Foto: Skärmdump

Matilda Andersson: Vem är du som köper sexiga maskeraddräkter till ditt barn?

Snart är det Halloween och firandet drar igång med utklädda kids som vill ha godis. mamas Matilda Andersson skriver om det skeva i att maskeraddräkter för flickor och pojkar fortfarande skiljer sig så radikalt åt.

Ni har sett dem. Maskeraddräkterna som heter "sexy nurse", "olydig hondjävul", "slampig häxa". Vi har läst listor med mäns kontra kvinnors maskeraddräkter ställda bredvid varandra. Vi har rasat – vi rasar. Men dräkterna dyker ändå upp igen.

Jag tänker att det ändå är värre i USA, för i Sverige har ju debatten kommit så långt. Men så googlar jag "maskeraddräkter barn" och högst upp kommer två av vårt lands största party-sajter. Jag behöver inte skriva ut namnen, ni kan googla själva, men framställningen visar sig vara densamma.

"Vet ni hur en klär ut sig till Darth Vader som flicka? Med lårkort kjol och knästrumpor!"

Även om flickornas utklädnader inte nödvändigtvis heter "sexig", "slampig" eller "olydig", så är framställningen vitt skild från pojkarnas. Här är det hand på höft, knän ihop (ingen girlspread här inte!) och snälla leenden. Pojkarna? De är aktiva. Och vet ni hur en klär ut sig till Darth Vader som flicka? Med lårkort kjol och knästrumpor. Dracula? Samma sak. Mumie? Samma där. Minion? Kortkort igen. En flicka har kjol och knästrumpor oavsett karaktär. Hej dåtid! Klart flickor ska ha kjol och pojkar byxor. Och som att det inte räcker med förlegade könsstereotypa dräkter så har vi framställningen på det. Framställningen av flickor som fromma dockor och pojkar som aktiva busfrön. Flickor är söta, pojkar busiga.

Men missförstå mig inte nu, det här är inte kritik mot de flickor som vill vara Elsa (är hon fortfarande i topp eller har typ Vaiana gått om?) eller de pojkar som inget hellre önskar än att vara en Ninjago. Kidsen får ha vilka idoler de vill – så länge det är deras egna önskan och så länge dräktens huvudsakliga syfte är lek, inte minimodell.

"Satan så skönt det hade varit om alla barn bara kunnat vara spöken istället. Och billigt."

Men när utbudet ser ut som det gör blir det ju svårt att veta vad som kommer inifrån och vad som kommer utifrån. Om en flicka endast matas med bilder på flickor i "flickdräkter" och pojkar i det motsatta blir det svårt. Och om de så kallade flickdräkterna dessutom i mångt och mycket har Lolita-framställning blir det ju ännu svårare. Och allt blir ju vårt fel: det är ju som bekant vi föräldrar som ansvarar för vilka förebilder våra barn får. Satan så skönt det hade varit om alla barn bara kunnat vara spöken istället. Och billigt. Men om det inte är möjligt – låt barnen åtminstone bara vara barn, oavsett könsidentitet.

Och så en sista undran: Vem är det ens som köper dessa vidriga små dräkter? Vem vill klä ut sin dotter till ett litet sexobjekt? För uppenbarligen fortsätter ju skräpet att sälja.

Läs Matildas tidigare krönika: Mammor – sluta utnyttja föräldraledigheten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!