Bristningar uppkommer av många olika anledningar – här får du ta del av några.

Underbara bristningar – hundratals kvinnor hyllar sina "skönhetsfel"

Bristningar efter graviditeten? Eller kanske från att du växte snabbt i tonåren? Du är inte ensam. Det bevisar de hundratals kvinnor som berättar historien bakom sina bristningar under hashtaggen #LoveYourLines.

Instagramkontot "LoveYourLines" startades av två mammor som ville dela med sig av berättelsen bakom sina bristningar. De ville avstigmatisera ett "skönhetsfel" som nästan 80 procent av oss bär på.

Bildkälla

I dag har de publicerat över 400 foton med lika många historier från kvinnor över hela världen.

"38 årig trebarnsmor här, som gått från 34C till 36DDD. I flera år hatade jag mina hängiga bröst och linjer. Hatade dem rejält. 

När jag blev äldre så insåg jag att jag det inte finns något jag kan göra och lärde mig acceptera dem. I dag bär jag dem med stolthet. 

Jag är stolt och tacksam att jag kan producera över en liter mjölk om dagen, när andra kämpar med att få ut en halv deciliter. 

Att veta att jag kan ge mitt barn det bästa är värt varenda linje." 

Kontot har sedan starten fått 112 000 följare.

"Jag har svårt att gilla den här magen. Men jag älskar mitt barn och då blir allt annat mindre viktigt."

Nu har idén spritt sig: allt fler laddar upp sina bilder på Twitter, Instagram och Facebook under hashtaggen #LoveYourLines.

Bildkälla

Varför får man bristningar? Linjerna, även kallade "striae", uppstår då kroppen förändras i en takt som huden inte hänger med i, till exempel vid en graviditet, viktförändring eller i puberteten.

De allra flesta av oss har dem, även supermodeller som Chrissy Teigen.

Bildkälla

Kan man förebygga bristningar? Trots vad alla krämer och geléer lovar är svaret "nej", menar Jan Lapins, överläkare på Karolinska universitetssjukhusets hudklinik.

Däremot bleknar oftast de rödlila linjerna med tiden. De flesta av oss – även män – bär vita linjer på höfter, rumpa, armar, bröst eller lår som minnen från olika tider av våra liv.

Flera av kvinnorna på "LoveYourLines" berättar hur de med tiden börjat se sina bristningar som just det: En påminnelse om allt som de har klarat av och överlevt.

"Jag var gravid i tredje månaden när den här bilden togs och bara veckor därefter fick jag ett missfall. 

Mina linjer är en påminnelse om när ett liv växte i mig. 

Jag älskar dem."

Vad är din historia? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Vill du se mer sånt här? Följ Mama på Facebook så missar du inget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!