Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd Foto: Hannah Hedin

mamas omslag kan vinna pris: "Bra att detta uppmärksammas igen"

Tidningen mama är nominerad till Tidskriftspriset i kategorin Årets Omslag! "Fantastiskt att ett av våra viktigaste omslag någonsin nu lyfts en gång till", säger chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh.

mamas marsnummer har genom nomineringen chans att vinna titeln Årets Omslag på Tidskriftsgalan den 8 november. På omslaget syns retorikern, föreläsaren och mamabloggaren Elaine Eksvärd och hennes två barn Matheo, 5 och Evelyn, 2.

Louise Bratt Tidmarsh. Foto: Hannah Hedin Foto: Hannah Hedin

– Den här nomineringen betyder mycket för oss! Med just det här numret lanserade vi kampanjen ”Inte så konstigt” tillsammans med Elaine, för att uppmärksamma barn med funktionsvariationer – en fråga vi jobbar långsiktigt med. Därför känns det extra kul att det här omslaget nu får liv igen genom att uppmärksammas på det här sättet, säger Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör för mama.

Elaine Eksvärds dotter Evelyn har Williams syndrom, och i marsnumret av mama berättade hon för första gången offentligt om detta.

– Jag saknade att se barn med funktionsvariationer i media och blev medveten om detta när jag själv fick ett barn som inte är ”som alla andra”. Jag hörde av mig till mama och tillsammans startade vi kampanjen ”Inte så konstigt” – och jag fick äntligen se min Evelyn på ett magasinsomslag, precis som hon är! berättar Elaine Eksvärd.

Foto: Hannah Hedin Foto: Hannah Hedin

Sedan kampanjen startade har den fått stor spridning i såväl traditionella som sociala medier, och under hashtagen #intesåkonstigt har i dagsläget över 2000 bilder delats av funkisfamiljer som delar med sig av sin vardag på Instagram.