Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maxad läsning – återupplev 2019 med mamas bästa läsning och höjdpunkter!Maxad läsning – återupplev 2019 med mamas bästa läsning och höjdpunkter!Maxad läsning – återupplev 2019 med mamas bästa läsning och höjdpunkter!
Maxad läsning – återupplev 2019 med mamas bästa läsning och höjdpunkter! Foto: mama

Måste-läsning! Här är höjdpunkterna och snackisarna på mama från året som gick

Från mjuka mammamagar och amningsdebatt till gripande intervjuer med kända och okända mamas – här är höjdpunkterna från mama-året 2019!

Januari

1) Massa mammamagar!
2019 inleddes med en härlig overload i mammakroppspepp när ett gäng coola instamamas visade upp sina mamma-magar

Foto: Hannah Hedin

2) Fortnite – ja eller nej?
Vi bestämde oss för att reda ut hur farligt Fortnight egentligen kan vara för våra barn (och fick reda på att våldet i spelet inte är det vi ska oroa oss för)

Foto: mama

3) Inte ett öga torrt på redaktionen
Vi publicerade även vårt starka reportage med gravida Maria, 35, som drabbades av hjärtstopp medan hon födde sitt döda barn, lämnade ingen på redaktionen oberörd. 

Foto: Liderina / mama

4) Poddsnackisen
I mamapodden berättade journalisten och 4-barnsmamman Sanna Lundell öppenhjärtigt om upp- och nedgångarna i förhållandet till barnens pappa Mikael Persbrandt

Februari

Foto: Emily Dahl / mama

5) Amningsdebatt
Amningsdebatten väcktes till liv igen under våren, när vi fotograferade fyra kändismamas då de ammar sina barn i offentliga miljöer. 

6) Starkt om missfall
I en känslosam intervju öppnade vår omslagsmama Charlotte Perrelli upp sig om sina många missfall innan hon blev gravid med sonen Alvin. 

Foto: Emily Dahl

Mars

Foto: mama / mama

7) Charmigaste filmen!
mamas och Elaine Eksvärds kampanj #Intesåkonstigt, där vi uppmärksammar alla barn med funktionsvariationer, firade vi i år med en film tillsammans med ett helt gäng fantastiska ungar

8) Nya perspektiv
Dessutom träffade vi tre småbarnsmammor som berättade hur det är att ha en diagnos och vara mamma.

Foto: Nathalie Nyberg

April

Foto: Privat

9) Ämne som upprör
I april debatterade två mama-läsare för och emot det nya hemmafruidealet – ett ämne som alltid väcker starka känslor.

10) Hur skyddar vi barnen?
”Jag blev förtvivlad när min son exponerades för nätporr”, berättade skådespelaren och 4-barnsmamman Eva Röse, när mama lyfte frågan kring nätporrens påverkan på våra barn.

Foto: IBL

11) Klimatsmart semester
Klimatkrisen har knappast lämnat någon mamma oberörd under året, och efterfrågan på klimatsmarta resereportage har varit stor – Fatima Kanu Hedins tågluff i Europa med barnen har inspirerat många! 

Foto: Getty Images

12) Kärlek och pepp
mama-bloggaren Vanja Wikström berättade öppenhjärtigt om utmaningarna med makens insomnia och hur det påverkar familjelivet – och vi fick bevittna den finaste sidan av internet när Vanjas läsare och fans överöste henne med pepp, stöd och kärlek.

Foto: Privat / mama

Maj

Foto: Emily Dahl

13) Va-va-vooom!
Fotografen och nyblivna mamman Angelica Svanström, som gjort sig känd för sina vackra amningsbilder, blev ny bloggare på mama (och fick fronta vårt sommarnummer!).

14) Knivlisa goes royal
”Får Carl Philip också mancolds?”
undrade mamas egen Lisa ”Knivlisa” Eriksson, när hon (inte utan viss bitterhet?) jämförde sitt eget mammaliv med prinsessan Sofias.  

