Foto: Gordon Andersson

Manne Forssberg: Dagens föräldrar vill inte vara med sina barn

mamas krönikör och bloggare Manne Forssberg funderar över varför det är så viktigt att kritisera andra föräldrar.

Dagens föräldrar bryr sig mer om att titta på mobilen än att lyssna på sina barn. De vill vara med sina barn så lite som möjligt. Varför annars lämna sina små på förskolan hela dagarna? Och de skiter i alla andra. Proppar barnen fulla med alvedon på morgnarna och lämnar dem sedan på förskolan med halsfluss, höstblåsor, springmask och kräksjuka så att en epidemi bryter ut. Sedan ägnar de dagen åt långfika, spa och vinlunch.

Efter att ha hämtat på förskolan med ostadiga ben tittar dagens föräldrar mest på telefonen. Det är mycket viktigare att vinlunchbilden gick bra på Instagram än att det gick bra för barnet på förskolan. Sedan dövar de det dåliga samvetet genom köpa drivor av godis och livsfarliga plastleksaker. Och de låter barnen få utbrott och vara otrevliga mot vuxna för de vill mycket hellre vara kompisar än föräldrar.

Dagens föräldrar vill nog inte ens ha barn egentligen.

Om man ska tro på föräldrabloggarnas kommentarsfält, fikabordssamtal och upprörda krönikörer alltså. Att döma föräldrar är en oerhört populär folksport.

Vanligtvis älskar man offentliga personer som är öppna med sina problem, brister och tillkortakommanden. Det är så mycket mer sympatiskt med antihjältar än folk som låtsas vara perfekta. Om bara personen är lite ångerfull förlåter vi vad som helst. Ju mer fortkörningar, kronofogdeskulder, kokain och otrohet personen berättar om desto mer öppnar vi våra hjärtan. 

Men om en person (kvinna) berättar att hon inte är en perfekt förälder blir reaktionen helt annorlunda. Vi hatar henne för att hon ibland tyckte att föräldraledigheten var långtråkig, vill stena henne för att hon ger lördagsgodis till sin tvååring och överväger att göra en orosanmälan för att hon tog till flaskan (med mjökersättning alltså) efter mjölkstockning, feber och bröstbölder.

Vi beter oss som killarna i högstadiet som försökte stärka sig i sin normalitet genom att ropa bögjävel och hora till sina klasskamrater. Om jag lyckas identifiera och peka ut folk som avviker från normen så måste jag väl vara en som passar in väldigt väl?

Om jag upptäcker vilka som är dåliga föräldrar och berättar det för dem så måste väl jag vara en väldigt bra förälder? Om jag ger andra dåligt samvete kanske mitt eget dåliga samvete lindras.

Kanske tänker vi att andra omöjligt kan älska sina barn lika mycket som vi älskar våra. Min kärlek är världsunikt stark. Därför är det mer okej om jag höjer rösten mot mitt barn eller steker falukorv till middag än om någon annan gör det.

Nyhetsflash: En överväldigande majoritet av alla föräldrar älskar sina barn mer än de trodde att det var möjligt att älska och kämpar för att göra så bra val som möjligt. Kärleken och engagemanget är grundmurat. Vi kan vara lugna. Folk älskar sina barn lika mycket som vi gör. Vi har oroat oss i onödan. Vi kan sluta döma nu.

En förälder som sitter och tittar på telefonen bredvid sitt barn på tunnelbanan kanske googlar springmask eller läser på om Andromedagalaxen för att kunna svara på en knepig fråga som barnet nyss ställde. Eller tar sig en välbehövlig mikropaus. Vi kan aldrig veta.

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!