Mark Wahlberg, aktuell med filmen "Ted".
Mark Wahlberg, aktuell med filmen "Ted". Foto: Matrixpictures.co.uk

Mark Wahlberg: "Att lyckas som pappa är det viktigaste just nu"

Nu tar bioaktuella hunken Mark Wahlberg, 41, bort tatueringarna och säger nej till intima sexscener. ”Jag är gift och har fyra barn. Jag vill inte att min fru Rhea ska känna sig obekväm.” mamas utsända har träffat mannen som lämnat rapparen Marky Mark och övertygande porrskådis-agerande bakom sig.

De som kände Mark Wahlberg för 25 år sedan har nog svårt att relatera till den fyrabarnsfar som promenerar i Beverly Hills med foträta träningsskor. I handen har han en flaska vatten och i en hållare på byxbältet sitter mobiltelefonen säkert fastspänd. Han påminner mer om en pensionär på semester än om den vilde Bostongrabb som greps av polisen 20 gånger under sin uppväxt och anklagades för mordförsök, men kom undan med misshandel och 45 dagar i fängelse.

Det finns heller inga spår av Marky Mark, hans testosteronstinna rap-alias som tog världen med storm i början av 90-talet. Eller den sexige ungkarl som skildras i ”Entourage”, serien om hans filmstjärneliv (där karaktären Vincent Chase – som skördar framgångar både på vita duken och i sängen – bygger på Marks eget liv).

I dag är den hyllade skådespelaren en av Hollywoods präktigaste stjärnor, kanske en konsekvens av hans kaosartade förflutna. Han har fått en andra chans och den tänker han inte slarva bort. Han vet var han kommer ifrån och vad han har gjort sig skyldig till – och han vill aldrig återvända dit. Det vill säga, såvida han inte behöver försvara sin familj. För dem skulle han göra vad som helst – till och med skaka galler, har han sagt i tidigare intervjuer. 

Foto: ©2012 NCNA PHOTO 310-828-3445

Han har gått så långt i sin metamorfos att han håller på att ta bort varenda tatuering på kroppen. Och varje gång han ska genomgå laserbehandlingen tar han med sina två äldsta barn, så att de ska förstå hur ont det gör.– Det viktigaste för mig är att ge mina barn bra värderingar, berättar han.Du gick aldrig klart skolan. Hur förklarar du det för dina barn?– Jag pluggar nu i stället! Det blir en hel del dötid när man spelar in film. Jag vill inte att något av mina barn ska kunna säga: ”Pappa, du gick ju inte klart skolan. Varför måste jag göra det?” Utbildning är viktigt. När jag ser min nioårings läxor tänker jag ofta: ”Det här vet jag ingenting om! Fråga mamma!”

Under sitt korta besök i fängelse som 16-åring blev Mark Wahlberg kristen, något som helt förändrade hans liv. I intervjuer har han berättat att fängelsetiden verkligen skrämde honom. – Flera av killarna jag sett upp till i kvarteret var där, och plötsligt var jag en av dem. Jag tänkte: ”Så här vill jag inte ha mitt liv.” Då beslutade jag mig för att fokusera på att förändra det. Min tro har hjälpt mig igenom mycket.

Att gå till kyrkan varje dag ger honom vägledning i livet, och hjälper honom att vara en bättre familjefar, menar han.– Om jag lyckas som affärsman, men misslyckas som pappa, har mitt liv varit förgäves. Att vara pappa är den viktigaste roll jag någonsin fått och kommer att få, har han berättat.

För tillfället är Mark Wahlberg aktuell som John Bennett i ”Family guy”-skaparen Seth MacFarlanes monstersuccé ”Ted”, där han spelar en 35-årig marijuanarökande slacker som bor ihop med en livs levande nallebjörn.– Mina barn tror att de ska få se den eftersom pappa är med på en filmaffisch med en nallebjörn, men det kommer inte att hända eftersom björnen är alldeles för ful i munnen, berättar han.– Det är lite besvärligt det där, för när jag är på skolan för att hämta eller lämna mina barn kommer de äldre eleverna fram och säger: ”Ted är helt grym!” Då är det klart att min sexåring undrar varför inte han får se den.

Hade du själv någon nallebjörn som barn?– Inte vad jag minns. Men jag hade en liten apa som jag alltid hade med mig. Mina föräldrar försökte kasta bort dem eftersom den luktade så illa, men jag tog upp den ur soporna igen. Jag tror att det bara finns tre eller fyra bilder på mig som barn, och på åtminstone tre av dem håller jag i apan.

