Foto: Gordon Andersson

Manne Forssberg: "Pappatrådarna är som en 60 år gammal satir över män och föräldraskap"

"Vi har så förtvivlat svårt att prata om barn, papparoll och föräldraskap att vi hellre pratar om bilar till och med när vi aktivt har sökt oss till ett renodlat föräldraforum", skriver Manne Forssberg efter att ha botaniserat bland pappatrådarna på Familjeliv.

Visste du att det finns ett pappaforum på Familjeliv? Där diskuterar blivande och nyblivna pappor ivrigt anknytning, mammighet, föräldraledighetsuttag, manliga graviditetssymtom, dåligt samvete gentemot den gravida partnern, krupp, amningsproblem, smakportioner och att övermannas av den största kärleken. SKOJA BARA! På Familjelivs pappatrådar handlar det mest om spel, sprit och och bilar.

 

Här är några exempel: 

”Fotbolls tråd!!”, ”Ultimata familjebilen”,”Grabbar! Sitter eller står ni när ni pissar? Motivera gärna varför.”, ”Sex/celibat under graviditeten?”, ”Tips på bra spel på nätet?”, ”Knulla sig till döds, varit orolig?, ”Falska blondiner är blondiner?”, ”Lite avkoppling med formel 1?”, ”volvo entusiaster”, ”Gratis Fotboll Manager Spel”, ”Slangad bil. Har ni några tips?”, ”Tips för att kunna spela när man är ensam med unge”, ”Bästa amerikanska wrestlingbolaget på 1990-talet?”, ”Frun kör som en kratta”, ”Någon mer som är med i hemvärnet”, ”Whiskey is da shit”, ”Paintball krig”, ”Arbetande fru = mindre sex?”, ”Aik ruls”, ”Hur trimmar man bilen billigt”, ”StorbildsTV under Fotbolls-EM”, ”Snabbaste bilen”, ”När bjöd ni era vänner på whisky & cigarr?”

 

Familjelivs pappatråd är som en 60 år gammal och väldigt elak satir över män och föräldraskap. Vi har så förtvivlat svårt att prata om barn, papparoll och föräldraskap att vi hellre pratar om bilar till och med när vi aktivt har sökt oss till ett renodlat föräldraforum.

 

För mig började det som för de flesta med ett närmast självlysande kors på en graviditetssticka. Det första jag kände var ren och svindlande lycka. Sedan drabbades jag av ogripbarheten. Att förstå att man ska bli förälder är ungefär som att förstå hur universum kan var oändligt eller var alla strumpor tar vägen när man tvättar. Det är omöjligt.

 

Jag tömde hela biblioteket på gravid- och föräldraskapslitteratur och läste maniskt i ungefär två dygn. Sedan insåg jag att det inte skulle bli särskilt mycket mer begripligt och då slutade jag läsa och anammade en laissez faire-hållning. Det mesta skulle nog ordna sig när jag fick min bebis i famnen.

 

Min fru läste böcker, pratade med kompisar, studerade noggrant alla broschyrer som vi fick på MVC och hängde på forum under hela graviditeten. Det gav henne ett enormt kunskapsövertag. Det var hon som visste allting om hur man river av barnnaglar, om latensfasen, om smakportioner, barnhud och samsovning. Jag var på efterkälken redan de första skälvande dygnen. Hon var experten och jag motvilligt hennes adept. Ibland försökte jag täcka över kunskapsblottorna genom att mansplaina någonting om sömn eller amning men det väckte mest löje.

 

Man kan bli en fantastisk förälder helt utan förkunskaper, men det är väldigt svårt att bli en jämställd sådan. Åtminstone om ens partner är som en levande kunskapsbank.

 

Om pappor någonsin ska betraktas som fullvärdiga föräldrar måste vi män börja bry oss lite mer om föräldraskap och lite mindre om spel, sprit och och bilar.

 

Till och med om man känner ett massivt motstånd kan det vara bra att läsa på - helt enkelt för inte hamna i bakvattnet. Det är först när man vet ungefär lika mycket som sin partner om barnsömn, blöjhinkar och narig hud som man har rätt att uttrycka tydliga åsikter om skötseln av ens barn. Det är värt att kämpa för.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!