Gravid och blivande brud? Så väljer du bröllopsklänning

Som gravid kan det vara en utmaning att hitta en klänning till bröllopet. Bröllopskoordinatorn Lisa Larsson, som själv väntar sitt andra barn, ger tips på hur du kan tänka när du sonderar terrängen. Och det bästa av allt – du kan köpa brudklänning direkt i artikeln!

Hur ska man tänka när man väljer brudklänning som gravid?

– Om man går till bröllopsbutiker är det viktigt att berätta för försäljaren vilken vecka man kommer vara i och att välja en klänning som går att justera, säger gravida bröllopskoordinatorn Lisa Larsson, mamma till Bon, 4,5.

Foto: Malin Lindner Foto: Malin Lindner

Om bröllopet ligger flera månader fram i tiden är det förstås svårt att veta hur kroppen kommer att se ut. Då kanske man inte känner för att spendera tusentals kronor utan istället väljer en vanlig vit klänning till lägre pris.

– Det finns många fina klänningar online och då kan man välja en empireskuren klänning, det vill säga där linningen sitter under bysten. Sedan är det ju jättesvårt att veta hur stor magen blir, så man får ha i åtanke att man kanske måste hitta en ny klänning när det närmar sig.

Köp bröllopsklänningen direkt på mama

Vi har valt ut några vanliga klänningar som kan fungera som bröllopsklänningar till den gravida bruden.

brudklanningar

Sugen på mer? Här hittar du sommarens nya kollektion från By Malina –drottningen av festklänningar!

Att välja en vid rak modell är också ett tips, och sedan addera ett sidenband eller skärp under bysten.

– Det är ju jättesnyggt att ha tajt klänning på sig också, och då är det bra med stretchigt material, tipsar Lisa, som också vill slå ett slag för brudskorna:

– Känner man sig supersnygg i höga klackar och är bekväm i det ska man ha det, men man kanske kan ha det en kortare stund. Det finns jättemycket snygga flats nu också. Man behöver absolut inte ha vita skor, utan vill du ha silverpumps eller Converse, så kör på det. Det viktigaste är att du kan känna dig bekväm.

Shoppa lågklackade skor till bröllopet

brudskor

Precis som för alla andra brudar är det viktigt att komma ihåg att äta och dricka inför bröllopet, men är man gravid bör man påminna sig lite extra.

– Ät lite men ofta, så att du inte får den här matkoman. Ät en ordentlig frukost och se till att det finns lite snacks medan du gör dig i ordning. Drick mycket också, men ta det lite försiktigt med kaffe och te eftersom du då behöver gå på toaletten oftare, tipsar Lisa.

Anpassa festen efter bruden

När man är mitt uppe i bröllopsplaneringen kan det vara lätt att glömma bort sig själv, därför vill Lisa påminna om att se till att det finns god dryck även för bruden och andra gäster som inte dricker alkohol.

– Det kan lätt glömmas bort och så blir det bara mineralvatten och läsk.

Är man gravid orkar man kanske inte heller festa hela natten?

– Nej, så gör ett upplägg för det. Gästerna kan fortsätta dansa medan du och din partner bor på ett mysigt hotell eller har gjort fint hemma. På så sätt förlänger man festen med sin partner.

[adSpace placement="manual"]

mama-läsaren Jennie Nysted, 40, var gravid i sjunde månaden när hon gifte sig hösten 2015.

–  Alba, vår dotter, sparkade väldigt intensivt under själva vigselceremonin. Några på främre raden sa att det till och med syntes. Det var bara så mäktigt att stå där intill den man älskar mest av allt, med den där lilla i magen som vittne och kvitto på det.

"Haka inte upp er på detaljer"

Jennie hade redan beställt och delbetalat sin brudklänning när det visade sig att hon var gravid.

– Originalplanen var ett skräddarsytt fodral. När graviditeten blev ett faktum var det bara att köra på och säga ja till livet. Kan bara tacka gud för flexibla och proffsiga människor på Zetterberg couture som gjorde ett magiskt jobb. Och säg den sjumånaderskula som inte klär i spets?!

Vad vill du säga till andra brudar som kommer att vara gravida på bröllopet?

– Att inte haka upp sig på små skitdetaljer och konventioner. Vad är det värsta som kan hända när det vackraste och största redan har hänt liksom?

Johan och Jennie gifte sig i september 2015. I magen låg Alba, som föddes tre månader senare.

Om man redan har fått barn och planerar att amma på sitt bröllop, finns det också lite olika tillvägagångssätt, menar bröllopskoordinatorn Lisa Larsson.

– Antingen kan man köpa en klänning som känns bekväm att amma i, eller så styr man upp så att man kan gå iväg och knäppa upp klänningen för att amma. Det beror ju på hur man är som person, men oftast är det ju skönt att kunna sitta lite lugnare.

Planera för eventuell amning

Lisa tipsar om att skapa en speciell plats för amningen eller flaskmatningen, som man piffar till så att det känns mysigt att sitta där.

LÄS OCKSÅ: Dotterns behov gick först – här ammar bruden mitt i sin egen vigsel

– Kanske finns det lite gott att dricka, och så tar man med en vän som håller sällskap. Har man toastmasters på middagen är det perfekt om de underhåller gästerna medan bruden ammar. Det ska inte kännas som att man går iväg från sitt bröllop, utan man får involvera den biten så att bruden inte är ensam och stressad. Känns det okej att sitta vid bordet och amma får andra gäster köpa det.

Matcha klänningen med klackar

Har man valt en enklare brudklänning kan det vara kul att satsa på klackar som sticker ut.

bröllopsskor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!