Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Här är de smarta hacksen du kan testa innan du köper nya gravidkläder. Foto: iStock / Getty images

7 smarta hacks att testa innan du köper gravidkläder

Gravidkläder är något vi endast använder under en begränsad tid, vilket gör att många helst inte lägger stora pengar på dem. Det går att leta billiga gravidkläder på rea eller online, men ännu mer ekonomiskt är det att använda sina gamla plagg. Här är 7 smarta tips på hur du maxar användningen av dina kläder som gravid.

mamaredaktionen

1. Planera vilka gravidkläder du ska köpa

Investera i några väl valda plagg. Ett par mjuka stretchkjolar, gravidtajts och långa linnen, så kan du sedan prova att använda dina gamla koftor, skjortor, tunikor och kavajer som inte behöver knäppas över magen. Kanske är din eventuella partner några storlekar större, så att du kan använda hens tröjor också?

2. Använd dina gamla jeans

Med hjälp av en hårsnodd ger du de gamla jeansen längre livslängd och kan skjuta upp inköpet av klassiska gravidjeans. Förmodligen kommer du vilja ha en längre tröja över för att dölja den öppna gylfen. Men har du följt tipset ovan så har du förmodligen redan några passande skjortor och blusar.

Foto: iStock / Getty images

3. Låt knuten göra jobbet

För korta tröjor blir som nya med en knut som knyts över en tajt klänning eller högt skuren pennkjol.

4. Investera i accessoarer istället för gravidkläder

Stora halsband, iögonfallande örhängen, ett par snygga sneakers och en sjal i håret går att variera i oändlighet till en outfit du förmodligen tröttnade på redan för ett par månader sedan. Dessutom funkar de lika bra när magen har försvunnit.

5. Gör en egen gravidtunika

Testa att göra din egen tunika! Köp två meter tyg och drapera enligt bilden. Klipp upp ett hål nedanför varje axel och fäst ett snyggt skärp i midjan. Voilà!

Foto: abeautifulmess.com

 

6. Anpassa din bh

Redan under graviditeten börjar brösten förbereda sig för bebisens ankomst. Vanligt är att behöva gå upp någon storlek, för att sedan behöva en ny storlek igen när bebisen väl är här (amningsbröst, någon?). Genom att välja rätt bh-modell i garderoben – tänk mjukt och följsamt – kan du undvika att behöva köpa amnings-bh redan innan bebisen är här och du vet vilken storlek du kommer behöva. En bh-förlängare kan vara en bra vän om storleken känns för trång.

Foto: H&M

Bh-förlängare från H&M i tre färger.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

7. Smarta snitt, material och modeller

Vissa material och snitt passar sig helt enkelt bättre för en växande kropp än andra. Exempel på plagg som din gravidkropp kommer älska:
Ribbade eller elastiska klänningar/långa tröjor
Längre skjortor och blusar (smidigt sen om du ska amma också)
Kaftaner/längre koftor (lätt att styla genom att markera midjan med olika skärp)
Omlottkjolar och omlottklänningar (återigen, smidigt även sen om du ammar)

PS. Innan du köper nytt, kolla med syster, mamma, kompis eller annan person om det finns plagg i passande storlek som du kan låna. Det finns också flera företag som hyr ut gravid- och amningskläder. 

Av: Lisa Nylén och Sara Fridh