Foto: Copyright © 2011 Broadimage Newswire

Bara fyra bilder på dig som barn?– Ja, jag växte upp i början av 70-talet och då fanns det inte lika mycket kameror som nu. Det finns bara en bild där hela min syskonskara är samlad. Min fru är väldigt noga med att vi filmar och tar bilder på våra barn. Jag har säkert hundra bilder av barnen i väskan jag alltid bär med mig. Och hemma finns bilder överallt.Hur har din inställning till jobbet och dina rollval förändrats sedan du blev pappa? Hade du tackat ja till rollen som porrskådisen Dirk Diggler i ”Boogie nights” i dag?– Jag försöker att inte låta det påverka mig så mycket. Men visst, jag hade nog inte gjort ”Boogie nights” i dag eftersom jag är gift och har familj. Det är en fantastisk film och när mina barn är gamla nog att förstå vad den handlar om är det lugnt om de ser den. Men just nu går de i lågstadiet. Samtidigt vill jag inte känna mig begränsad, jag måste kunna känna mig fri i mina val. Men det är klart att det finns en gräns som jag inte vill gå över.

Var går den gränsen?– Jag vill inte göra intima sexscener. Jag är gift och har fyra barn. Jag vill inte att min fru ska känna sig obekväm. Och jag vill inte heller känna mig obekväm, säger Mark som ständigt refererar till frun Rhea, en före detta modell som han förälskade sig i för drygt tio år sedan under en dejt i Saint Patrickskate­dralen i New York.

Mark Wahlberg är främst känd som skådespelare. Men de senaste åren har han varit minst lika framgångsrik som producent, bland annat för tv-serierna ”Boardwalk empire” och ”Entourage”. Han driver ett produktionsbolag och har ständigt nya projekt på gång. På bara några år har han även blivit en aktad affärsman i Hollywood. Men trots alla åtaganden försöker Mark alltid prioritera familjen.

 

– Jag flyttade till LA för att kunna göra film, men de gör inte film här längre. Det innebär att jag är borta alldeles för mycket från min familj. De följer med mig ibland, men det är tufft. Om jag däremot producerar vet jag att jag kan vara hemma med familjen mycket mer. 

 

Hur får du tiden att räcka till?

 

– Det gäller att planera. Jag går till gymmet klockan fyra på morgonen och är klar vid sex-tiden så att jag kan hjälpa min fru med barnen när de vaknar.

 

Fyra!? Då måste du lägga dig samtidigt som dina barn på kvällen?

 

– Jag går och lägger mig mellan halv nio och nio på kvällen, samtidigt som min yngste son. Han vill att jag lägger mig med honom i hans rum. Tidigare brukade vi titta på tecknad film, men det höll honom bara vaken. När dvd-spelaren gick sönder köpte vi ingen ny.

 

Hur får du honom att somna?

 

– Om jag fejkgäspar smittar det av sig direkt. Då somnar han på två minuter. Och sedan somnar jag direkt efteråt – inne hos honom.

Andra morgnar, när gymmet inte kallar, väcker Marks yngsta son Brendan honom.– Han brukar dra upp mig vid halv sex-tiden på morgonen, när han behöver kissa. Sedan äter vi något lätt och väntar på att de andra ska vakna. De andra två killarna gillar att slå mig. De tar på sig masker och slår mig.

Låter ganska jobbigt! Du växte upp som ett av nio syskon i en förort till Boston. Hur lyckades dina föräldrar med det?– Jag fick en bra uppfostran, trots att min mamma och pappa fick slita hårt för att få det att gå ihop. Jag visste vad som var rätt och fel, men tog inte alltid så smarta beslut.Varför hamnade du i så mycket trubbel?– Grupptryck, dåliga förebilder, dumhet, droger. Många saker.

Dina barn växer upp under helt andra omständigheter. Hur hanterar du det?

 

– Vi skämmer inte bort dem. De får jobba hårt för att få vad de vill. Men ibland tror de att de kan få allt de pekar på. Häromdagen tog jag med min yngste son på en motorcykeltur och när vi kom hem berättade han det för sin storebrorsa, som sa att han också ville åka en sväng. När jag förklarade att det var för sent blev han vansinnig och sa att jag var tvungen att köpa en leksak åt honom som plåster på såren. Då förklarade jag att han inte kan hålla på så här om han vill ha några presenter över huvud taget. 

 

Vad ger du dina barn för råd?

 

– Jag säger som det är. Man får det liv man förtjänar. Det lönar sig att jobba hårt. Och om jag kan lyckas, så kan ni också göra det. Jag försöker engagera mig i ungdomar och ska därför starta konst-, film- och tv-utbildningar över hela USA. Vi har precis öppnat de första, en i LA och en i Boston, i det område jag växte upp. 

 

– Det känns viktigt att ge ungdomar en möjlighet att förverkliga sina drömmar. När jag växte upp fick man stryk om man sa att man ville bli författare eller skådespelare. Men om man ville bli idrottsstjärna, gangster eller polis var det lugnt. 

 

– Jag vill vara en inspirationskälla för ungdomar. Och framför allt för mina egna barn, säger Mark.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!