Minna, 33, tog tag i drömmen under mammaledigheten – blev dj

När Minna blev mamma trodde hon att livet skulle sättas på paus och att hon skulle leva ett isolerat familjeliv.

Men det blev tvärtom. Trots lite sömn med nya bebisen fick hon tillbaka energi och inspiration och tog äntligen tag i en livslång dröm - att lära sig dj:a.

– En dag var jag ute med barnvagnen och tänkte bara att är det inte nu eller aldrig?

Thérèse Bilby

33-åriga Minna Wirtén arbetade i många år som inköpare på ett större modeföretag, men drömde i hemlighet om musik och att dj:a, om snygga övergångar och setlists. 

– Det är något jag velat göra hela mitt liv, men det har känts som en dröm bara. Jag har inga nära vänner som sysslar med musik och ingen koppling till någon som skulle kunna lära mig, berättar hon för mama.

I dag är hon mamma till tvååriga dottern Vilja och spelar skivor ute flera gånger i månaden, samtidigt som hon jobbar med produktutveckling på dagarna. Hon uppfyllde drömmen – som 30+ med en bebis hemma.

”Tänk så fel jag hade!”

Innan hon själv fick barn tänkte Minna att livet med en bebis skulle bli ett ”klassiskt familjeliv”, som hon kallar det. Många hade pratat om att man måste vara ”klar” när man skaffar barn. Att man ska ha sitt drömjobb, sin drömbostad och pengar på banken. Man ska ha festat färdigt och lekt av sig. Ett liv med mindre tid att lägga på sig själv, sina egna drömmar och ambitioner.

– Jag trodde att det var så det skulle bli, att en mamma måste vara på ett visst sätt. Att drömmar och ambitioner liksom fick vara på paus och nu väntade ett isolerat familjeliv. Tänk så fel jag hade! 

Minna tillsammans med dottern Vilja, som är två år i dag. Foto: PRIVAT

Under den tuffa graviditeten kände Minna sig låg och flera gånger om dagen fick hon något hon beskriver som ångesttryck. Det enda som hjälpte var att blunda och rida ut vågen.
– Men jag minns att när Vilja föddes så kände jag mig som en annan människa, från en dag till en annan. Det tror jag påverkade mina första veckor. I stället för baby blues fick jag livet tillbaka och jag upplevde det som en väldigt fin tid. Helt plötsligt fanns det tid att tänka och hitta lust i annat än bara jobb. 

Så livet som småbarnsmamma, det blev inte riktigt som du tänkte?
– Både ja och nej. Spädbarnstiden var påfrestande och tidvis jobbig. Men ju äldre Vilja blev desto mer började jag hitta tillbaks till mig själv. Jag insåg att jag inte alls ville vara hemma jämt. Jag tänkte att det skulle vara så mycket stress. Att det skulle vara jobbigt, men för mig blev det en avkoppling. Allt det här som jag förut gått runt och tänkt på och oroat mig för, det finns det inte tid för längre. Jag känner att man lever mer i nuet hela tiden.

Ja, att inte hinna oroa sig för annat kan man känna igen sig i...
– Hela livsstilen förändras. Man kommer ut på dagarna, man kommer upp på morgonen. 

Minna Wirtén

Bor: Stockholm.

Gör: Produktutvecklare på GANT och dj.

Familjen: Sambo Micke och dotter Vilja.

Favoritlåt: Har nog aldrig kört ett set utan att spela ”Swim good” med Frank Ocean. Älskar den låten. Och allt med Snoh Aalegra.

Minna berättar att hon plötsligt fick massa energi och inspiration. Eftersom hon var hemma med dottern på dagarna längtade hon också efter att träffa vänner och hitta på saker på kvällar och helger på ett helt annat sätt än innan hon fick barn. 

– Relationen till min dotter var till skillnad från mitt tidigare jobb helt kravlös och gav mig mer energi än vad den tog. Att inte ha dåligt samvete över att vara lycklig utanför hemmet och att ha en bra partner gjorde att jag kunde blomma ut även utanför mitt mödraskap.

Då bestämde Minna sig för att uppfylla sin dröm

Under en barnvagnspromenad bestämde sig så Minna att ta tag i drömmen.

– Jag tänkte bara att ”Är det inte nu eller aldrig?”. Jag började googla och hittade en nybörjarkurs. 

