Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Från vänster, bild från när vår omslagsmama Kenza berättade att hon var gravid. I mitten Johanna Bladh och till höger Rebecca Fredriksson som smäller ballongen med en rosa konfetti = en dotter.
Från vänster, bild från när vår omslagsmama Kenza berättade att hon var gravid. I mitten Johanna Bladh och till höger Rebecca Fredriksson som smäller ballongen med en rosa konfetti = en dotter.
Från vänster, bild från när vår omslagsmama Kenza berättade att hon var gravid. I mitten Johanna Bladh och till höger Rebecca Fredriksson som smäller ballongen med en rosa konfetti = en dotter.
1 AV 2
Carina Nunstedt om tidningens och samhällets förändring på 20 år
2 AV 2
Från vänster, bild från när vår omslagsmama Kenza berättade att hon var gravid. I mitten Johanna Bladh och till höger Rebecca Fredriksson som smäller ballongen med en rosa konfetti = en dotter.
Foto: Instagram

Mammarollen 20 år: ”Sociala medier har förändrat hur vi avslöjar graviditeter”

Vad har hänt med mammarollen sedan första numret av mama kom i april 2003 med tanke på internet och sociala medier?

En hel del saker har förändrats på området internet och sociala medier om vi jämför hur det var för 20 år sedan jämfört med i dag. 2003 var det många som såg vardag med barn som något privat – och de som ville prata om sin mammavardag hade inte så lätt att hitta likasinnade. Så är det uppenbarligen inte längre.

– Informationstillgängligheten har ökat enormt de här 20 åren, säger Elza Dunkels, frilansande internetforskare och docent i pedagogiskt arbete som forskat på Umeå universitet i 20 år.

”Det var först när smartphones blev mer utbrett, för tio år sedan, som de sociala medierna blev något riktigt stort.”, säger frilansande internetforskaren Elza Dunkels. Foto: Gitta Wilén

2003 fanns ju internet och det var möjligt att söka upp information, men det var redigerat material där informationen valts ut – detta är vad människor behöver veta. I dag finns många appar som hjälper föräldrar att följa sin graviditet och första tiden med bebis, som preggo, preglife, baby tracker, one million babies och så vidare. 

– Att följa sin graviditet via appar är lika bra som annan information, men det kan ibland orsaka en del missförstånd. Till exempel kan de gravida tänka att de vet precis vilken vecka de är, oavsett vad vi i vården säger utifrån vår erfarenhet. Men överlag är det en stor fördel att alla är pålästa, säger Mia Sjöberg, barnmorska på BB Stockholm Family. 

Vi får allt mer inblick i andra människors vardag

Att få inblick i andra människors vardag är något som bara eskalerat de här 20 åren.

– Då fanns ju mammabloggare, som var väldigt öppna, men det var inte så enkelt att vem som helst kunde lägga upp material. De som ville måste aktivt starta en blogg och ha lite kunskaper kring html och sådant, säger Elza Dunkels.

De mammabloggare som hade många följare var inte så många – de flesta visste vilka de var, och favoritbloggarnas kommentarsfält blev en mötesplats. Inte sällan bestämde människor träff i verkligheten efter att ha pratat i kommentarsfältet.

Rebecca Fredriksson / Rebecca Stella Foto: Instagram

Sådant var typiska fördelar med internet som man påtalade då – att det var en plats för att hitta likasinnade och få all kunskap som mänskligheten har genom några knapptryck. Ändå var det ingenting mot all den information vi får i dag.

– Lägger du upp en fråga i rätt grupp i dag kan du få riktiga proffssvar, både från människor i samma situation som du och från de som har utbildning, säger Elza Dunkels.

2016 kom ordet influerare med på listan över nya ord

Övergången från bloggar och internetbaserade forum som Lunarstorm till de sociala medierna kom först smygande. 2006 lanserades Facebook, men det tog några år innan man fick många användare.

– I och med Facebook kom också idén att vara ”sig själv” på en mötesplats. Innan dess hade många anonyma nicknames, de sökte sig till forum på nätet på grund av att de hade ett särskilt intresse, säger Elza Dunkels.

Med de sociala medierna började allt centreras mer kring användarna själva, och forumen som tidigare sett likadana ut för alla, fick ett annat upplägg: En persons Facebook-sida blev annorlunda än en annan persons.

