Misstag som jag gjode som jag aldrig gör igen

Misstag som jag gjorde som jag aldrig gör igen

Amandas krönika. Charlie fyller snart 1 år, och Amanda listar alla misstag hon gjorde när Charlie var alldeles ny.

För ett år sedan födde jag min dotter Charlie. Hon kom sex dagar efterberäknad ankomst och de sista dagarna av min graviditet minns jag som en titt in i helvetet. Jag var här på Gotland och det var lika varmt som nu. Det kändes som om vi var i Grekland och letade skugga istället för sol som man annars är så van vid.

Jag var så obekväm i min kropp att jag bara ville ut ur den och när jag gång på gång förstod att det var omöjligt, så utbröt jag i panik för att sedan ta sats för att klara av en timme till. Min hjärna var som en gröt och fast det enda jag ville var att sova så gick inte det heller då det var som tusen myror i mina ben.

Jag minns en natt då jag inte kunde sova och väckte Alex på gränsen till ett nervsammanbrott och bad honom gå en promenad med mig. Vi gick ut på vår lilla grusväg i mörkret med bara månen som ljus. Vi talade om att vi snart kommer att vara föräldrar och sa att det måste nog vara så här hemskt för att det kommer att bli så underbart sedan. Det var nog den enda halvtimmen jag mådde riktigt bra den sista veckan, annars så upprepade jag bara mitt mantra som var att inom två veckor är detta över, då kommer jag att kunna återgå till mitt forna jag och göra allt det som jag inte kan idag. 

Men så fel jag hade. Jag är fortfarande inte en helt erfaren mamma men jag är väldigt säker på vad jag hade gjort annorlunda den första tiden som mamma om jag hade vetat bättre.

Misstag som jag gjorde som jag aldrig kommer att göra igen:

– Jag packade bara med mig mina “vanliga kläder”. Jag var ju inte gravid längre tänkte jag med min grötiga hjärna och tänkte inte på att jag både skulle se gravid ut i några månader till och dessutom amma.

– Jag bjöd hit både min och Alex släkt för att stå som värdinna för både rum och middagar direkt efter födseln.

– Jag hade en romantisk bild av att jag och Alex skulle tillbringa de första månaderna med en nyfödd bebis utan el och toalett.

– Jag bjöd hit alla våra vänner för att “nu är bebisen ute så kom och titta och stanna några nätter så har vi långa och härliga middagar”.

– Jag åtog mig uppgiften att inreda vårt nya hus när Charlie var en vecka gammal.

– Jag sa att jag skulle plantera en hel trädgård. Det slutade bara med att jag varje dag kände mig dålig när jag tittade på min vissna basilikaplanta som representerade det stora planerade kryddlandet.

Nej, jag hade nog bara legat i en säng i några veckor och ammat om jag hade vetat bättre.

Men hur ska man veta? Jag är ändå glad att jag gjorde alla dessa misstag för att jag kommer aldrig att göra om dem igen. Och jag och Charlie lärde oss tillsammans på vägen hur vi ville ha det, och nu ett år senare gör vi inte något som inte passar oss.

Det är väl så det är – inte förrän man har gjort allt det man inte trivs med vet man vad som är rätt för en själv. 

Amanda Widell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!