Kursen hölls av dancehall-producenten och dj:n Binnie Smalls, som är Lilla Namo's officiella dj och har remixat för artister som Sean Paul, Drake och Mwuana, och ofta spelar på Sveriges största klubbar och barer. Den var fem måndagar lång och utan att veta mycket mer bestämde sig Minna för att hoppa på. 

Vad hade du för mål när du gick dj-kursen?
– Jag ville lära mig det tekniska. Hur funkar utrustningen? Vad krävs att man han har hemma? Vilka program ska jag ha och hur hittar man musik? Men också hur bygger man ett set och hur gör man snygga övergångar. Jag ville ha en grund så att jag kunde fortsätta själv hemifrån, säger Minna.

Efter kursen fick Minna och en till deltagare möjlighet att hänga med kursledaren Binnie i hennes studio och för varje vecka kände hon att det blev roligare och roligare.

Foto: PRIVAT

Hur gick det till när du fick ditt första gig?
– Nästan ett år efter jag satte i gång pratade jag med en vän som jobbade som restaurangchef på ett ställe om dom inte skulle börja ha dj på sin lördagsbrunch. Hon hörde sen av sig och sa att dom hade utrustning och så fick jag spela en lördag. Dom var nöjda och så började det! 

Vilken typ av musik spelar du?
– Väldigt blandat. Jag har valt att inte nischa mig utan spelar musik jag gillar. Det är en bra blandning av r&b, hiphop, pop, disko, melodic house och soul från alla möjliga årtionden. 

Vad är roligast tycker du, bar eller dansgolv?
– Jag är nog ingen klubb-dj. Men jag älskar att spela i bar, att bygga upp en stämning inför en kväll. Jag är inte den som ska hålla i gång dansgolvet. 

Vilken är din favorit-BPM? ((Beats Per Minute – hur snabb låten är, reds anmärkning)
– Åh, vilken rolig fråga, skrattar Minna och fortsätter:
– Det beror ju på var man spelar. Men runt hundra, där brukar mina favoritlåtar ligga.

Dottern Vilja, som är två år nu, älskar musik. Snart ska hon börja på dans, något som Minna tror kommer att passa henne perfekt. Hon beskriver dottern som en teaterapa med väldigt mycket energi – och den roligaste personen hon vet.

Är du inte trött dagen efter ett gig?
– Det är klart att man kan bli lite trött. Men jag skulle aldrig spela på en vardag för då skulle jag inte orka med mitt vardagsjobb. Och mina senaste gig slutar vid midnatt och då är jag hemma halv ett. Vilja sover till sju halv åtta. Så även om min kille tar henne vaknar jag och kan inte somna om. Så jag brukar ändå gå upp.

Livet som mamma, det blev inte riktigt som du tänkt?
– Jag är morsa och 30+ och jag älskar att gå på krogen! Jag älskar att klä upp mig! Jag älskar att vara ute med mina vänner och umgås ensam med min kille. Jag lärde mig att DJ:a under mammaledigheten och har bytt jobb! Det var befriande att jag inte behövde följa mallen av hur man förväntas vara och se ut som nybliven mamma. Och det gjorde mig inte till en sämre förälder utan tvärtom. För jag blev lycklig av att hitta balansen som funkade för oss! 

”Poängen är att lyssna inåt vad man mår bra av”

Minna betonar att hon inte alls menar att alla föräldrar ska gå ut på krogen och vara supersociala. Om någon bara vill vara hemma med sin familj jämt, då är det det man ska göra.
– Poängen är att lyssna inåt vad man mår bra av. Man mår bra när man struntar i vad som förväntas av en.

Många verkar ju sadla om under föräldraledighet, vad tror du det beror på?
– Jag kände mig väldigt stärkt av att bli mamma. Det är som att man kan klara allt man tar sig för. Jag upplever även att jag fått en tid att reflektera och pausa lite i livet vilket ger perspektiv. 

Har du fler drömma som vill förverkliga nu?
– Ja, jag vill spela mer! Bli en bättre dj! Utvecklas på mitt jobb! Jag vill fortsätta njuta av den här tiden i mitt liv och uppskatta den korta tiden som Vilja är i den här åldern. Tiden går så fort!

LÄS MER: Småbarnsmamman Maria om livet som pilot: ”Alice går alltid först”

LÄS MER: Jenny blev mamma som 14-åring – och vid 30