– Det var först när smartphones blev mer utbrett, för tio år sedan, som de sociala medierna blev något riktigt stort, säger Elza Dunkels.

År 2016 kom ordet influerare med på listan över nya ord, och år 2017 skedde två banbrytande saker: Dels avslöjade Beyoncé att hon var gravid med tvillingar i ett Instagram-inlägg som slog alla rekord i antal gillanden ditintills – och så sändes två förlossningar av vloggers. Den första var Sanna Bråding, den andra Margaux Dietz, som blivit en av landets stora momfluencers fram till filmandet-av-utslagen man-gate. Inte långt därefter började de populära ”gender reveal”-filmerna spridas, där blå eller rosa ballonger/tårtor/konfetti poppar fram beroende på vilket kön barnet i magen har. 

Sociala medier har skapat möjligheter att dela med oss om allt ifrån IVF-resor, till hur våra magar ser ut efter förlossning och när vi plussar på stickan. Till vänster Kenza, till höger Nadia Kenza avslöjar att hon ska få trillingar. Foto: Instagram

Så berättar blivande mammor den glada nyheten i dag

Författaren till ”Kläda blodig skjorta”, Maja Larsson, menar att sociala medier förändrat hur både kända och okända personer ”avslöjar” sina graviditeter.

– I stället för att ringa runt och berätta den glada nyheten följer många kvinnor ett slags mönster – en bild på gravidmagen någon gång efter rutinultraljudet och ”i december blir vi tre”, säger hon. 

Sedan är frågan om det ändrade beteendet hänger ihop med kändisars agerande eller om det helt enkelt ligger i sociala mediers natur. 

– Det är svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget: det är mycket som pockar på oss, och vår uppmärksamhet är influencers och kändisars levebröd. Kanske behöver graviditeter avslöjas på allt mer raffinerade vis för att vi ska bry oss?, säger hon och påminner om Rihannas spektakulära show kombinerat med graviditetsavslöjande under Super Bowl i februari i år.

Det har nästan blivit märkligt att inte dela med sig av sin förlossningsberättelse – och det påverkar förstås många. Det influencers gör skapar trender, menar Maja Larsson. Så om influencers med stora följarskaror till exempel föder hemma och skriver om det kan det skapa en ”föda hemma”-trend.

Sociala medier ritar hela tiden upp nya gränser för vad som är att betrakta som privat eller inte.

Sociala medier ritar hela tiden upp nya gränser för vad som är att betrakta som privat eller inte.

– Det blir som en ständig omförhandling. Att livesända förlossningar utmanar och omförhandlar våra egna uppfattningar, och i dag är de digitala berättelserna om graviditetsförlopp, mammaskap och förlossning mer naturligt att föra inför publik än för 20 år sedan, säger Annakarin Nyberg, internetforskare, författare och föreläsare som nyligen lanserade sin bok ”Härskarteknik” (Liber förlag) som ljudbok.

”Att livesända förlossningar utmanar och omförhandlar våra egna uppfattningar”, säger Annakarin Nyberg, internetforskare och författare. Foto: LISALOVE BÄCKMAN

I takt med förändringarna har också attityderna förändrats. 

– För 20 år sedan skilde man fortfarande mellan det verkliga och det virtuella livet – man hade en uppfattning att människor som bygger relationer på nätet gör det för att de inte förmådde på annat sätt. Men även senare, när influencers kom, var attityden negativ – ”ni borde utbilda er” eller ”skaffa vettiga hobbies”, säger Annakarin Nyberg.

Nätet och sociala medier – då och nu

På 2000-talet dyker det upp sajter som publicerar förlossningsberättelser – och ­fenomenet att kunna diskutera sin förlossning med andra på nätet beskrivs av kulturantropologen Birgitta Hellmark Lindgren i avhandlingen Pregnoscape som ”en av de största händelserna i barnafödandets historia”. En sådan sajt är Allt för föräldrar, som år 2005 har 2000 000 ­användare.

Ett annat sätt att mötas var att delta i mejl-listor, där likasinnade kunde diskutera frågor kring mammalivet, förutsatt att man kände den som hade listan.

