Artikeln innehåller annonslänkar

Sugen på att läsa en bok i sommar? Här kommer fem boktips från mama.

mama tipsar: 5 bra böcker att läsa i sommar

Vi vet, det är inte lätt att få tid till att läsa på sommaren. Men! Plötsligt får du kanske en liiiiten stund i fred i soffan, i solstolen eller på stranden. Då är det dags att plocka fram en bra bok. Här är fem boktips från mama!
Emma med sina barn. Foto: Privat

Emma Hammenstig, redaktör mama:

Att föda ett barn, Kristina Sandberg
”Få böcker har ­gripit tag i mig så mycket som trilogin om hemmafrun Maj. Den första delen, ’Att föda ett barn’, utspelar sig på 1930-talet. 20-åriga Maj blir gravid med en äldre man och de gifter sig, enligt konventionen. Den nya släkten är stor och brokig, man håller middagar och bjudningar. Majs fasad är den duktiga frun och värdinnan men inom henne ­pågår kampen mellan det återhållsamma och längtan efter att synas – att få vara sig själv. Boken är ett slags tidsdokument över hemmafruns plats. Genom ­berättelsen skymtar jag både min mormor och ­farmor och min egen ­mamma, särskilt i det mycket diskbänksrealistiskt återgivna hushållsarbetet och matlagningen.”
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Lisa med sina söner. Foto: Sandra Myhrberg

Lisa ”Knivlisa” Eriksson, bloggare mama:

Vända hem, Yaa Gyasi
”När jag började läsa den här boken hade jag nästan gett upp hoppet om kolossal läsupplevelse. Ni vet, sådan man hade när man var 14 år och läste ”Borta med vinden” (som för övrigt skapade resten av livets syn på Den Rätte). MEN! Vända hem var en sådan bok. Två systrar i Ghana på 1700-talet, men de känner inte till varandra. En blir bortgift, en är fängslad i väntan på att bli slav.
Inget klår ju 14-åringens läsupplevelse, men jag var totalt frånvarande för resten av världen under de kvällar jag läste. Svarade inte på tilltal, lät barnen svälta och så vidare (nästan). En av de bästa böcker jag läst.”
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Aysha med sina barn. Foto: DANIEL STIGEFELT

Aysha Jones, bloggare mama:

Vår bästa tid, Kiley Reid
”Jag fick nyligen hem en bok, en fin överraskning av Johanna Haegerström som är förläggare på Bonnier. Vår bästa tid av Kiley Reid. Den kom precis när jag hade min sämsta tid och kämpade med utmattning och depression och den var precis vad jag behövde läsa för att påminnas om att alla situationer har olika perspektiv, beroende på vem och hur man väljer att se det. Boken speglar två helt olika kvinnors liv och hur de länkas samman över en allvarlig händelse en sen natt. Men kvinnorna har mer gemensamt än bara den nattens traumatiska händelse, och de genomlever det på olika sätt. Och bådas sätt är rätt, bådas känslor är okej.”
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Emma med sin son. Foto: Privat

Emma Mattson, bloggare mama:

En förälders födelse, Emilia Bergmark-Jiménez
”Inte bara för att Emilia herself är en magisk fotograf och en stor inspiration för mig på Instagram vad gäller kläder, hår och bilder... Detta är den ärligaste bok jag läst. Man kan inte föreställa sig hur det är att bli mamma förrän man står där, med en bebis i famnen och livet har blivit ett helt annat. Emilia beskriver sina tre första år som mamma – allt från utmattningen, amningen, den enorma kärleken, jämställda föräldraskapet, ja mammalivet på riktigt på ett poetiskt och naket sätt. Och bilderna, helt fantastiska!”
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Malin med sina barn. Foto: Hannah Hedin.

Malin Karim, bloggare mama:

Ett jävla solsken, Fatima Bremmer
”Den här har ju några år på nacken men om man har missat att läsa så bara gör det! En välskriven biografi om en kvinna som var och är en fantastisk inspiration – modig, både som yrkeskvinna och människa. Men också om en kvinna som hade svackor, mådde dåligt och var ytterst mänsklig. Det handlar också om hur mycket det kan kosta att få vara sig själv när samhället inget hellre vill än att sätta en i fack och tvinga en att följa normer. Ester Blenda Nordströms liv griper tag i en och nu har hon äntligen fått den plats i historien som hon så väl förtjänar.”
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!