Om du kan, försök sova mellan klockan 22 och 06. Den gamla ayurvediska wellnessprincipen har fått ett uppsving den senaste tiden.
Om du kan, försök sova mellan klockan 22 och 06. Den gamla ayurvediska wellnessprincipen har fått ett uppsving den senaste tiden.

21 sätt att bli pigg och snygg

Surare än en bortglömd gympapåse? Dödstrött redan efter lunch? Här är 21 mamma-smarta tips som fyller dig med härlig energi (och får dig att se piggare ut!) i höstmörkret.

1. Anti-trött-kräm.En ny generation potenta ansiktskrämer med fokus på kvinnor mellan 30 och 40 (som lär sova en timme mindre per natt än föregående generation) har tagit plats i skönhetsdisken under namnet ”anti-fatigue” (Biotherms Skinergetic- och Nuxes Prodigieuse-serier är några exempel). Innehållet är ofta en hög andel antioxidanter. Värt att prova, men glöm inte skönhetssömnen. Att ofta sova för lite rubbar halterna av kortisol och tillväxthormon i kroppen, vilket gör ansiktshuden tunnare, rynkigare och mer ojämnt pigmenterad.

2. Duscha i citrus.Dofter av exempelvis citron, apelsin och citronmeliss är naturligt uppiggande så välj kroppsvård med den här doftpaletten när du behöver hjälp att vakna. På japanska arbetsplatser tillsätter man citrusdoft i ventilationssystemet för att göra personalen mer alert. Citrondoft aktiverar nämligen hippocampus i hjärnan vilket ökar koncentrationsförmågan.

3. Skrubbtricket.Att nya hudceller bildas är själva nyckeln till frisk, rosig hy. Trötthet och ålder saktar ner förnyelsetaken, och huden blir ofrånkomligen något gråare med tiden. Exfoliering är ett sätt att tackla saken och en gammal teori om varför män blir mindre rynkiga handlar om deras ansiktsrakning. Ge dig själv regelbunden peeling med milda produkter. Bonustips: Ekologiska havregryn blandade med lite vatten gör jobbet när det kniper.

4. Vitaminisera.D-vitaminbristen lurar i höstmörkret. Trötthet är ett symptom och dessutom finns kopplingar till vinterdepression. Boka en solresa för att tanka extra D, eller ät riktigt mycket fet fisk som lax och makrill, eller knapra kosttillskott. Även C är en riktig pigg­vitamin som stärker immunförsvaret och minskar risken för däckande förkylningar, samt förbättrar hudens kollagen. Bonustips: Blåbär är C-vitaminrika och kniper dessutom platsen som många hjärnforskares favvobär eftersom de skyddar mot stroke och demens. Gör en smoothie på frysta blåbär och du är laddad med skyddande antioxidanter.

5. Ge järnet.Uppemot hälften av alla svenska kvinnor i fertil ålder beräknas gå omkring med onödigt lågt järnvärde. Utan järn förlorar de röda blodkropparna en viktig allierad i syretransporterna, vilket gör dig TRÖTT. Tänk på att kaffe och te hämmar järnupptaget. Du ”får” förstås dricka kaffe på maten, men i sömniga, bleka perioder är det en god idé att vänta två–tre timmar efter en järnrik måltid.

6. Go nuts!Nötpåsen som var din trogna vän under graviditeten kan vara räddningen även nu. Att börja varje måltid med lite nyttigt fett (som i nötter) stabiliserar blodsockerkurvan och gör dig mindre trött efter maten. En liten näve per dag räcker.

7. Byt färg.Hösten är som gjord för färgförändringar, de skadliga UV-strålarna är mesigare. Men välj rätt nyans (varm eller kall) så att du inte ser blekare ut än från början. Bonustips: Har du mest guld i ditt smyckeskrin så passar du troligen bäst i varma färger. Föredrar du silver är det i stället kalla nyanser som tar fram din naturliga rouge.

8. Knapra B5.Senhösten kan vara högintensiv på jobbet. Släng in några vabbdagar på det och cocktailen av stresshormoner är klar. Tyvärr kan stress knuffa in hårstråna i vilofasen i förtid, vilket gör att du tappar fler av dem än vanligt. Öka intaget av vitamin B5 (finns bland annat i brysselkål, kronärtskocka, blomkål, broccoli och aprikoser) som stärker kroppens förmåga att hantera stress.

9. Klipp till.Få ett humörlyft genom en frisyrförändring. På frisyrtoppen ligger följande trendlooker i höst: den strama hästsvansen, den tvärklippta luggen, den geléslickade sidobenan och den voluminösa hövålmsfrisyren som tuperats och sprayats. Inspireras!

10. Tacka livet.Försök att varje dag (även de dagar som du uppfattar som riktiga skotthål i din kalender) skriva ner tre saker som du är tacksam för. Variera hur du uttrycker dig och vilka områden du fokuserar på. Forsk­ning visar på tydliga samband mellan detta och en förbättrad mental hälsa, med mindre oro och ångest och mer energi och hoppfullhet.

