"Mitt blod kokar när kvinnor inte reflekterar över sin ekonomiska framtid"

"Att våga prata pengar och hur de ska fördelas på ett rättvist sätt är betydligt viktigare för förhållandet än vad många tror. Bråk om pengar är en av de vanligaste orsakerna till separation, till och med vanligare än otrohet." Så skriver Maja Englund, SPP:s Sparekonom, som står bakom läsarkrönikan.

I januari 2015 föddes min dotter och en sak som slog mig ganska snabbt var att jag helt plötsligt kunde prata om vad som helst med vem som helst. Nästan. Någonstans bland förlossningsberättelser, värderingar kring barnuppfostran och val av barnvagn så saknade jag ändå något. Jag saknade pengarna. Inte i kronor och ören, utan som samtalsämne. För oavsett hur vi vrider och vänder på det så är det ett faktum att ekonomin påverkas när familjen växer.

Maja Englund. Foto: Erik Lindvall Foto: Erik Lindvall

Under någon av alla ändlösa amningsnätter insåg jag att även de mest jämställda förhållanden tycks vandra in på väl upptrampade stigar – utan att fråga sig om det är bästa vägen att gå för dem och om de är rätt rustade.

Kvinnor har sedan tidernas begynnelse varit den part i förhållandet som främst stannat hemma och tagit hand om barn. I min bekantskap ser jag samma mönster upprepa sig, oavsett vem i förhållandet som har den fetaste lönen eller tyngsta titeln på visitkortet. Det behöver inte vara fel – så länge man som par är medveten om och hanterar de ekonomiska konsekvenserna.

Under småbarnsåren ökar lönegapet mellan kvinnor och män

Som nybliven förälder överrumplas du av starka känslor du inte trodde fanns och en ny kaotisk vardag inträder. Det är i denna vända många också lägger grunden för sin framtida ekonomi. Att föräldraskapet märks i plånboken här och nu blir många snabbt varse om. Rent ekonomiskt kommer den person som tar ut fler föräldradagar, jobbar deltid i större utsträckning och tar ut mest vabb alltid att påverkas negativt.

Det är oftast under småbarnsåren som lönegapet mellan kvinnor och män ökar till kvinnans nackdel. Men det många missar är att det också har direkt påverkan på den framtida lönen; pensionen. Majoriteten av alla fattigpensionärer idag är kvinnor. Och då ska vi komma ihåg att kvinnor, i regel, lever längre än män.

Det behöver inte alls vara fel att fördela ledigheten på det sättet, och att stanna hemma med barnen går självklart inte att värderas i pengar. Men med lite planering går det att undvika de värsta fällorna för såväl plånboken och jämställdheten som familjefriden.

Pengarna bör märkas som enskild egendom

För de flesta är det inte mer pengar som är lösningen utan snarare att prata om pengar tills det inte längre känns laddat. Jag skulle särskilt tipsa alla par om att prata om hur kostnader ska fördelas här och nu och vad de behöver spara gemensamt till inför framtiden.

Kolla även upp om din och din partners arbetsgivare betalar föräldralön. Hur många månader med föräldralön du har rätt till och hur mycket föräldralön du kan få beror på hur länge du har varit anställd och vilket kollektivavtal du omfattas av. Föräldralönen kan göra stor skillnad för er gemensamma ekonomi.

Sedan är det jätteviktigt att tänka på den framtida ekonomin. Om man inte delar lika på föräldraledigheten kan den förälder som jobbar mer överlåta en del av sin pension från staten till den som är hemma. Ett annat sätt att kompensera för bortfall av pension är att ni själva pensionssparar extra till den som är hemma. Pengarna bör då märkas som enskild egendom för att behållas vid en eventuell skilsmässa.

När det är dags för båda föräldrarna att börja arbeta igen är det lätt att tänka att den ena behöver gå ner i tid för att mäkta med det nya familjelivet. Men för att undvika deltidsfällan kan man också fundera på om båda kan arbeta till exempel 90 procent - istället för att en går ner till 80 procent och den andre fortsätter på heltid.

Kanske är det en arbetsskada som sparekonom som gör att jag känner blodet koka när kvinnor, generation efter generation, oavsett utbildning och yrke, helt tycks missa att reflektera över sin egen ekonomiska framtid. För om definitionen på jämställdhet är att både kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter – ja då måste man kunna prata om allt. Självklart finns det inte EN lösning som passar alla familjer och det är just därför det är viktigt att inte tappa bort pengarna mitt i föräldraskapets djungel.

Av: Maja Englund, SPP:s Sparekonom