Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färga håret med örter + tips på bästa ekologiska skönhetsprodukterna

Efterfrågan och utbudet på miljösnälla, milda och vårdande produkter har aldrig varit större – inte minst hos medvetna mammor. mamas skönhetsredaktör Carin Carlgren testar att färga håret med örter och tipsar om ekologiska skönhetsprodukter för hår och hud.

Koll på ekologiska och naturliga skönhetsprodukter

Ekologisk: Ingredienserna i produkten kommer från en kontrollerad odling där bekämpningsmedel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras.

Naturlig: Produkten innehåller ämnen som kommer från naturen, som lera, vatten och växtoljor.

Vegan: Produkten innehåller inga ingredienser från djurriket (bivax är till exempel vanligt i läppbalsam, ullfett i balsam och krossade kochenillsköldlöss förekommer i röda läppstift.)

Växtbaserade hårfärger bara exploderar just nu. Utbudet av gröna salonger och ekologiska frisörer har aldrig varit större. Och nu kan du även välja semi-permanenta örtfärger hos de stora jättarna Wella och L’Oréal Professionnels.

mamas skönhetsredaktör Carin Carlgren testar Wellas variant EOS som bestar av 80% örtpulverbas med naturliga ingredienser och 11% färgpigment.

Berätta, vad kan jag förvänta mig?

– Du kommer få en naturlig färgboost som täcker upp till 50 procent och sedan tvättas ut efter cirka 15 tvättar. Färgen öppnar inte upp hårstråna, utan lägger sig runt dem vilket är skonsamt för håret, säger Marta Spizewska, kreativ chef för Wella i Norden.

Den leriga örtpulverbasen blandas med vatten och appliceras i blött hår. Efter 40 minuter under en värmelampa är det dags att syna resultatet.

Jag har fått en härlig rådjursbrun färg som är varm och mustig, vilket känns spot on trend i höst. De skiftande nyanserna gör att håret känns levande, som om det vore min naturliga färg. Doften av lera och torrt gräs håller i sig några dagar och handduken blir lite missfärgad efter tvätt. Men allt som allt har jag ett friskt, starkt hår och en fin nyans som jag gärna gör om.

Foto: Liderina

Tips på bästa ekoprodukterna för hår och hud

Shampoo för volym och glans

Hej härligt shampoo! Rituals The Ritual of Hammam Shampoo är baserat på ekologisk Arganolja för fin glans samt eukalyptus för uppfriskande och sval känsla i hårbotten. Resultat: Fluffig volym och glansiga längder.

Läs mer och köp här

Smart multiprodukt

En produkt som fungerar lika bra som balsam, makeupremover och kroppslotion är väl perfekt för stressade mammor i vardagen – och på resor? Det tycker vi! Davines Authentic Moisturising Balm Face/Hair/Body återfuktar huden med ekologiska oljor och sheasmör, och 98 procent av ingredienserna är av naturligt ursprung. (Och psst! Visst är förpackningen snygg …)

Läs mer och köp här

Lyxigt läppstift

Ett krämigt och återfuktande ekoläppstift med halvmatt finish är lyx för läpparna. BioMineral Cream Lipstick från Estelle & Thild finns i tio nyanser och doftar vanilj.

Läs mer och köp här

Kroppsolja för torrisar

Torr hud, någon? Under hösten och vintern kan det behövas en rejäl fuktboost i stil med Organic Varing Bergamot & Vanilla Body Oil från Björn Axén, en 100% naturlig kroppsolja.

Läs mer och köp här

Fräsch ansiktstvätt

Tvätta ansiktet med Kora Organics foaming cleanser och låt nonifrukt, grönt te, sandelträolja och aloe vera göra sitt bästa jobb. Doften och känslan på huden efter användning är så fräsch.

Läs mer och köp här