Bloggen blir stor i början av 2000-talet, och en av de stora bloggarna var Linda Skugge som hade en blogg på Expressen och en hos mama. Några av de andra stora bloggarna på mama.nu var Pernilla Wahlgren och Mia Skäringer.

Facebook lanseras 2006, men blir inte stort förrän smartphone blir allmän egendom kring 2010.

År 2010 är också året då Instagram lanseras.

Ordet influencer dyker upp på nyordslistan år 2016.

Baksidor av sociala medier: momshaming och oönskade goda råd

Men de som då bespottades har använt sin kunskap och är i dag sociala medie-strateger.

– Nätet kommer alltid att vara det vi gör det till, säger Annakarin Nyberg.

Hon menar att de sociala medier vi har i dag framför allt handlar om att dela erfarenheter och sprida kunskaper, mammor vill stärka andra och själva bli stärkta.

– Sociala medier har skapat fina möjligheter för mammor att samlas. Vi ser att vi inte är ensamma med våra rädslor, utmaningar och frågor. Vi kan bekräfta varandra och ge varandra en dunk i ryggen. Det verkar provocera folk att man dunkar varandra i ryggen, men varför skulle vi inte behöva stöd för att man är vuxen? undrar Annakarin Nyberg.

Men det finns även baksidor. Momshaming är en sådan sak, att mammor kritiseras på ett elakt sätt. Det kan också komma en hel del oönskade goda råd som är förtäckt kritik. Inget av detta är något nytt, utan påminner om alla de negativa kommentarer som fanns under mammabloggarnas tid.

– Det negativa är ju när vi använder härskartekniker, förlöjligar, hotar och hatar. Här kan det ibland behövas nätkurage, inte tyst se på när skitstormar drar igång, säger Annakarin Nyberg.

De flesta förstår att ingen lever det perfekta livet

En annan baksida med sociala medier är att de skapar idealbilder som är svåra att slå ifrån sig. Många mammor upplever att de inte duger när de speglar sig i influencers skildringar av det perfekt tillrättalagda mammalivet.

– De flesta förstår att ingen lever det perfekta livet, men det kan ändå sänka vår självkänsla i vardagen, säger Annakarin Nyberg.

För några år sedan kom en motreaktion mot detta, med mer diskbänksrealism i de sociala medierna. 

– En del började fota hur rörigt det såg ut på diskbänken en måndagkväll. Flera började öppet och ärligt skriva om att inte räcka till, att de kände många krav, säger Annakarin Nyberg.

Mammabloggarnas barn har hunnit växa upp

Intressant är att en av de största influencers som finns i Sverige i dag, Bianca Ingrosso, är barn till en av de stora mammabloggarna som fanns för 15 år sedan, Pernilla Wahlgren. Mammabloggarnas barn har hunnit växa upp under de här 20 åren. 

Men det är inte alla som uppskattar att vara barn till influerare eller bloggare. I oktober 2022 kom ett Tiktok-inlägg från den amerikanska dramaläraren och komikern Caroline Easom som läste upp ett inlägg från ett barn till en mammablogare (som ville vara anonym). Det var hårda ord om att föräldrar inte borde tjäna pengar på sina barns liv genom internet, dels ­eftersom det skapar en underlig relation där föräldrarna är sina barns arbetsgivare, dels för att barnen kan lida av det i framtiden då okända människor kontaktar dem, för att de ska marknadsföra saker – eller för att trakassera dem. I Frankrike finns sedan 2021 en lag som straffar föräldrar som använder barnen som influencers för att tjäna pengar, men en sådan lag finns inte i Sverige.

Att kändisars barn finns med i skvallerpressen är inget nytt fenomen. Men det är klart, det blir många fler barn som exponeras i och med de sociala medierna

Finns risken att vi får höra många fler berättelser från besvikna barn till influencers i framtiden?

– Att kändisars barn finns med i skvallerpressen är inget nytt fenomen. Men det är klart, det blir många fler barn som exponeras i och med de sociala medierna. Det är ju så att vi befinner oss i en utforskande period, och det är spännande, men med det följer också ett ansvar – att vi stannar upp och reflekterar över det vi gör, säger Annakarin Nyberg.  

LÄS OCKSÅ: Emelie Lindblom Dalén: Tidningen mama fyller 20 år: ”På mammornas sida”