Foto: Henrik Adamsen/The New agency

Markiz Tainton och Julia Frej visar höstens snyggaste gravidmode

Svårt att hitta preggo-stilen? mama väljer snyggaste plaggen och träffar blivande mammorna, artisten Julia Frej och matkreatören Markiz Tainton, för att snacka mode, förlossning och förväntningar.

När mama träffar matkreatören och mamabloggaren Markiz Tainton och artisten och låtskrivaren Julia Frej är de i vecka 33 och 22, och två små tjejer sparkar runt i deras magar. När du läser det här har Markiz lilla Liora redan hunnit komma till världen, men allt ligger fortfarande framför de dynamiska blivande mammorna när mama sammanför dem för att prata om allt från gravidmode till förlossning. 

Hur har ni tänkt kring mode och stil under graviditeten

Markiz: – Jag tycker det var jobbigast att klä mig snyggt i början av graviditeten, eftersom jag verkligen ville att alla skulle se att jag var gravid och inte bara lönnfet, ha ha. Men jag har alltid klätt mig i oversize, så jag hade kläder som fungerade bra. Men att komma i jeansen… Jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men leggings – tio poäng! 

Bh, 600 kr, Love Stories. Jeans, 649 kr, och skor, 499 kr, River Island. Örhängen, 299 kr, Pipol’s Bazaar. Armband, 490 kr, Drakenberg Sjölin. Foto: Henrik Adamsen/The New agency
Kimono, 849 kr, River Island. Klänning, 199 kr, Gina Tricot. Foto: Henrik Adamsen/The New agency
Julia: Stickad klänning, 899 kr, Mint & Berry. Halsband, 299 kr, Våga.Markiz: Klänning, 699 kr, Soft Rebels. Örhängen, 499 kr, Pipol’s Bazaar. Foto: Henrik Adamsen/The New agency

Julia: – Jag har precis börjat klä mig ”snyggt” igen. Under illamåendeperioden var jag inte så sugen på att klä upp mig och fixa till mig. Hela kroppen kändes bara så svullen, som att jag hade Ö-kupa i behåstorlek, fast jag egentligen inte hade det. Nu, när jag mår bättre, känns det kul att fixa till sig igen.

Markiz: – Jag är över den perioden nu, ha ha.

Under graviditeten får många kvinnor oönskade kommentarer om sina kroppar. Hur har det varit för er?Markiz: – Folk tror att de är snälla som säger ”vad fint gravid du är” eller ”vilken liten mage du har”. Just den sista frasen är inte speciellt kul att höra då det känns som en indikation på att något skulle vara fel. Och vad är den frågande personens referenspunkt? Vad jämför han eller hon med? 

Julia: – Jag har ju varit ganska bra på att dölja min graviditet, jag ville inte att det skulle bli offentligt tidigt med hänsyn till mina bonusbarn. Så jag har sluppit många av kommentarerna, men en lustig sak är när folk säger: ”Passa på och njut nu”. Vad är det jag ska njuta av? Jag är gravid, och stundtals mår jag jättedåligt! Graviditet är bara en lång väntan för mig.

Julia, din pojkvän Kalle har tre små barn, hur var det att komma in som bonusmamma i deras liv?– I början när man träffas är man ju bara kär och glad och vill vara ihop för att VI TVÅ vill det. Sedan börjar man att tänka på vad det innebär att vara tillsammans på riktigt och att bli en del av varandras familjer. För barnens skull är det ju så viktigt att vi alla trivs tillsammans.

– Men man måste nog ha rätt ”mindset” från början, att man vet att barn tar tid från relationen med partnern, och att det tar sin tid att få en relation till barnen. Det måste få ta tid och man måste lägga sitt ego åt sidan, annars blir det inte bekvämt för någon.

Skjorta, 249 kr, och mammajeans, 299 kr, H&M. Armband, 995 kr/styck, ­Sjostensweden. Foto: Henrik Adamsen/The New agency
Stickad tröja, 1 399 kr, Line Of Oslo. Mammatrosor, 199 kr/3 pack, Lindex. Foto: Henrik Adamsen/The New agency
Klänning, 699 kr, KappAhl. Underklänning, 199 kr, Gina Tricot. Choker, 999 kr, Hunky Dory. Halsband med duva, 995 kr, Emma Israelsson. Halsband med måne, 1 200 kr, Blue Billie. Foto: Henrik Adamsen/The New agency

Hur länge hade du och Kalle varit ihop innan ni blev gravida?– Det gick snabbt – ett halvår. Jag gick ju verkligen från min musikkarriär, som precis satt fart, till ett family life. Men jag vill inte vara med någon annan än Kalle, så tillsammans bestämde vi att ”Då kör vi”! Men det är klart att det är en omställning att gå från noll barn till fyra.

