Måns Möller: "Mitt mål är att Viggo ska bli Sveriges gladaste autist"

Komikern Måns Möller, 37, är just nu aktuell med föreställningen "Jävla pajas - det här skojar du inte bort" som handlar mycket om hur det är att få beskedet att ens barn har autism, något Måns också berättar öppenhjärtigt om i det aktuella numret av mama.

Smakprov ur mama nr 3/2013:

En lapp med inbjudan till kalas på varje hylla på dagis – utom en. – Men man fattar ju … det blir jobbigt med en unge som lyfter av dörrarna i gångjärnen hemma hos folk när det är kalas.

Tårarna blandas med skratt. Komikern Måns Möller sitter vid köksbordet och dricker kaffe. Historien om hur han förvånat upptäckte att sonen var autistisk är fylld av sorg, ilska, glädje och kärlek. Framför allt kärlek. Måns tar fram sin telefon och visar en filmsnutt som har fångat Viggos sprudlande skratt. 

Måns berättar att autister ofta är extremt fixerade vid någonting, till exempel tvättcylindrar eller busstidtabeller.– Viggo är tokig i bilar. Jag är jävligt glad att det blev det och inte tvättcylindrar eller busstidtabeller, säger Måns och skrattar.

Far och son brukar åka runt till Stock­holms bilförsäljare för att titta på 

och provköra nya modeller.– Han är grym på bilar, han kan mycket mer än jag. Nu har vi varit hos nästan alla återförsäljare i stan, det är inte så trovärdigt att vi någonsin kommer att köpa en bil, ­skrattar Måns och berättar om hur det var när sonen för första gången hörde glassbilens signaturmelodi.– Viggo, vet du vad det här är för något?– Ja, det är en Mercedes-Benz Sprinter 315 CDI.

Under Måns första tid som nybliven pappa fanns det inget som tydde på att det var något annorlunda med hans och dåvarande sambon Sarahs son Viggo. – Jag förstod ingenting av det där gnället att folk inte fick sova när de hade småbarn. Viggo var tyst och sov så sött. Jag kunde ta med honom på möten, jag tyckte att han var ett riktigt A-barn.

Karriären gick som på räls. Måns var etablerad som komiker och hade precis fått jobb som programledare på TV3. Men Sarah, som hade ett barn sedan tidigare, anade att allt kanske inte var som det skulle med Viggo.Måns hade svårt att tro på att det skulle kunna vara något allvarligare fel på hans grabb. Men på 1,5-årskontrollen kom flera tecken till. Viggo klarade till exempel inte att bygga med klossarna som han skulle, vilket fick sköterskan att misstänka ”problematik inom autismspektrum”.– Då tog jag ungen och gick därifrån, jag blev så jävla förbannad. Hon var ju inte klok!

Läs hela intervjun med Måns i mama nr 3, i butik nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!