Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Stärk håret efter graviditet och amning - 4 grymma tips!

Tappar du mycket hår efter din graviditet? Eller känns svallet mest bara trött och livlöst efter många vaknätter med bebisen? Här är mamas skönhetsredaktör Carin Carlgrens bästa tips för att få liv i mamma-håret igen.  

Hur reagerade ditt hår på att vara gravid? Mitt blev svallande tjockt, hurra! Men sex månader efter förlossningen smög det fram kala vikar i hårfästet (se bildbevis) och sedan växte det fram en klassisk fjuttlugg lagom till mitt ­bröllop – nio månader efter förlossningen.

Hårfästet sex månader efter förlossningen.

Jag visste såklart att den ökade mängden oxytocin under graviditeten boostar håret och håller kvar det längre, för att sedan falla av när bebisen väl är ute. Men tydligen drabbas ungefär hälften av alla mammor ­dessutom av (ytter­ligare) märkbart håravfall, på grund av hormonella förändringar och ­näringsbrist, ofta i samband med amning då kroppen prioriterar att tillverka bröstmjölk. Jag var en av dem.

Här är mina 4 tips för att stärka håret:

1. Gör inpackningar – på rätt sätt. Schamponera för att öppna upp fjällskiktet på hårstråret, lägg sedan i en vårdande inpackning i handdukstorkat hår och avsluta med balsam för att sluta fjällskiktet igen (alla tre moment är alltså viktiga). Använd gärna leave-in produkter med mycket fukt, då torrt hår slits lättare. Jag gillar Leave-in repair från Kevin Murphy. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

2. Testa salongsbehandlingar: Olaplex har du säkert redan hört talas om. Nu finns även Joicos variant, Defy Damage, som reparerar ­hårets bindningar och skyddar mot framtida ­slitage med hjälp av keratin, aragin och nyponfröolja. Behandlingen håller 10 tvättar och ­används i samband med kemiska behandlingar för att håret inte ska slitas lika mycket. Direkt ­efter behandlingen blir håret glansigt (se bildbevis) och jag upplevde att man inte behövde tvätta lika ofta. Hur bra? Kostar ca 300 kr på salong. 

Carins hår idag efter en behandling med Joicos Defy Damage.

3. Stärk dig inifrån. Zink, magnesium, järn, A- B- och C-vitaminer är godis för håret. Kostillskoll i stil med Mitt val kvinna täcker det dagliga behovet av vitaminer och mineraler – och kostar inte en stor peng. Mer info –och köp här (länk till återförsäljare)  

4. Ha tålamod. När håret faller av på grund av hormonella förändringar efter en graviditet kommer det i regel tillbaka (och skapar den där knasiga fjuttluggen). Och visst går det att jobba rent kosmetiskt med det lite tunnare håret medan du väntar på återväxten. Fixa volymen med en leave-in mousse, jag gillar ­Liquid Spell Rein­forcing Bodifying Fluid, 125 ml, från Davines, som bygger upp tunt och ­skadat hår på sekunden. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)