Mammafokus i USA-valet

”Don´t fuck with mom”, står det på plakatet när tiotusentals kvinnor samlades för att demonstrera för kvinnors rättigheter tidigare i år.

Det är ekonomisk kris och i november väntar ett presidentval som sägs vara det viktigaste på länge. Ändå pågår en rasande debatt om allt som rör kvinnors sköten och barnafödande. Republikanska politiker tävlar om att lägga fram förslag om att förbjuda allt från kondomer till p-piller och lägga ned statligt finansierade kvinnokliniker. Det har kallats för ”Kriget mot kvinnorna” och liknats vid ett dåligt avsnitt av ”Mad men”, tv-serien som tydliggör varför 1970-talets kvinnorörelse var så nödvändig.– Det handlar om mäns makt. Samhälls-ordningen ska utgå från den konservativa synen på familjen som mannen styr. Det är ett sätt att kontrollera kvinnor som avspeglar sig i familje-, skol- och hälsopolitiken, säger Ann Svensén, policychef hos RFSU.

Trebarnsmamman Amanda Kimbrough, 32, i Alabama ville inte göra abort när hon fick veta att hennes fjärde barn i magen troligen hade Downs syndrom. Det föddes i 25:e veckan och dog 19 minuter efter förlossningen. Ett halvår senare greps hon av polis. Utan bevis påstod man att hon använt droger, vilket hon förnekat.– Jag blev helt chockad. Jag hade förlorat ett barn, det var nog, säger Amanda Kimbough, som nu väntar på ett utslag i Alabamas högsta domstol. 

Förlorar hon väntar ett tio år långt fängelsestraff.

Hon är inte ensam. Minst 38 av 50 delstater har infört lagar som gör det möjligt att åtala kvinnor för mord vid missfall eller om barnet dör vid födseln. Lagarna infördes för att man sa sig vilja skydda kvinnor mot mäns misshandel. I stället används de mot kvinnor. Bara i South Carolina har 300 kvinnor gripits av polis – och en enda man.

 

– Lagen gör gravida kvinnor rättslösa, säger 

Lynn Paltrow

 från kampanjen National advocates for pregnant women (NAPW).

Andra delstater stiftar lagar som i praktiken gör det omöjligt för sjukhus och kvinnokliniker att fortsätta utföra aborter. I Europa är det inte längre den kristna högern som för den debatten. Det är den rasistiska extremhögern. De säger sig vara oroade över att det föds för få inhemska barn och vill att vi ska föda fler.– Sverigedemokraterna har varit snabba i abortfrågan. Eftersom Kristdemokraterna står fast vid att de stödjer abortlagstiftningen har Sverigedemokraterna försökt locka till sig abortmotståndare. Det syntes i Almedalen. SD:s kvinnofalang hade anti abort-manifestationer som tog sig gräsliga uttryck i bussar med fosterbilder, säger Ann Svensén.

RFSU ser att anti abort-rörelsen har lagt i en ny växel även i Sverige de senaste åren. – De har blivit smartare och använder sig av samma skickliga och utstuderade metoder och retorik som i USA. 

90 procent av svenskarna stödjer rätten till fri abort. Men det kan ändras i framtiden om vi inte ser upp, säger Ann Svensén.

 

– Vi har fått mer historielöshet och en mer konservativ anda. Vi måste vara på vår vakt. Det tar tid bygga upp tolerans, kunskap och en bra sexualpolitik, men det går snabbt att rasera. Vi kvinnor måste försvara våra rättigheter. Och våra politiker måste stå pall, skydda och driva de här frågorna.

Aktuellt just nu