Melinda, 28: Att bli full inför sina barn är inte ”en kul grej”

På fredag är det midsommarafton – en dag som förknippas med god mat men ofta även en hel del sprit. Blivande tvåbarnsmamman Melinda Kåremalm skriver om sin syn på att dricka alkohol i barns närvaro.

”Bara ben, somriga klänningar och blommor i håret. Sång och dans kring stången, skratt och god mat. Jag pratar såklart om sommarens stora högtid, midsommar. Men  jag måste naturligtvis även nämna det viktigaste på midsommarbordet enligt många, och då menar jag inte sillen, utan spriten.

Så länge jag kan minnas har samtliga av årets högtider innefattat alkohol av större eller mindre mängd. Oavsett ålder, umgänge och högtid så har den alltid funnits där, mer självklar än skinkan på jul eller äggen på påsk. Så många gånger, åtminstone i vuxen ålder, har jag frågat mig varför. Är snaps, med handen på hjärtat, verkligen gott, eller är det mest ”en kul grej”? I så fall undrar jag för vem? Våra barn?

Melinda med dottern Alicia.

Som barn såg jag både släktingar och vänner till familjen bli fnittriga, fumliga och säga allt konstigare saker, och en midsommar minns jag särskilt väl: En bebis skulle läggas upp på axeln för att rapas, men istället for den en bra bit över axeln. Föräldern hann få tag i bebisens fot och svingade runt den över sitt huvud som en lasso och in i famnen igen. Alla som såg höll andan och alla tänkte nog samma sak, men ingen sa något. Jag var inte gammal då, men jag kände hur stämningen förändrades. Det hade inte gått att skylla på något annat än spriten om barnet farit hela vägen över axeln och ner i marken med huvudet före. Men visst är det ”en kul grej” att dricka alkohol och ha ansvar för sina barn?

”Midsommarafton kan balla ur som vilken tonårsfest som helst, med den stora skillnaden att det är små barn närvarande”

Idag är jag själv vuxen och väntar mitt andra barn och jag är så vansinnigt trött på alkoholhetsen kring högtider som alltför ofta ser ut som följer: Vi hinner inte mer än att sätta oss till bords innan någon höjer snapsglaset och vill säga skål och välkomna. Vi hinner inte mer än att ta några tuggor och börja prata med bordsgrannen innan samma person än en gång höjer sitt glas och frågar om alla kan ’Tänk om jag hade lilla nubben’? Innan alla har ätit upp höjer samma person glaset en tredje gång och säger att eftersom vi ändå är igång så fortsätter vi med ’Helan går’.

På midsommar blir det kransar och dans istället för snaps!

Detta är för mig inte att ’ta ett glas till maten’, utan ett hetsigt beteende och starten på en midsommarafton som kan balla ur som vilken tonårsfest som helst. Dock med den stora skillnaden att det är små barn närvarande. Men det är å andra sidan kanske bara ”en kul grej” det också?

”Jag vill att min dotter alltid ska känna sig trygg när mamma och pappa är med, oavsett högtid”

Jag känner mig inte bekväm med att hetsdricka eller supa inför mitt barn och jag känner mig smått obekväm när andra gör det. Jag vill inte att min dotter ska undra eller oroa sig över varför mamma, pappa eller någon annan vuxen helt plötsligt inte kan prata eller gå ordentligt. Jag vill inte att hon ska undra varför någon svingar sitt barn likt en lasso runt huvudet, ligger och kräks eller luktar äckligt vid nattning. Det jag vill är att mitt barn alltid ska känna sig trygg när mamma och pappa är med, oavsett högtid. För det är alldeles för många barn som inte gör det och det är INTE ’en kul grej’.

Så skål i alkoholfritt för en midsommar att minnas, med bara ben, somriga klänningar, dans kring stången och god mat.”

Läs även Lisas krönika i samma ämne: Våga säga ifrån när alkoholen tar över – för barnens skull!

 

Detta är en läsarkrönika där skribenten står för åsikterna. Vill du skriva en replik på texten, eller en krönika i ett helt annat ämne? Mejla minstory@mag.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!