Test: Håroljor

Plötsligt finns de överallt – håroljorna. Men kan de verkligen tämja mammafrisset, de torra topparna och morgontrasslet? Jodå, i alla fall vissa. mama-redaktionen testade en var. Voilà, vi har en vinnare!

Volympuder har vi fattat, glanssprej likaså. En mamma hinner inte alltid tvätta håret (varken sitt eget eller barnens, om man ska vara ärlig), så alla quick-fixar som finns är välkomna på våra badrumshyllor. Men medan vissa av oss genast omfamnade konceptet hårolja, kände andra att det kanske var – en aning flottigt? Kanske bara ännu en produkt som skulle stå där oanvänd längst inne i ett mörkt hörn (bredvid brun utan sol-krämen från 2008 och förpackningen med hett bikinivax för hemmabruk)?

Eller är oljan hårets heliga graal: produkten vi inte visste att vi behövde, men nu inte kan klara oss utan?

Vi bad frisören och stylisten Jennie Åström på salong Cupcake hairstyling i Stockholm att ge oss några proffstips.Hårolja är en stor trend just nu. Är det något att ha, egentligen?– Abolut! Men som kund måste man rådgöra med sin frisör om vilken olja som passar ens eget hår. Det finns så många att välja mellan och de är anpassade för olika hårkvaliteter, som tunt, tjockt, färgat med flera.

Hur får man maximal nytta av sin hårolja?– Eftersom hårolja är en väldigt dryg produkt är det viktigt att bara applicera små mängder. Mitt tips är att ta i lite olja i handdukstorkat hår, och lite till när håret har torkat.

Vilka misstag är vanligast?– Det vi kan se på salongen är att kunderna använder för mycket olja, eller applicerar den för nära hårbottnen. Eller att de använder en olja som är för fet för deras hårkvalitet.Vilken är din egen favoritolja?– L’Oréal Professionnel Mythic oil. 

mama testar 9 håroljor

"Doftar lyxigt"

Repair Argan Oil Serum, Waterclouds, 262 kr/100 ml.

Testare: Jennie Sjögren, redaktionschef.

Mitt hår: Jag har torrt och jättemycket hår (alla frisörer brukar klaga på att det tar lång tid att klippa klart).Oljan känns: Trögflytande (vilket är bra), lätt att jobba in i håret, lätt att tvätta bort från händerna.

Hurra för att: Den doftar lite lyxigt och lämnar en lagom doftton kvar. Håret fullkomligen älska oljan, topparna ”äter upp” varje portion – och visst har håret blivit mjukare och glansigare?

Bu för att: Skruvkork och stor öppning på flaskan gör att den är lite svårdoserad.

"Tämjer frisset"

Oil reflections, Wella. 208 kr/100 ml.

Testare: Anne Kolehmainen, webbredaktör.

Mitt hår: Torrt och frissigt.

Så känns oljan: Relativt okladdig och absorberas snabbt av håret. 

Hurra för att: Den gör mitt hår supermjukt och lyckas faktiskt tämja det mesta av frisset. Bäst resultat får jag när jag applicerar den i vått hår, men den funkar bra även i torrt hår. Dessutom doftar den otroligt gott!

Bu för att: Flaskan är av glas. Rena katastrofen om man tappar den i golvet ...

"Torkar in för snabbt"

Argan oil, Björn Axén. 295 kr/100 ml. 

Foto: Copyright © Leonard Gren | www.LeoGren.com | in

Testare: Karin Hoffner, journalistpraktikant.

Mitt hår: Långt, torrt och jättetjockt.Så känns oljan: Lätt, både att applicera och i håret.

Hurra för att: Den inte gjorde håret fett. Bu för att: Den kändes bra precis efter appliceringen men torkade in för snabbt och tappade effekt. Men när jag tog i lite mer blev håret flottigt i stället. Svårt att hitta rätt balans.

"Bra quickfix"

Ultimate oil elixir serum, Gliss. 80 kr/100 ml. 

Foto: Bilden ägs av OPV In-Store Promotion AB

Testare: Sandra Hiort, redaktör.

Mitt hår: Tunt, blir lätt frissigt. Rakt och aningen torrt.

Så känns oljan: Lätt, både att applicera och i håret, tynger inte ner. Doftar starkt men gott och gick snabbt in i stråna, håret kändes absolut inte fett eller kladdigt.

Hurra för att: Fick frisset att lägga sig och gav fin glans. En bra quickfix.

Bu för att: Eftersom det är pumpsprej så fördelar den sig lätt över lite för stora ytor, svårt att rikta den bara mot topparna. Var lite svår att tvätta ur också.

"Lätt att applicera"

Oil treatment, Amika. 329 kr/100 ml, 125 kr/30 ml. 

Testare: Bea Hellman, AD.

Mitt hår: Rakt och långt med torra toppar.

Oljan känns: Den hade en väldigt skön konsistens, kändes varm på något sätt. Hurra för att: Den doftade väldigt gott, man trivdes med att ha oljan i håret och dessutom var den lätt att applicera i håret.

Bu för att: Tyvärr blev håret flottigt i hårbotten (fast jag inte ens hade oljan i hårbotten utan bara i topparna). Det var inte helt optimalt med en skruvkork heller, det skulle ha varit en pumpflaska. Så det drog ner betyget.

"Kladdar inte"

Macademia oil treatment, Marc Anthony. 159 kr/50 ml. 

Testare: Josefin Andersson, moderedaktör. Mitt hår: Tunt men med många hårstrån och extremt torrt. Jag är blond men färgar håret mörkt. 

Så känns oljan: Lätt. 

Hurra för att: Den luktar gott, försvinner lätt in i håret och kladdar inte. Så man kan överdosera vid läggdags utan att det ser flottigt ut på morgonen. Funkar även bra när håret är fuktigt, ser inte flottigt ut när det torkar. 

Bu för att: Jag har inte märkt någon jätteskillnad på håret än.

"Mjuk och len"

SP Luxe oil, Wella. 260 kr/100 ml. 

Testare: Lisa Millqvist, formgivare. 

Mitt hår: Rakt, tjockt, halvlångt.Så känns oljan: Lyxig, mjuk och len.

Hurra för att: Den lätt går in i håret och är lätt att hantera. Gör inte håret flottigt.Bu för att: Den gjorde inga underverk för mina slitna toppar. Den är okej men jag är inte jätteimponerad av resultatet.

"Den är härlig"

Oil-licious, Got2be. 80 kr/50 ml. 

Testare: Moa Samuelsson, inredningschef/redaktör.

Mitt hår: Jag har långt, lockigt, tjockt och ostyrigt hår.Så känns oljan: Härlig.Hurra för att: Den inte känns för flottig, och så luktar den fantastiskt. Väldigt dryg, går att applicera i torrt hår utan att håret blir smörigt.

Bu för att: Kommer inte på något!

"Den är oljig"

Leave-in treatment, Derm organic. 245 kr/120 ml. 

Testare: Marie Lind, formgivare. 

Mitt hår: Torrt, lite lockigt.

Så känns oljan: Oljig.

Hurra för att: Den doftar gott!Bu för att: Vet inte om jag använde den fel, men den gav inte önskad effekt för mig. Hade hoppats att mitt hår som är lite torrt och livlöst framtill skulle få mer spänst och locka sig mer, som det gör efter en riktigt bra inpackning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!