jag är hjärtskärande och onödig. Det känns som att det inte ska behöva finnas. Jag tycker det bara eskalerar med äldre som har det svårt, som är hemlösa, psykisk ohälsa...
– När man har småbarn är man ofta ganska trött, man är låst på många vis. Man önskar att man kunde göra mer. Men här känns det som att alla vinner på det.

Vad hoppas du på nu?
– Jag hoppas att jag ska få höra ännu fler solskenshistorier från folk som träffats och hittat varandra. 

Och för egen del?
– Jag hoppas ju att även vår familj hittar nya vänskaper. Gärna flera stycken.