Har era graviditeter bjudit på några cravings hittills?Markiz: – Jag verkligen hatade Coca-Cola och päron innan jag blev gravid, men nu måste jag ha både och – hela tiden. Och det som är så lustigt är att päron är min mans absoluta favoritfrukt – och Coca-Cola är hans heaven! Det är som att det är Kevins gener i bebisen som styr det. Men det första jag ska äta och dricka efter graviditeten, helst redan på BB, är råbiff och torr champagne. Råbiff var faktiskt det sista jag åt innan vi satte in embryot, precis innan vi åkte till IVF-kliniken.

Julia: – Jag har inte haft några direkta cravings, förutom kall frukt. Men däremot har jag känt att jag verkligen velat äta allt jag är sugen på just för stunden, och då fungerade det inte riktigt att vara vegan, som jag var innan. Jag var vegan av moraliska skäl, så psykiskt känns det så klart lite brutalt att äta kött igen.

Markiz: Kimono i handmålad silke, 3 700 kr, Alice Fine. Mammaklänning, 999 kr, Boob. Armband, 900 kr, Sjostensweden. Julia: Kimono i handmålad silke, 3 700 kr, Alice Fine. Mammaklänning, 799 kr, Boob. Ring, 550 kr, Craft Collective. Foto: Henrik Adamsen/The New agency

Har ni hunnit tänka något på era förlossningsbrev än?Julia:  – Ja, det ska stå: ”Finska greppet, por favor!”. Det är tydligen ett grepp som barnmorskan kan ta som minskar risken att spricka när man föder. Och så gärna epidural tidigt – det känns som en liten tröst mot smärtan – även om jag hatar nålar.

Markiz: –Min viktigaste punkt i förlossningsbrevet är att jag vill bli coachad, att de är bestämda och hela tiden berättar vad jag ska göra – att jag och barnmorskorna har ett bra samarbete.

Julia: – Jag håller med, ett bra samarbete är det man vill ha. Jag ska ju göra något jag aldrig tidigare gjort, känna en smärta jag aldrig tidigare känt. Och jag har ingen makt över det! Därför behöver jag få känna mig trygg.

Shoppa direkt: Höstens snyggaste skötväska är gjord för hand – klicka hem den nu

Kavaj, 500 kr, Vero Moda. Bh, 149 kr, H&M. Foto: Henrik Adamsen/The New agency
Sidenblus, 1 895 kr, och sidenbyxor, 1 695 kr, By Malina. Örhängen, 2 090 kr, Drakenberg Sjölin. Foto: Henrik Adamsen/The New agency

Markiz, hur känner du med din historia (under förra graviditeten förlorade Markiz och Kevin sin son Marvin i vecka 22) – bidrar den till starkare rädsla inför förlossningen?– Jag har bett min barnmorska skriva en notis om det som hände mig vid min första graviditet. Men inte för att jag vill bli särbehandlad, utan mer om det slår bakut och jag blir livrädd. Jag vill att de ska ha förståelse om det händer. Därför är det så viktigt för mig att barnmorskorna hela tiden coachar mig.

Julia: – Ann Söderlund gav mig ett tips, och jag tänker att eftersom hon har fått fem barn så borde hon veta vad hon pratar om… Tipset är i alla fall att bara ”embraca” smärtan och allt och vara ett djur (Julia stönar högt) – bara låta urkraften ta över och låta som en djävulsget i en grotta och släppa att man är en person som brukar gå i klackskor och dricka vin, ha ha.

Markiz: – Att föda måste vara den mest djuriska och naturliga upplevelsen man kan få i sitt liv. När jag gjorde IVF var jag rädd, för den smärtan är inte naturlig. När jag skulle föda Marvin var jag inte rädd fysiskt, utan hur det skulle kännas psykiskt när han inte längre fanns kvar. Jag är egentligen mer rädd för kejsarsnitt än för att föda vaginalt.

Markiz förlorade sonen Marvin i vecka 22. Foto: Henrik Adamsen/The New agency
Julia: Långklänning, 5 500 kr, Zadig & Voltaire. Bälte, 349 kr, H&M. Ring, 2 500 kr, Ebon Li. Markiz: Jacka, 299 kr, Gina Tricot. Stickad poloklänning, 399 kr, Lindex. Örhängen, 950 kr, Carolinne B. Skor, 299 kr, Deichmann. Foto: Henrik Adamsen/The New agency

Julia: – Jag är nog mest rädd för smärtan, eftersom man inte vet hur den ska kännas.

Markiz: – Men jag tänker också att det måste vara en kunskap vi föds med? Att vår kropp vet exakt vad den ska göra även om inte hjärnan hänger med.

Julia: – Ja, precis – därför ska vi vara som djur när vi föder! Urkraft!

Text: Annika Leone 

Foto: Henrik Adamsen/The New agency 

Styling: Malin Thorngren 

Modeassistent: Eleonora Sohlberg 

Hår och makeup: Filippa Smedhagen/Agent Bauer

Artikeln är publicerad i mama nr 9 2017, som du fortfarande kanhugga ett nummer av för ännu mer härlig läsning och inspiration!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!