Foto: Kungahuset.se, Sandra Myhrberg

15) Sorg och systerskap
Den ena blev lämnad under graviditeten, den andra förlorade sin man. I sorgen fann de varandra – och vi var många som berördes av småbarnsmammorna Linn och Annas ofattbara, gemensamma livsöde

Foto: Privat

16) Bejublad bikini-comeback
mama-bloggaren Carin da Silva inspirerade mängder av mama-läsare när hon för första gången på sju år skippade baddräkt och i stället valde att bada i bikini. ”Tro fan att kroppen ser annorlunda ut än när jag var 21 år gammal. Jag har levt! Jag har skapat liv!”, sa Carin och förklarade att hon inte tänker gömma sina bristningar på magen mer. 

Foto: Carin da Silva

Juni

Foto: Privat, Istock

17) Say what?
”Mina tvillingar har olika biologiska pappor” – ett av årets mest fascinerande mama-öden stod Niffi Sjöberg från tv-serien ”Unga mammor” för!

Juli

Foto: Marie Serneholt

18) Marie sätter ner foten
”Har man inte tvillingar och vet hur EXTREMT det är på alla sätt och vis, så tycker jag inte att man har rätt att tala om att man minsann borde vara hemma si och så länge.” – mama-bloggaren Marie Serneholt röt ifrån då hon fått ta emot syrliga kommentarer för sina och makens förskoleplaner för tvillingsönerna Philip och Nicholas

Augusti

Foto: Hannah Hedin

19) Sofi öppnar upp
”Min nya moderna familj ger mig luft i lungorna” – mediaentreprenören och småbarnsmamman Sofi Fahrman berättade om sitt nya liv efter separationen från dottern Lilys pappa.

20) Hjälp, hur kommer det kännas?
Tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten! Två läsarmamas delade med sig av sina erfarenheter: ”Att jobba är ju semester jämfört med föräldraledigheten” tyckte Johanna, 32. ”Det är inte lätt att lämna halva sitt hjärta varje dag - men det går!”, peppade Madeleine, 30.

September

Foto: Emily Dahl

21) Världs-snackisen
”Chris blev helt kritvit i ansiktet!”
– mamas exklusiva intervju med trebarnsmamman Prinsessan Madeleine, där hon bland annat avslöjade hur maken Chris O’Neill reagerade på hennes födelsedagspresent, skapade rubriker och löpsedlar i hela världen. 

Foto: Isabell N Wedin

22) Starkt om mammastressen
mamas stora undersökning visar att många svenska småbarnsmammor stressar sig sjuka – vilket också trebarnsmamman Ebba von Sydow berättade öppenhjärtigt om i en stor intervju: ”Barnen måste få sin gröt även om jag har kraschat”.

Oktober

Foto: Linus Hallsenius

23) Mammor – och Youtubers
Vi intervjuade tre småbarnsmammor som gör succé på Youtube: ”Jag är inte mamma till andras barn”, sa Jonna Lundell angående kritiken hon och maken Jocke fått för innehållet i sin Youtubekanal. Swedish Family-Joanna och Ida Warg delade med sig av sina framgångsknep.

24) Hipp hurra!
Milstolpe! Vår facebook-grupp mamapower kom upp i 10 000 medlemmar! (du är väl med du också?)

November

Foto: Kajsa Göransson

25) Och priset går till…
Äntligen var det dags att utse Årets mamas 2019 (i år var de totalt åtta fantastiska vinnar-mamas), vid vår sedvanliga galamiddag på stjärnkrogen Oaxen i Stockholm. 

26) Hur gör du?
Krönikören Annika Leone skrev om problemen med att dela bilder på sina barn i sociala medier.

Foto: Istock

December

Foto: Istock

27) Mer sex pls
mamas stora undersökning visar att svenska småbarnsmammor vill ha mer (och, ehrm, bättre)– sex!  

28) Idol-mama
Idoljuryns Nikki Amini frontade årets sista magasin och berättade om sin förlossning och första tiden som mamma.

Foto: Emily Dahl

29) Skrivet i stjärnorna
I årshoroskopet för 2020 frågade vi en av Sveriges främsta astrologer vad stjärnorna kan avslöja om ditt kommande mamma-år.

Foto: Istock

mama-redaktionen avslöjar: ”Våra 5 personliga mamafavoriter från 2019!”

