Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Emily Dahl

mamas bloggare efter #metoo: "Vi kvinnor är inte längre räddast"

Tusentals människor samlades över hela Sverige på söndagen för att manifestera efter #metoo-uppropet. Bland talarna i Stockholm fanns mamas bloggare Elaine Eksvärd.

Lisa Nylén

På söndagen hölls flera manifestationer över hela landet till följd av #metoo-uppropet. På Sergels torg i Stockholm samlades tusentals personer, däribland flera av mamas profiler. Vår bloggare Elaine Eksvärd var dessutom en av många talare.

"Tack till alla er som kom, tack för ordet" , skrev hon på sin blogg efteråt.

 

mamas influencer Cissi Wallin lade upp en film på instagram efter manifestationen:

– Det är fantastiskt när en hashtag växer och tar plats. Men det är viktigt att den inte bara blir en gullig hobbygrej. Det här är ingen ofarlig sidokamp, det här är en brinnande kamp för en självklar rätt. Något som vi inte ens borde behöva protestera mot, men vi har inget val. Men jag känner mig övertygad om att vi bara har börjat. Det är vi kvinnor, som kanske för första gången, inte är den befolkningsgrupp som är räddast, sa hon i klippet.

 

Vid manifestationen på Sergels torg talade även jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, sa hon, och berättade om att hon själv utsattes för tafsande under sin tid inom politiken.

När hon var ”ung och entusiastisk” politiker, på väg till ett EU-möte med en högt uppsatt politiker, som ville att de skulle stanna till på en restaurang. Det var mörkt där inne och plötsligt kände Åsa Regnér hans händer över kroppen.

– Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, sa Regnér från scenen.

Bli ett digitalt ess – anmäl dig till Digital Academy by Bonnier Magazines & Brands

Även FI:s Gudrun Schyman medverkade.

– Kvinnor utsätts för trakasserier från vaggan till graven, sa hon under manifestationen.

Initiativtagare till manifestationen var Carolin Solskär, 26. När hon skrev om sina upplevelser av sexuella kränkningar fick hon flera nedlåtande kommentarer av manliga bekanta.

– De tog det inte på allvar utan tyckte att jaja här sitter ni och har ett litet problem. Och då kände jag att nu får det fan vara nog, sa Carolin Solskär till Expressen.

Hon startade en Facebookgrupp som växte lavinartat och ledde till manifestationen.

Moderator under dagen var Frida Boisen, krönikör, debattör och digital chef för Bonnier Magazines and Brands.

– Det räcker nu. Det är nu vi förändrar världen. Nu blir det här synligt, att det är ett genomgående mönster i hela samhället. På alla nivåer. Det är ett strukturellt problem, sa hon från scenen.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=983&player=sp&part_id=141930&addons=000&time=0&disable_sharing=false