Malin Wollin visar upp barnrummen: "Jag har bestämt allt"

Hemma hos fyrabarnsfamiljen Wollin fixas det för fullt, och då hellre snabbt och lite snett än inte alls om Malin får bestämma. Välkommen in hos Stellan, 1,5, och Astrid, 11, och låt dig inspireras till både liten och stor.

I ett kedjehus från 1966 i centrala Kalmar bor krönikören, författaren och mama-bloggaren Malin Wollin med familj.

– Inget drömhus egentligen. Det är trist och platt och ser ut som en skolåda. Men praktiskt är det, säger Malin.

Huset rymmer hela fem sovrum, ”extremt små”, men ändå, det gör att alla fyra barnen har fått var sitt eget krypin. Astrid, 11, har fått det största.

– Det är väldigt mycket ärvda eller Blocket-fyndade möbler, jag älskar gamla saker som jag kan fixa till med tapet och målarfärg. Jag har med väldigt små medel försökt fixa, jag gillar inte när det är för ”beautiful”, då blir det fånigt.

Hur mycket har Astrid fått bestämma själv?

– Ingenting. Jag är så rädd när det gäller rum och kläder, barn har tacky smak, om jag skulle gå på stan med henne så skulle det kunna sluta hur som helst. Jag köper hem och så frågar jag om de vill ha eller inte, så de får bestämma från ett begränsat urval. Men skrivbordet, som jag köpt begagnat, behöver målas om igen, och då ska hon få bestämma helt själv vilken färg det ska få.

Hänger hon mycket i sitt rum?

– Oh ja, det har blivit hennes tillflyktsort. Om man kommer in fastän dörren är stängd så skriker hon att man ska försvinna, det är som det ska. Här inne skapar hon, hon är otroligt kreativ, hon har i princip bara den hjärnhalvan. Hon målar och målar, ritar kläder, syr kläder, gör serier, det är en skaparunge. Hon sitter mycket vid sitt skrivbord, det är alltid verkstad där. Och så älskar hon sin säng, det är Joachims gamla ungdomssäng, den är extra bred så där ligger hon gärna och surfar på plattan eller umgås med sina kompisar och syskon.

Medan storasyster Astrid fått mest svängrum bor minstingen Stellan på endast 7 kvadratmeter.

– Det är som en större garderob, men det räcker på något vis. Han är ju aldrig på sitt rum ändå, han har ju tre äldre syskon, en dramatisk såpa som han kan titta på dygnet runt. Man anstränger sig och så är de ändå aldrig där, säger Malin och skrattar.

– Men han sover här!

När fixade ni i ordning Stellans rum?

Saga hade rummet när Stellan föddes, hon fick flytta till dåvarande biblioteket och under ett par månader var Stellans rum som en fruktansvärd skrubb där allt ställdes in. Sedan röjde jag och tapetserade, och han flyttade in när han slutade nattamma.

Är det bara du som inrett?

– Ja, jag har bestämt allt här. Jag tycker det är så himla roligt, ritualt, man förbereder sig och gör sitt lilla bo åt sin unge, gör fint i sin håla. Jag är livrädd för Joachim, han vill att det ska vara så ombonat som det bara går, det kan bli lite för mycket om han får lägga sig i. Det vi bråkat mest om under våra 13 år tillsammans är faktiskt inredning. Men bättre det än att bråka om knark och pengar. Men nu har vi mötts, nu vill jag hellre ha mysigt än trendigt.

Artikeln har varit publicerad i mama nr 8, 2014. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!