11. Affirmera!Positiva affirmationer bygger på idén att det går att ”programmera” hjärnan så att vi bättre lägger märke till positiva händelser, vilket ger energi och höjer humöret, men forskning visar att det fungerar bäst på dig som har en ganska god självkänsla från början. Upprepa exempelvis ”jag tillåter nya, fantastiska saker att komma in i mitt liv och är öppen för allt som är gott” eller ”jag är full av energi och gör valet att släppa alla mina negativa tankar”. Känns det flummigt så skriv dina egna affirmationer som talar till dig.

12. Le mot världen.Skrattyogan har indiskt ursprung men har slagit igenom på bred front även i väst och har till och med använts som smärtlindringsteknik i förlossningsvården (skratta sig genom värkarna, någon?). Men det dröjer antagligen ett tag innan vi får se detta på svenska sjukhus ... Eftersom hjärnan har väl etablerade banor mellan leenden och må bra-känslor går det också utmärkt att applicera tekniken omvänt, alltså först le eller skratta viljemässigt och sedan känna den glada energin sprida sig i kroppen. Med andra ord, lura dig själv att bli glad!

13. Träna!Du kan träna dig pigg och glad. Fall inte i effektiviseringsfällan att slopa träningen för att få loss mer tid. Har du en högpresterande livsstil och vill hinna med mycket så är just träning en viktig strategi. Utrensningssystemet av slaggprodukter får sig en boost och även endorfinerna kommer igång. En studie vid University of Vermont visar att ett lättare styrkeprogram på tjugo minuter kan påverka humöret positivt i så länge som tolv timmar efteråt.14. Ta en paus.Begreppet ”e-postapné”, myntat av teknikforskaren Linda Stone, handlar om det faktiska fenomenet att vi gör små korta andningsuppehåll när vi går igenom e-posten, vilket inte är bra för kroppens syresättning och ork. (Prova själv så får du se – skrolla igenom dina mejl och se om du håller andan under tiden!) Lösningen? Lägg regelbundet in pauser i jobbet då du djupandas en stund. 15. Varde ljus.Inred med ljus. Höstmörkret inbjuder till att kura ihop med stearinljus men du behöver betydligt starkare ljus än så för att bli pigg. Den nerrackade inredningsstilen ”ljust och fräscht!” är egentligen ganska idealisk. Måla vita väggar och ös på med massor av ljus från flera källor, då mår hjärnan bra.

16. Hej, lyster.Många ”askungekrämer” eller beauty balms innehåller ljusreflekterande pigment eftersom en jämn hy med lyster får en att se pigg ut. Bonustips: Smula sönder resterna av din ljus­aste ögonskugga och mixa med din favoritdagkräm för att ge den samma trolleriegenskaper.17. Bryna upp dig.Markera brynen. Har du tunna eller bleka ögonbryn och ännu inte upptäckt vilka mirakel en ögonbrynspenna kan uträtta, testa nu.18. Sminka för livet.”Look good, feel better” är ett humanitärt program som finns i ett tjugotal länder och som erbjuder kvinnor med cancer kostnadsfria kurser i hudvård och makeup. Det kan låta som en ytlig lösning på en djup kris men deltagarna pratar om ökat självförtroende och stärkt livslust. Fenomenet går förstås att applicera även på friska kvinnor. Exempelvis Makeupstore erbjuder kosmetikkurser, både i grupp och enskilt.

19. Sluta slarva.A och O för nyponfräsch hy är den dagliga rengöringen, särskilt på kvällen. Har du en tendens att komma i säng för sent och slarva över saken lite snabbt så kan det vara bra att göra den omsorgsfulla ansiktstvätten lite tidigare, kanske direkt efter nattningen. Sen kan du nattsudda allt du vill med kinderna skrubbade och natt­krämen lagd.20. Vaken-knepet.Prova det här knepet nästa gång du känner att du håller på att nicka till på tråkiga mötet. Håll fingret över vänster näsborre (försök att få det att se ut som om du tänker på det där ”intressanta” som just sades). Andas sedan enbart med din högra näsborre, in och ut. Då aktiveras det autonoma nervsystemet som aktiverar din puls. mama-beprövad teknik som faktiskt funkar!

21. Sooov meeer.Den gamla ayurvediska wellnessprincipen att sova mellan 22 och 06 har fått en ny hype och rullar just nu runt på Facebook som en hälsoutmaning. Oavsett vilka timmar du får sova (valfri­heten är kanske inte alltid så där jättestor under småbarnsåren) så är det bra att pussla ihop dygnsvilan så att den landar på 8–9 timmar. Sömnbrist leder nämligen, enligt en amerikansk undersökning, snabbt till en tydlig minskning av det hormon (leptin) som ska meddela hjärnan att man har ätit sig mätt, vilket förklarar viktuppgångar i sömnfattiga perioder. En svensk undersökning visar också på ett samband mellan sömnbrist och bredare midjemått hos kvinnor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!