Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Getty Images/iStockphoto / Liderina

Mammor – vi behöver inte klara allt under föräldraledigheten

Matilda Andersson undrar varför vi mammor försöker vara föräldralediga och göra karriär – samtidigt.

mamaredaktionen

Jag vill inte läsa en enda intervju till om en mamma eller pappa som bytte karriär/startade eget/skrev en bok under föräldraledigheten. Vill inte höra ett enda karriärtips om att passa på medan barnet sover. Inte höra en enda person säga att det gäller att ”utnyttja tillfället, för hur ofta i livet kan en vara ledig i ett helt år?”

Jag tittade på SVT Edits serie ”We can't do it” igår. Den handlar om unga tjejer som blivit utbrända. Om att utmattningssyndrom bland unga vuxna ökat och att det är värst bland unga kvinnor. Sådana som är superdrivna och som aldrig själva skulle tro sig inte palla trycket. Som en av dem säger: ”Jag är inte en sån”, ”Jag är inte deprimerad, bara trött”. Symptomen varierar men jag känner igen flera av dem. Som när jag sent i söndags kväll fick panik över att ”tiden räcker inte, jag hinner inte”. Min sambo frågade vad det var som tiden inte räckte till. ”Allt”, svarade jag.

”Allt jag gör är bara ett steg framåt till nästa.”

Hela helgen stress för att hinna leva i nuet, njuta. Vara med barnen och samtidigt ta hand om hemmet, värna ledigheten. Allt. Så skäms jag när jag känner igen mig bland de listade symptomen på tv. För jag har aldrig haft tre jobb samtidigt. Jag har inte slitit under orimliga arbetsförhållanden inom vården. Jag skäms för hur jag under senaste, nyss avslutade, föräldraledigheten inte njutit så som jag ville utan hela tiden haft i bakhuvudet att utnyttja tiden till något mer. Att allt jag gör bara är ett steg framåt till nästa. Måste bli något mer. I alla fall skaffa mig minst tusen följare på Instagram.

Men gränsen mellan att vara ambitiös och att stressa sönder sig är hårfin. Allt snack om att ”ta vara på tiden” blöder i öronen. Att vara föräldraledig är ju inte att ha sommarlov, det är att vara med sitt barn och att lära sig bli förälder. Nu i efterhand grämer jag mig över att jag inte bara kunde slappna av.

”Är ’att ta vara på’, att ha varje minut inbokad?”

Så lyssnar jag på fler av kvinnorna som blivit utbrända. Gemensamt är inte en viss jobbtitel, gemensamt är viljan och pressen att konstant prestera. Oavsett område. Trycket kommer både inifrån och utifrån. Som de säger ”det är som att vi kvinnor nu måste ta igen alla de år då kvinnor inte jobbade”. Bara det att nu ska vi göra allt; prestera både på jobb, hemma och socialt. Aldrig på riktigt vila. Ta vara på tiden! Den rinner snart bort. Men är att ta vara på, att ha varje minut inbokad?

Det blir så tydligt under en föräldraledighet. Att då, när du har chansen, verkligen nyttja tiden. Om inte för att bli entreprenör så åtminstone för att starta framgångsrik facebookgrupp eller något litet nätverk någonstans.

Så mitt råd till alla blivande föräldrar: Om någon frågar vad du ska göra under föräldraledigheten – svara inte, för frågan är så dum. Var med din unge och gör det du känner för. Utnyttja inte tiden för att fylla på ditt CV. Karriär gör vi på arbetstid. Om vi vill.

Av: Matilda Andersson, tidigare projektredaktör på mama, oktober 2017.

Läs också: ”Vår typpatient är en småbarnsmamma” – så kan du undvika utmattningssyndrom