Parfymer för gravida – här är dofterna för den känsliga mammanäsan!

Vi har listat 15 dofter som är snälla nog att bäras både under och efter graviditeten.

Med månader av illamående, stundande förlossning och efterföljande bebisbubbla ligger troligtvis dofter och parfym ganska långt ner på priolistan. Men en liten puff av väldoft gör underverk för den tröttaste av kroppar – så här doftar du gott med bebisbula.

Parfym som gravid – ja, det går!

Under graviditeten upplever många kvinnor luktsinnet som förstärkt eller förändrat, och att utsättas för starka dofter kan ge både ökat illamående och huvudvärk. Många parfymer innehåller också ämnen som kan påverka fostret negativt och verka hormonstörande, enligt en rapport som Greenpeace gjorde 2005. När det kommer till parfym och doft ligger svårigheten i att bevara flyktiga och ömtåliga doftmolekyler och få dem att stanna länge på hud, hår och kläder, därför tillsätts ofta ftalater och alkohol.

Men allt eftersom vi blir mer medvetna om skadliga ämnen blir utbudet av snäll skönhet större, och idag behöver det inte vara svårt att hitta produkter som är fria från skadliga ämnen. Vissa dofter kan till och med få dig att känna dig piggare, mer avslappnad eller minska illamåendet. Det ska inte vara svårt att dofta gott – eller omge sig av trevliga dofter – under graviditeten, när du vill, eller framför allt behöver, känna dig fräsch.

3 tips när du väljer doft

Du behöver inte nödvändigtvis leta efter en parfym på flaska, utan många dofter går att få tag i som olja eller body lotion. Då är dessutom doften ofta mildare (och produkten billigare).

En rumsdoft eller pillow mist funkar bra för dig som inte vill applicera något direkt på kroppen, men ändå omge dig med goda dofter.

Känner du dig osäker på komplexa parfymer med många ingredienser, prova en doft med bara en eller ett par noter. Sen kan du lägga till flera efter hand, om du vill.

Bonus: Att använda en doft under graviditeten och småbarnsåren ger dig starka doftminnen, och gör att du senare i livet kan drömma dig tillbaka till just den här tiden.

10 naturliga och snälla dofter för gravida – för kroppen

Här kommer våra favoriter för dig som är lite extra doftkänslig:

Abel x Grey Label - Nurture

Med målet att skapa den bästa, 100% naturliga parfymen, bildades dofthuset Abel. I ett samarbete med ekologiska barnklädesmärket Gray Label har de tagit fram doften Nurture som ska få dig som mamma att komma ihåg att ta hand om dig själv. Bland de lätta doftnoterna finns apelsinblomma, ros, jasmin, ingefära och sandelträ.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Vaporisateur Natural spray från Minois Paris

Väldoftande edt (eau de toilet) från franska märket Minois Paris, vars produkter är framtagna för mamma och baby, med mjukt blommiga noter.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

John Masters Organics Roll-on Fragrance - Fresh Floral

En sprakande blomsterdoft med noter av salvia, ros, lavendel, pelargon, mynta och rosmarin.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Bellflower/Tangerine/Pink pepper EDT från Korres

Kryddig kardemumma och rosépeppar med inslag av mandarin och bergamott, med en hjärtnot av iris och blåklocka. En riktigt fin liten giftfri karamell.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Tvättkort och solid parfym – Amelie Mae från Lush

Ta en dusch och tvätta dig med doft av ros och ylang ylang eller testa en solid parfym som lätt går att bära med sig i handväskan. För dig som vill ha en kraftigare doft som håller längre - prova att först tvätta dig med ett tvättkort och använd sedan en fast parfym ovanpå. Detta kallas layering och gör att doften håller längre.
Mer info – köp tvättkort här, och den solida parfymen här (länk till återförsäljare).

Lovely mother body oil från Maria Åkerberg

Kroppsolja med härligt kryddig blomdoft av geranium, mandarin, patchouli och citron. Gjord på sheasmörolja och solrosolja.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Bamford Botanic body oil

En kryddig kroppsolja med doft av kanel, rosmarin och cederträ.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Mimosa & Héliotrope Poudré Concentré från 100 Bon

En 100% naturlig och ekologisk parfym från 100 Bon med en lätt, pudrig blomdoft med hjärta av tonkaböna och vanilj.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Jasmine Balm från Earth tu Face

Lyxigaste solidparfymen i etui av en snäcka hittar vi från Earth tu Face. Gjord på färgtistelolja och bivax, med rena oljor från handplockad jasminblomma.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

5 mjuka dofter för håret, rummet och omgivningen

Om man vill undvika att använda produkter direkt på kroppen så finns det också alternativ för exempelvis håret, textilier och omgivning.

Mon Sun Light out Calming Oats Body & Pillow mist

Lugnande mist med noter av fikon, jasmine och vetiver som du kan spraya på kroppen, dina kläder eller på dina sängkläder.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

L’Occitane Aroma Relax Pillow mist

En puff av denna lavendel-, bergamott- och mandarindoftande mist på kudden verkar lugnande och doftar gott. Tillverkad på eteriska oljor framtagna med hjälp av ångdestillation.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Organic hair perfume från Tabitha James Kraan

Uppfräschande spray för håret med doft av neroli, bergamott, vitt te, nässlor och lavendel. Perfekt sätt att hålla håret fräscht en dag till!
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Relative paradise fragrance spray från R+CO

Spray som kan appliceras på allt från kläder till sänglinne, som rumsdoft eller på huden. Doftar av siciliansk citron, mandarin, uppiggande eukalyptus, grönt te, bärnsten och skogig trädmossa.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Neals Yard Remedies Mother's Bath Oil

Badolja med doft av ekologisk bergamott, aprikos, lavendel och ylang ylang. En tesked olja i badet gör att du doftar gott och känner dig fräsch hela dagen.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Om känslighet och eteriska oljor

Lider du av kontaktallergi mot parfymämnen eller har problem med eksem eller liknande bör du vara försiktig med parfymer som innehåller eteriska oljor och naturliga doftämnen. Viktigt att tänka på är också att inte applicera eteriska oljor direkt på huden eftersom en för hög koncentration kan ge skador på huden. Tänk på att alltid konsultera din barnmorska om du känner dig osäker.

Läs också: Sofi Fahrmans skönhetsfavoriter – sminket, dofterna och hårprodukterna'