Pappan och barnet på bilden har inget med texten att göra.

Mårten, 38, blev pappa mot sin vilja - två gånger

Ofrivillig farsa två gånger, hur är det ens möjligt? Men det hände Mårten, 38, som sedan fick slåss för att få träffa sin son, medan han inte vill ha något att göra med sin dotter.

Vi har alla hört historierna om kvinnor med klockan som tickar, ute på krogen för att hitta ett one night sperma-donator-stand. Varje år ska också tusentals män i Sverige som slarvat med kondomen bli fäder mot sin vilja.

 Mårten, 38, (fingerat namn) säger att det var för att båda kvinnorna han låg med ljög om att de åt p-piller, för de ville bli gravida. Han berättar gärna sin historia, men vill vara anonym av hänsyn till sina barn, tolv och två år gamla. Någon dag kanske de hittar artikeln i tidningen och de ska inte behöva läsa att de var oönskade.

Pappornas röst hörs alldeles för sällan, menar Mårten. Men ofrivillig pappa två gånger? Hur är det ens möjligt?– Jag var blåögd och visst är det också mitt fel, säger han.– Hoppar man i säng med någon finns det alltid en risk. Jag är betydligt mer på min vakt i dag och litar inte på kvinnor på samma sätt. Det är kanske därför jag lever ensam. 

Första barnet, en son, fick han med sin dåvarande sambo. De träffades sista året i gymnasiet och var ett par i sju år. Det var Mårten som till slut bröt upp. Det hade varit dåligt ett tag, berättar han, men hans flickvän ville att de skulle fortsätta tillsammans.– Hon visste att jag var på väg att lämna henne och slutade att äta p-piller utan att berätta det för mig. När jag gjorde slut kontrade hon med att hon var gravid. 

Under graviditeten slets han mellan olika känslor.– Först kände jag mig bara förbannad. Sedan kände jag mig både glad och inte glad på samma gång. Jag ville ju bli pappa någon dag, men inte på det här viset. 

Han berättar om förlossningen, hur kärleken till sonen fanns där med en gång.– Det var som om jag själv förlöste honom. Det var den starkaste och lyckligaste stunden i mitt liv. 

Mårtens sambo ammade inte, och hemma blev det Mårten som för det mesta gav honom flaskan, bytte blöja och bar på honom.– Han ville helst vara hos mig. Hos henne grät han jämt, men aldrig när jag tog honom.

För barnets skull fortsatte de att vara ihop och gick i familjeterapi, men när sonen var åtta månader lämnade Mårten för gott.– Det gick bara inte mer. Vi bråkade jämt. 

Då började ”det stora helvetet med advokater”.– Hon begärde ensam vårdnad och gjorde allt hon kunde för att hindra mig från att träffa min son. Jag fick inte se honom på sju månader i början. Det var riktigt jobbigt, men jag kunde inte göra annat än att bita ihop. 

Han berättar att de följande åtta åren var en mardröm, men att han inte för en sekund tänkte tanken att ge upp.– Vår son har alltid varit pappas pojke. Vi har ett sådant starkt band, han och jag. 

Mårten och hans tidigare sambo har hela tiden haft gemensam vårdnad med reglerat umgänge, vilket innebär att sonen bor hos sin mamma, som i dag lever med en ny man och har två nya barn.– Sedan hon fick fler barn har hon lugnat ner sig och inte dragit mig inför rätta mer. Bara för att jävlas har hon tidigare velat ändra rättens beslut om umgänge vid födelsedagar, jular och helger, vilket har kostat mig hundratusentals kronor i advokatkostnader. Som tur är har mina föräldrar kunnat låna mig pengarna.

Sonen bor hos Mårten varannan helg och på loven. – Han är mitt allt och det bästa som har hänt mig. Fast jag har fått lära honom att det är vardag hos mig också. När han var mindre var jag roliga farbrorn eftersom han fick göra allt här, men det funkar ju inte i längden.

För två år sedan blev Mårten också pappa till en dotter. Genom en dejtingsajt hade han fått kontakt med en kvinna som han blev förtjust i. Efter ett par träffar hade de oskyddat sex. Kvinnan, som var ett par år äldre, sa att hon åt p-piller. Men bara ett par månader in i förhållandet berättade hon att hon var gravid.– Hon erkände att hon ljugit för mig för att hon ville bli med barn, eftersom hennes biologiska klocka tickade. Jag blev så arg och sa att jag inte ville ha något med henne att göra längre och det gick hon med på.

Sedan dess har de inte haft någon kontakt alls, förutom när Mårten skulle skriva på faderskapsbekräftelsen. Dottern har han träffat en enda gång – för ett par månader sedan, då han råkade stöta på kvinnan och dottern på stan. – Vi småpratade lite och hon sa att jag var välkommen hem till dem när som helst för att träffa barnet. Men det vill jag inte. Det finns ju inga känslor med i bilden.

Men han får betala underhåll varje månad och är beredd på att dottern kan söka upp honom en vacker dag. Då kommer han att förklara som det var.

Mårten är besviken på samhället. På att mammorna har så mycket mer rättigheter än männen. När det gäller sonen upplever han att rätten alltid tagit mammans sida.– Vem säger att en mamma kan uppfostra ett barn bättre än en pappa? Varför är det utgångspunkten?

Till män i liknande situationer har han två råd att ge: 

 

– Om du vill träffa ditt barn: ge aldrig upp, utan kämpa så mycket du bara kan! Så länge det inte finns missbruk, våld eller alkoholism med i bilden har ditt barn samma rätt att träffa dig som sin mamma. 

 

– Träffar du en ny kvinna – lita aldrig på att hon säger att hon äter preventivmedel. Det är ditt ansvar att skydda dig om du inte vill ha fler barn.

Artikeln har varit publicerad i mama nr 3, 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!