Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kan man anordna play dates även om barnet inte vill? Psykologen Malin Bergström svarar på mama-läsarens fråga. (Obs! Genrebild.)
Kan man anordna play dates även om barnet inte vill? Psykologen Malin Bergström svarar på mama-läsarens fråga. (Obs! Genrebild.)
Kan man anordna play dates även om barnet inte vill? Psykologen Malin Bergström svarar på mama-läsarens fråga. (Obs! Genrebild.)
Kan man anordna play dates även om barnet inte vill? Psykologen Malin Bergström svarar på mama-läsarens fråga. (Obs! Genrebild.) Foto: Shutterstock/Stefan Tell

”Kan jag bestämma vem mitt barn ska leka med?”

Linda har en son på sju år, och hennes bästa vän har också en son i samma ålder. Tidigare umgicks de alla fyra, men nu vill Lindas son inte leka med sin gamla kompis längre. Ska de sluta träffas i den konstellationen? Psykologen Malin Bergström ger sina bästa råd. 

Malin Bergström

”Min bästa väninna och jag fick barn ungefär samtidigt, för sju år sedan. Det var en sådan lycka att vara föräldralediga samtidigt och att sedan kunna följas åt genom alla nya tankar och utmaningar som föräldraskapet innebär. Vi har haft många play dates och till och med rest utomlands tillsammans. Men nu är pojkarna skolbarn och har helt olika intressen. 

Det känns så trist om vi inte kan ses alla fyra som förut.

Min son gillar att vara aktiv (han älskar att idrotta) och hennes son är en hemma-mys-kille som gärna läser och pysslar. När jag bjuder hem min väninna och hennes son nu för tiden visar min son på ett stort motstånd. Han säger att han inte vill leka med sin gamla ”kompis” och blir jättearg och otrevlig. Sist de var här var pojkarna i olika rum hela tiden. Jag kan ju inte tvinga dem att umgås om de inte vill, det kanske får dem att må dåligt... Men det känns så trist om vi inte kan ses alla fyra som förut. Hur ska jag tänka?” /Linda

 

Barnpsykologen Malin Bergström svarar: ”Sluta för guds skull inte att umgås”  

mamas barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarnas frågor. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

 

Jag känner väl igen den situation du beskriver. Som vuxen uppfattar man lätt sina egna vänners barn som sina ungars bästisar. Och ofta fungerar det utmärkt så länge barnen är små. Men när de blir äldre och deras olikheter tydligare kan förväntningarna på att de ska gilla varandra och ha kul ihop få dem att låsa sig. Kanske kan ni umgås alla fyra utan att killarna måste ha så mycket gemensamt? 

Det är oväntat lärorikt för barn att göra sådant de inte gillar.

Om utgångspunkten är att du och din kompis vill hänga så kan det väl vara fine om killarna är i olika rum eller gör olika saker. Jag tror att förväntningarna på att de ska vara kompisar kan vara en bov i dramat som gör att din son protesterar och blir otrevlig? Mitt råd är att ni umgås på era vuxenpremisser utan förväntningar på att killarna ska älska det. Men sluta för guds skull inte att umgås. Det är oväntat lärorikt för barn att göra sådant de inte gillar. Anpassar vi oss för mycket efter deras preferenser så missar de chansen att upptäcka nya saker om sig själv och andra.” /Malin

Vill du skicka en fråga till barnpsykologen?

Mejla till redaktionen@mama.nu, skriv mamapsykologen i ämnesraden. Självklart kan du vara anonym!

LÄS OCKSÅ: ”Mitt ex har inga tydliga regler för barnen” – Psykologens råd
LÄS OCKSÅ:
Därför ska du läsa för ditt barn (+ boktips för alla åldrar!)