1) Intervjun med nyblivna mamman Adiba Barney

Foto: Kajsa Göransson

”Jag la på telefonen och grät efter intervjun”
”Jag la på telefonen och grät efter att jag gjort intervjun med Adiba Barney. Känslan var verkligen ”vilken fantastisk kvinna” och ”fuck cancer”. Här berättar hon om hur det är att leva med spridd bröstcancer och samtidigt vara nybliven mamma. Ett möte och en intervju som berörde mig djupt, både som mamma och som medmänniska.”
/Carin Carlgren, ansvarig redaktör för magasinet mama (som intervjuade USA-baserade Adiba över skype – läs texten här)

2) Intervjun med trebarnsmamman Prinsessan Madeleine

Foto: Emily Dahl

”Jag slogs av hur många likheter man har som mammor”
”Den absolut vanligaste frågan jag fått efter att jag gjorde intervjun med prinsessan Madeleine är ”Men hur VAR hon i verkligheten?!”. Svaret är att hon var, förstås, supertrevlig! Avslappnad, cool och härligt öppenhjärtig. (Och eventuellt lite nervös, men det var ju å andra sidan jag med!) Vi satt i ett rum på slottet och drack te och hade ett roligt samtal om småbarnsmammalivet, och jag slogs av hur många likheter man ändå har med varandra, oavsett bakgrund när det kommer till att vara mamma.”
/Louise Bratt, chefredaktör (som intervjuade Prinsessan Madeleine – läs texten här)

3) Annika Leones förskole-krönika

Foto: Istock

”Annikas krönika fick er läsare att engagera sig mest!”
”Mitt ständiga mål som innehållschef är att välja ut och satsa på innehåll som berör och engagerar så många mammor som möjligt. Annika Leones krönika om de moderna lyxklagomålen på förskolan är den artikel som engagerat er läsare allra mest under hela 2019 (i antalet likes, delningar och reaktioner). Och kanske är det inte så konstigt. Vi är så lyckligt lottade i Sverige när det gäller vår förskoleverksamhet och trots det så verkar många ha svårt att uppskatta den. Att mamas innehåll utmanar och engagerar kommer alltid vara något av det viktigaste för mig. Så tack Annika för att du öppet vågar stå för dina åsikter och tack alla ni som läst, delat och öppet engagerat er i våra sociala kanaler under året!”
/Linnea Isaksson, innehållschef (läs Annikas krönika här)

4) Artikeln om adoptionsmamman Astrid Tedman Viklund

Foto: Privat

”Jag blev förvånad över kritiken vi fick för min adoptionsartikel”
”Jag gillade verkligen Astrid Tedman Viklunds öppenhet och ärlighet kring adoptionsprocessen av dottern Twiggy, så när min intervju publicerades blev jag förvånad över den kritik som kom in från andra adoptivföräldrar. Jag hade ju tänkt att det var givet att alla mammor, oavsett hur de fått sina barn, skulle få komma till tals i mama, men jag hade tagit med för mycket av Twiggys bakgrund, vilket upprörde många. Med all rätt, hon har rätt till sin egen historia när hon blir tillräckligt stor.
Jag älskar att göra personporträtt av starka mammor, men jag älskar också att lära mig av läsarna, och denna gång var det tack vare dem som jag fick tänka ett extra varv när jag skriver om känsliga frågor. Hoppas att ni läsare gillar reportaget om Astrid och Twiggy lika mycket som jag!”
/Lisa Nylén, feature-redaktör (läs Lisas artikel här)

5) Intervjun med nyblivna mamman Maja Nilsson Lindelöf

Foto: Emily Dahl

”Jag slogs av hur öppen och ärlig Maja var i vår intervju”
”Jag har alltid varit fascinerad av Maja Nilsson Lindelöf. Lite som Sveriges motsvarighet till Chrissy Teigen bjuder hon på sig själv och levererar gång på gång rappa svar på tal. När jag fick chansen att intervjua henne slogs jag av hur öppen och ärlig hon var i hur första tiden som mamma har varit. Att den där rosa skimrande drömmen om hur allt ska bli perfekt när bebisen kommer till världen kanske inte alltid helt stämmer överens med verkligheten.
Under vår intervju berättar Maja öppenhjärtigt om graviditeten som fick ett dramatiskt slut, om hur relationen till maken Victor förändrats efter barn och om hennes framtidsplaner.”
/Hanna Carlsson, webbredaktör (läs Hannas intervju med Maja här)