Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén.
mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén.
mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén.
mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén. Foto: Hannah Hedin/Unsplash

mamas chefredaktör: ”Det är dags att vi går, och går, och går”

Prognoser visar att mödradödligheten kommer öka i sviterna av covid-19-pandemin. ”Det är dags att vi går, och går, och går”, skriver mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén.

Emelie Lindblom Dalén

Jag går och går och går. Genomsnittssvensken går 5 863 steg en vanlig dag. Under min föräldraledighet höjer jag snittet rejält. Ibland har jag sällskap av en kompis, men oftast är det bara jag och min bebis Henry. När jag var föräldraledig med min första son promenerade jag också, men inte så här mycket. Coronapandemin har begränsat livet, även för oss föräldralediga. Ibland känns det som att promenader är allt vi har. Det finns ingen öppna förskolan, ingen barnvisning på museum, sagostund på biblioteket eller sångstund i kyrkan. Allt är stängt. Att vara föräldraledig i en pandemi är, ärligt talat, inte superroligt. 

”Varannan minut dör en kvinna i världen i samband med graviditet och förlossning. Några av de vanligaste dödsorsakerna är sådant som det finns behandling för”

Att vara gravid under en pandemi är betydligt allvarligare. Under den senare halvan av graviditeten räknas man som riskgrupp. Alla möten med mvc får vi gå på själva, och förmedla informationen till våra respektive. Jag spelade in min corona-bebis hjärtljud på telefonen, så att jag kunde spela upp det för min man senare. Jag kände också en ny oro inför denna, min andra, förlossning. Tänk om jag blir sjuk i covid, vad händer då? Tänk om min man blir förkyld när det är dags, ska jag ha en backup-person? Tänk om jag blir igångsatt och behöver tackla förvärkarna ensam?

Varannan minut dör en kvinna i världen i samband med graviditet och förlossning. Några av de vanligaste dödsorsakerna är sådant som det finns behandling för; blodförgiftning, blodförlust, osäkra aborter och havandeskapsförgiftning. Nio av tio dödsfall bland gravida kan förhindras, enligt RFSU. Deras initiativ Barnvagnsmarschen, som vill uppmärksamma och stoppa mödradödlighet, känns viktigare i år än någonsin. Marschen, som hålls digitalt, pågår 26–30 maj och har temat ”Gravid i pandemin - en fråga om liv och död”. Prognoser visar nämligen att mödradödligheten kommer öka i sviterna av covid-19-pandemin. Det är dags att vi går, och går, och går.